Deilige snurrer med kanel og kardemomme

Kanelboller eller kanelsnurrer med sukker på toppen.

Foto: Tone G. Johannesen / NRK

Deilige snurrer med kanel og kardemomme

Kardemommekapsler og hel kanel er noe annet enn ferdig malt krydder kjøpt i pose eller glass. Lise Finckenhagen lager lun gjærbakst med kanel og kardemomme.

Slik gjør du

Knus kardemommekjernene* fint i en morter og varm det med melken. Melken skal bli lunken, ca. 37 grader.

Smuldre gjæren i en bakebolle og rør den ut med melken. Tilsett sukker, egg og halvparten av melet. Arbeid deigen sammen i maskin. Tilsett gradvis resten av melet og det myke smøret i små biter. Arbeid deigen til den er smidig og slipper bollen.

Dekk bollen med plastfilm og et kjøkkenhåndkle, la den heve til dobbel størrelse.

Ha deigen over på et melet bakebord og arbeid den godt sammen. Form deigen til en tykk pølse og kjevl den ut til et rektangel. Smør leiven med smør og dryss den med sukker og kanel. Rull leiven sammen som en rullekake og del den i 12 like store biter.

Legg snurrene ved siden av hverandre i en bakepapirkledd langpanne. Det skal være litt luft mellom snurrene slik at de ikke vokser sammen under heving. Dekk til med plastfolie og etterhev snurrene i ca. 30 minutter.

Pensle med sammenpisket egg og stek snurrene ved 200 grader (varmluft), midt i ovnen, i ca. 15 minutter.

Pensle snurrene med sukkerlake** og dryss over sukker blandet med finknust kardemomme.

Tips

Når du tilsetter romtemperert smør istedenfor smeltet smør, blir fettet fordelt på en litt annen måte som gir smidigere deig og saftigere boller.

*For å komme til kardemommekjernene må du først knuse kapslene. Fjern «skallet» fra kapselen før du knuser kjernene. Får du ikke tak i hele kardemommekapsler kan du bruke vanlig malt kardemomme, men gå da litt ned på mengden.

**Sukkerlake lager du ved å koke opp 1 del vann og 2 deler sukker, avkjøl sukkerlaken før bruk.

Se også: «Jacobsen»

Kilde: Lise Finckenhagen i «Jacobsen på lørdag»