NRK Meny
Normal

Spis sunt - lag thaimat

Thaimat har mange gode smaker i tillegg til at den inneholder helse i hver bit. Her er flere gode oppskrifter.

Grillet lammefilet

Oppskriften på grillet lammefilet finner du lenger nede i artikkelen.

Foto: Anders Leines / NRK

- Det som er så bra med mat fra Thailand, er at den inneholder masse grønnsaker, næringsstoffer og antioksidanter. Og så smaker det godt, sier Svein Iversen.

Les også - siste saker om mat & kosthold fra Puls på nett:

- Smak deg frem

Iversen er kokk på Matkurs.no og har lært Bedre Puls-deltakerne å lage thaimat.

Denne maten inneholder også mange smaker. Mens vi er vant til å bruke salt som smaksforsterker, er de i Thailand vant til å bruke andre smaker.

- Hemmeligheten er å balansere smakene. Dersom maten er for sterk kan du balansere med sukker, lime eller kokosmelk. Dersom du skal lage mat fra Thailand, må du smake deg frem hele veien og justere smaken.

Dette bør du ha i skapet når du skal lage mat fra Thailand:

Lime, hvitløk, chili, ingefær, fiskesaus ( ev. østerssaus), soyasaus og sukker.

Flere gode oppskrifter

Her er en rekke oppskrifter som er verdt å prøve:

Sprøstekt blomkål

Dette er en asiatisk rett som passer godt til fisk og kjøtt.

  • 1 blomkålhode skåret i små fine buketter
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 chili
  • 1 ss hakket ingefær
  • 2 ss soyasaus
  • 2 ss asiatisk fiskesaus
  • pepper og koriander
  • 2 – 3 ss soyaolje
  1. Sørg for at pannen er god og varm, men ikke så varm at det ryker av den.
  2. Ha i oljen
  3. Stek blomkålen raskt i ett minutt
  4. Ha i alle de andre ingrediensene mens du rører smak til med pepper.

Stekt avokado

  1. Del en hard, umoden avokado i båter.
  2. Steik avokadobåtene i olje, når båtene har fått steikefarge over det hele, dryss på hvitløk, chili, persille og salt + pepper.
  3. Serveres straks.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fisk i mangosaus

Fisk i mangosaus

Foto: Anders Leines / NRK

Bruk hvit fisk, gjerne steinbit eller torsk.

  • 500 g fiskefilet
  1. Del fileten opp i porsjonsstykker.
  2. Trekk den noen minutter i buljong med vann, soyasaus, koriander, hakket hvitløk, hakket ingefær

Mangosaus

  • Kjøttet fra 2 – 3 mango rives på et rivjern eller hakkes med en kniv.
  • 4 finhakket sjalottløk
  • 2 ss hakket grønn chili
  • 3 ss fiskesaus
  • 1 lime (bare saften)
  • 2 ss palmesukker

Røres godt sammen og serveres ved i en bolle ved siden av fatet.

Karbonader

Til 4 pers.

  • 500 g karbonadedeig
  • 2 ts salt
  • 1 stk løk
  • 1 stk tomat i terninger
  • 2 fedd hvitløk
  • ½ stk paprika
  • 2 stk egg
  • ½ stk chili
  • 2 ss soyasaus
  • 1 ss fiskesaus
  • saften av 1 lime
  • Pepper
  1. Løk, hvitløk, paprika og chili finhakkes og freses i litt olje. Avkjøles.
  2. Karbonadedeig og salt arbeides sammen i en bolle. Etter hvert som saltet blir arbeidet inn i deigen vil væsken binde seg til saltet og du vil få en seig masse. Nå kan du tilsette de andre ingrediensene.
  3. Bland inn den avkjølte løken, hvitløken, paprikaen chilien, tomat terningene og limen.
  4. Smak til med salt og pepper.
  5. Form kakene i passende størrelser.
  6. Brun dem i stekepanne og stek dem gjerne ferdig i ovnen på svak varme til kjernetemperatur 70C.

Grillet lammefilet

Til marinade

  • 1 ts salt
  • 1 knust sitrongress
  • 8 fedd hvitløk
  • 2 – 3 ss hakket koriander
  • 2 cm hakket ingefær
  • 1 ss tamarind
  • 500 g lammefilet
  1. Lag marinade av ingrediensene og legg lammefiletene i marinaden.
  2. La de ligge i marinaden over natten i kjøleskapet, eller la den få marinere så lenge som mulig på kjøkkenbenken.
  3. Kjøttet grilles på grillen eller i en grillpanne

Tilbehør: Jasminris

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Satay svinefilet

Satay svinefilet

Foto: Anders Leines / NRK

Satay – svinefilet

  • 1 dl kokosmelk
  • 2 ss friske korianderblader
  • 3 ss sukker
  • 1 ss gul karri
  • 1 ss soyaolje
  • 1 dl fiskesaus
  • ¼ finsnitta kinakål
  • 2 stk vårløk
  • 300 g mørt svinekjøtt skåret i strimler på tvers av kjøttrevlene.
  1. Rør sammen alle ingrediensene til marinaden før kjøttet blandes inn.
  2. La kjøttet stå på benken i minst 15 minutter, eller i kjøleskap over natten.
  3. Tre kjøttet på grillspyd.
  4. Grill de på grillen eller,
  5. Legg spydene et og et på et steikebrett og steik de i en varm ovn 200C i 7 – 10 minutter

Server med peanøttsaus (Nam Jim Satay)

  • 5 dl kokosmelk
  • 2 ss rød karripasta
  • ½ dl fiskesaus
  • 3 ss sukker
  • 250 g ristede, hakka peanøtter
  1. Blandes alle ingrediensene og la de koke i 15 minutter.
  2. Rør rundt ofte

Thailands kokospudding (Sangkaya)

  • 6 egg
  • 2, 5 dl kokoskrem
  • 250 g sukker
  • ½ ts sjasminessens
  1. Pisk sammen egg, kokoskrem, sukker og sjasminessens.
  2. Fyll blandingen i en form og sett formen i en dampkjele
  3. Damp puddingen under lokk i ca 30 minutter.
  4. Puddingen avkjøles, før den skjæres i pene stykker.

Sprø søte bananer (Gluay chaap)

  • 500 g grønne bananer
  • 1 l frityrolje (ikke bruk en olje hvor det tidligere er fritert fisk eller grønnsaker, det smaker)
  • Sirup
  • 250 g sukker
  • 2,5 dl vann
  • 1 dråpe sjasminessens
  1. Lag sirupen først
  2. Bland ingrediensene i sirupen og kok i tre minutter
  3. Kutt bananene i lange, slanke skiver
  4. Friter de i varm olje (190C)
  5. Dypp de friterte bananene i sirupen før de legges på et fat.

Se flere oppskrifter på Matkurs.no

God appetitt!

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.