NRK Meny
Normal

Småfysen mellom måltidene?

Når timene mellom lunsj og middag føles litt for lange, kan det være lurt med et mellommåltid. Men hva når den lettest tilgjengelige maten er den usunne?

Mann spiser banan
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Geir Erik i Bedre Puls har funnet en enkel løsning som fungerer.

Geir Erik Jensen

Bedre Puls-deltaker Geir Erik Jensen.

Foto: Astrid Engen / NRK

En av grunnene til Geirs Eriks gode resultater er at han har blitt bevisst på hva han spiser mellom hovedmåltidene.

Elsket de fete mellommåltidene

- Jeg elsket de der mellommåltidene med pølse og hamburger. Tidspunktene jeg fikk mest lyst på bensinstasjonmaten, var de lange timene mellom lunsj og middag.

LES OGSÅ: Sukkerbombene du bør unngå

- Nøkkelen til suksess er å planlegge dagen, sier Bedre Puls' faste ernæringsfysiolog Kirsti Bjerkan.

Bedre Puls 2008

Deltakerne i Bedre Puls våren 2008.

Foto: NRK

De enkle rådene går ut på å alltid ha noe sunt å spise og drikke lett tilgjengelig. For Geir Erik sin del blir det gjerne en banan og ei flaske vann, både i bilen på jobb og på stuebordet hjemme om kvelden.

SE VIDEO: Styr unna de verste mellommåltidene

Kan utgjøre forskjellen

Over tid er mellommåltidene med på å avgjøre om man lykkes i å legge om en usunn livsstil, slik Geir Erik har greid i løpet av våren. Usunne mellommåltider kan nemlig utgjøre en stor del av det daglige kaloriinntaket.

Geir Eriks tidligere mellommåltider var gjerne en liten burger eller en pølse - med en flaske sukkerholdig brus i tillegg.

Et slikt mellommåltid utgjør minimum 500 kcal, eller en fjerdedel av et dagsbehov på ca 2000 kcal (dagsbehovet varierer individuelt).

Iblant kunne han ta et helt burgermåltid med både stor og liten burger, stor chips og stor brus som mellommåltid. Det inneholder alle kaloriene man trenger for et helt døgn!

Sjekk dine mellommåltider

Ikke all småmat er like opplagte kaloribomber som burger og pølse. Her kan du se hva noen vanlige mellommåltider inneholder:

Fete mellommåltider

Vare

Kaloriinnhold

Kaffe latte med helmelk

135/glass

Liten pose "Sunt og godt" nøtteblanding

350/pose

Liten cheeseburger

300/stk

Big Mac

495/stk

Brus med sukker, f.eks. Cola

220/0,5 l

Hvetebolle med rosiner

278/100g

Muffins

375-500/stk

Troika sjokolade

445/100g

(Tabellen viser kun kaloriinnhold, og rangerer ikke næringsinnhold forøvrig. Nøyaktig kaloriinnhold varierer etter størrelse og merke.)

LES OGSÅ: Få et bedre kosthold

Her er Geir Eriks nye favorittmellommat:

Bedre mellommåltider

Vare

Kaloriinnhold

Svart kaffe

0

Vann

0

Banan

100/stk

Eple

47/100g

Knaskegulrot

25/100g

Kokosbolle

50/stk

Hva er din favorittmat mellom måltidene? Du kan sjekke hva den inneholder på matvaretabellen på Matportalen.no

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.