Berlinerboller med vaniljekrem og bringebærsyltetøy

Berlinerboller med vaniljekrem og bringebærsyltetøy.

Foto: Lise Finckenhagen

Berlinerboller

Berlinerboller er frityrstekte boller som du fyller med vaniljekrem, syltetøy eller annet godt etter at de er stekt. Lise Finckenhagen har oppskriften klar.

Slik gjør du

Oppskriften gir 14-16 boller.

Smelt smøret i en liten kasserolle, tilsett melken og varm væsken til 37 grader. Løs opp gjæren i den lunkne væsken og visp inn eggene. Bland alt det tørre i en bakebolle og tilsett væsken. Elt deigen godt i en kjøkkenmaskin, cirka 10 minutter.

Dryss litt mel over deigen, dekk til med plastfilm og hev deigen til dobbel størrelse.

Slå sammen og kjevl ut deigen, cirka 2 centimeter tykk, på et godt melet bakebord. Trykk ut passe store sirkler, omtrent 6 centimeter i diameter, med en rund kakeutstikker eller noe lignende. Et kjøkkenglass kan også brukes. Deigen som blir til overs slår du sammen og kjevler ut på nytt. Løft bollene over på en bakeduk eller lignende. Dekk bollene med plastfilm og la de etterheve i 20-30 minutter.

Varm oljen i en tykkbunnet gryte med høye kanter til 160-165 grader. Sjekk gjerne at frityren er passe varm med en deigklump, det skal frese godt når du legger den i uten at den blir brun med en gang. Løft bollene forsiktig oppi og stek bollene (noen få om gangen) gylne i den varme oljen. Snu bollene underveis, slik at de blir jevnt stekt. La bollene få renne raskt av seg på kjøkkenpapir og rull dem straks i sukker.

Fyll de ferdigstekte bollene med syltetøy eller vaniljekrem ved hjelp av en sprøytepose.

Tips

  • Berlinerboller fylles med vaniljekrem

    Berlinerbollene fylles etter at de er stekt og rullet i sukker.

    Foto: Lise Finckenhagen
    Oljen som blir igjen kan avkjøles, siles og tas vare på til nye frityrprosjekter. Eller, avkjøles og kastes.
  • Vanskelig å angi steketid da det vil variere noe, men bollene er ferdige når de er gylne på begge sider. Det er snakk om noen få minutter ved riktig temperatur, omtrent på samme måte som med smultringer.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Holm» på NRK P1+