Donuts fylt med krem, sjokoladeglasur og dryss av sukker eller nøtter.

Donuts til fastelavn fylt med pisket krem og toppet med sjokolade og annet godt.

Foto: Lise Finckenhagen

Fastelavns donuts

Donuts har tatt Norge med storm. De skal være lubne og gode og de kan fylles med krem eller syltetøy eller begge deler. Så kjør på og lag fastelavns donuts!

Slik gjør du

Smelt smøret og tilsett melken. Blandingen skal ha cirka 25 grader.

Smuldre gjæren i en bakebolle, tilsett væsken og rør til gjæren er oppløst. Visp inn eggene og tilsett alt det tørre. Arbeid deigen godt sammen og elt den videre til deigen blir smidig og elastisk. Bruk helst en kjøkkenmaskin, la maskinen gå ved middels lav hastighet i 2–3 minutter, øk til høy hastighet og arbeid deigen videre i 5 minutter.

Dekk til bollen med plastfolie og et kjøkkenhåndkle over der igjen. La deigen heve til dobbel størrelse.

Kjevl ut deigen til cirka 2 cm tykkelse på et godt melet bakebord. Trykk ut passende sirkler (en smultring-utstikker er super til den jobben). La kakene etterheve i 15–20 minutter.

Varm oljen til cirka 165 grader. Har du ikke en frityrgryte kan du bruke en vid og tykkbunnet gryte med høye kanter. Det holder at oljen står 5 cm opp langs kanten.

Stek/friter kakene gylne i den varme oljen. Når undersiden har blitt fin og gyllen vender du dem over på den andre siden.

La donutsen få renne av seg på litt kjøkkenpapir, eller rull dem straks i sukker hvis du ønsker det.

Del donutsen på langs og fyll dem med ønsket fyll som syltetøy og pisket krem og pynt toppen med smeltet sjokolade eller melisglasur – og gjerne litt hakkede nøtter.

Tips

Fastelavns donuts med krem, sjokolade og hakkede nøtter

Donut til fastelavn med sjokoladetrekk og hakkede nøtter.

Foto: Lise Finckenhagen

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Holm» på P1+