Kanelknuter av surdeig

Kanelknuter eller kanelsnurrer, kjært barn har mange navn. Her er Lise Finckenhagens oppskrift på lekkerbisknene av surdeig.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Kanelknuter av surdeig

Du begynner ikke på surdeigskanelknuter hvis du vil ha noe søtt til kaffen i dag. Men hvis du først tar deg tid, blir det ekte kjærlighet, sier Lise Finckenhagen.

Slik gjør du

Rør sammen mel, vann og surdeigsstarter i en bolle eller på et sylteglass. Dekk til med plastfilm og la surdeigen stå i minimum seks timer, helst natten over.

Bruk en kjøkkenmaskin og elt surdeigen sammen med mel, melk og kardemomme til alt er godt blandet (deigen virker nå litt hard). Tilsett sukker og salt. Ha i smøret litt etter litt mens maskinen går ved middels hastighet. Øk hastigheten når alt smøret er tilsatt og arbeid deigen til den er helt glatt og elastisk, fem til ti minutter. Gjør en liten test med en liten bit av deigen: Rull den til en ball og se om deigen er elastisk ved å dra den fra hverandre. Ryker den med det samme, må du kjøre deigen litt til.

Dekk bakebollen med plastfilm og et kjøkkenklede, la deigen hvile i cirka én time.

Rør sammen fyllet mens deigen hviler. Bruk en gaffel eller visp og rør det sammen til en smørbar masse.

Hell deigen ut på et melet bakebord. Lag en lang tykk pølse og trykk deigen litt utover.

Kjevle ut et stort rektangel, cirka 40x75 centimeter. Prøv å få den så rett som mulig. Bre fyllet jevnt utover hele leiven. Brett den ene kortsiden inn mot midten og den andre kortsiden over der igjen. Kjevl over litt forsiktig for å rette den ut og samtidig gjøre «pakken» litt tynnere.

Skjær leiven i 18–20 like brede remser (start fra den ene åpne enden).

Hold en remse i den ene hånden og tvinn den et par ganger før du snurrer den to ganger rundt din andre hånds peke- og langfinger. Ta tak i enden på remsen med peke- og langfingeren og «dra» den gjennom slik at begge endene kommer på undersiden av knuten. Legg knutene over på stekebrett dekket med bakepapir.

Dekk til kanelknutene med plastfilm og kjøkkenklede. La knutene hvile/heve i minst åtte timer i vanlig romtemperatur. Hviletiden vil variere fra gang til gang, følg med på deigen og vær tålmodig.

Pensle knutene med sammenvispet egg og dryss over litt perlesukker. Stek knutene midt i ovnen ved 215 grader i 10–15 minutter. Avkjøles på rist.

Tips

Se også Lise Finckenhagens oppskrift på lyst surdeigsbrød.

Kilde: LISE FINCKENHAGEN I RADIOPROGRAMMET «JACOBSEN» PÅ NRK P1+