Laster innhold, vennligst vent..
Kanelknuter med vaniljekrem og solbær

Kanelknuter med vaniljekrem og rørte solbær.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Kanelknuter med vaniljekrem og solbær

Gjærbakst med friske bær og vaniljekrem fra Lise Finckenhagen. Alt på en gang i en bolle: smør, sukker og kanel, vaniljekrem og rørte solbær. Deigen skal bare heve en gang.

Slik gjør du

Smuldre gjæren i bakebollen, hell over melken og rør til gjæren er oppløst. Tilsett sukker, kardemomme, salt og mel. Elt deigen ved lav hastighet til alt er godt blandet, øk hastigheten til middels og elt videre i cirka 10 min. Tilsett smøret litt etter litt. Øk hastigheten og kjør deigen i cirka 5 minutter til deigen er blank, smidig, lun og elastisk. La deigen gå ved full hastighet de siste minuttene. Gjør en liten test en liten bit av deigen, rull den til en ball og se om deigen er elastisk ved å dra den fra hverandre. Ryker den med det samme må du kjøre deigen litt til.)

Kjevle ut deigen på et melet bakebord til et stort rektangel, 40 x 60 centimeter. Pensle smøret jevnt utover leiven og dryss over sukker blandet med kanel. Brett den ene siden inn mot midten og den andre siden over der igjen.

Skjær leiven i 16-18 like brede remser. Hold remsen i den ene hånden og tvinn den et par ganger før du snurrer den to ganger rundt din andre hånds peke- og langfinger. Ta tak i enden på remsen med peke- og langfingeren og dra den gjennom slik at enden kommer på undersiden av knuten. Legg knutene over på stekebrett dekket med bakepapir.

Dekk til kanelknutene med plastfilm og kjøkkenklede. Etterhev knutene i 2–2 ½ timer, eller til dobbel størrelse.

Lag en fordypning midt på knutene og fyll hver fordypning med en god skje vaniljekrem og litt rørte solbær. La knutene i ytterligere 10 minutter.

Pensle knutene med sammenvispet egg og stek knutene midt i ovnen ved 215 grader i 10-15 minutter. Avkjøles på rist.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet Holm/NRK P1+