Laster innhold, vennligst vent..

Seks varianter av boller til fastelavn

De helt enkle fastelavnsbollene er delt i to og fylt med krem og syltetøy. Du får oppskriften her sammen med boller med marsipan, med vaniljekrem, som knuter med kanel og de ekstra holdbare bollene.

Fylte hveteboller med vaniljekrem og jordbærsyltetøy

Tradisjonelle boller med krem, syltetøy og melisdryss til fastelavn.

Foto: Maria Lokna / NRK

Fra gammelt av ble det fastet i ukene før påske. Og før fasten satt inn måtte man fete seg opp. Her kommer bollene med krem og syltetøy inn. De fleste hopper over det med faste, men tradisjonen med krembollene tar vi mer enn gjerne vare på.

1. De tradisjonelle

Bollene er bakt med egg og smør i deigen. Kremen er smaksatt med frøene fra ekte vanilje. På toppen skal det være et lett dryss av melis. Se bildet øverst.

Se flere oppskrifter fra Silja Kristianne Uteng

2. De svenske

Innmaten i bollene blandes med marsipan og fløte før det legges tilbake i bollene. Pisket krem sprøytes over.

Se flere oppskrifter fra TV-serien «Skandinavisk mat»

3. Med vaniljekrem

Skolebrød eller skoleboller, navnet skjemmer ingen. Bollene er fylt med vaniljekrem, pyntet med melisglasur og kokosmasse. Oppskriften er fra håndballspilleren Else-Marthe Sørlie Lybekk.

Se flere oppskrifter fra deltakere i TV-serien «Mesternes mester»

4. Knuter med kanel

Alt det gode på en gang: smør, sukker og kanel, vaniljekrem og rørte solbær.

Se flere oppskrifter fra Lise Finckenhagen

5. Dyppet i sukker

Myke og gode kringler blir penslet med smør før de dyppes i sukker.

Se flere oppskrifter fra Marit Hegle

6. De holdbare

En jevning av melk og mel som varmes opp er starten på disse bollene, som også smaker godt dag to og tre.

Se flere oppskrifter på søt gjærbakst