Overvekt er en global krise og er et stort samfunnsproblem, i følge
.Forskningen viser at det er arv og miljø som gir deg den kroppen du har. Men å få barna til å spise sunt, er ikke alltid like lett. Blant annet derfor er det nesten umulig for foreldre å la være å blande seg inn i noe de absolutt ikke burde blande seg inn i: Nemlig om barna deres spiser og hvor mye de spiser.
LES OGSÅ:
LES OGSÅ:
- En av de mest fundamentale regler i forholdet mellom foreldre, barn og spising må være at foreldre sørger for at barna har et variert tilbud av sunn mat. Det er faktisk foreldrenes eneste ansvar, sier kostholdsekspert dr. Fedon Lindberg.
- Ikke bland deg
Lindberg mener det ene og alene er barnas privilegium å velge om han eller hun vil spise og hvor mye.
- I det øyeblikket foreldre krysser denne grensen og overtar noe av barnas rolle, er mye ødelagt.
Barna må få lov til å styre sin matlyst og matinntak, stole på sin appetitt og metthet.
- Vel å merke når de får velge blant det som foreldrene tilbyr, understreker Lindberg.
Han mener det blir like feil om barna får styre hva som skal tilbys. Derfor bør man ikke så forelder gå i gang med å lage et nytt måltid om de ikke vil ha middagsmaten.
- Om de ikke vil ha det som står på dagens meny, som bør være et variert tilbud, så kan de gå sultne.
LES OGSÅ:
Råd for å få barna til å spise sunt
Doktor Fedon Lindberg har flere råd for å få barna til å spise sunt og legge til seg gode vaner:
- Vær selv et godt eksempel ved å velge sunn mat til vanlig uten å gjøre et stort nummer ut av det.
- Sørg for å skille hverdags- helligdags- og festmat fra hverandre.Sørg for å ha et variert mattilbud hjemme med ulike alternativer.
- Unngå å gå i diskusjon eller konflikt med barna pga. deres matvaner
- Unngå å engste deg for at barna skal gå sulten eller bli syk av å ikke spise en gang iblant.
- Tilby en rett mer enn en gang selv om barna nekter å spise den, men sørg for andre enkle og sunne alternativer.
- Vis alltid at barnet er like mye verdt for deg uansett kropssvekt og matvaner.
- Se på dine egne og familiens vanter, og innfør et sunt kosthold. Planlegg hyggelige aktiviteter som spasertur, sykkelturer, dansing, svømming og bærplukking.
- Hør på hva barna har lyst til. Det er viktig at aktivitetene er lystbetont og ikke føles som press eller tvang.
Dette gjør kjendisene
Både helselivsjournalister og komikere på Marienlyst har sine metoder for å få barna til å spise sunt.
Harald Eia
Komikeren og tobarnspappen Harald Eia har en klar strategi for å få sine barn til å spise sunt. Han spiller ut kreftkortet.
- Jeg forteller ungene at grønnsaker beskytter mot kreft. Jeg minner dem om at mange i vår familie dør av kreft. Bestefar, for eksempel, døde av kreft. Så spis grønnsaker. Vondt som f..., men det beskytter visstnok mot denne forferdelige sykdommen. Her er en skål med noe greier! Spis!
Helene Sandvig
Tobarnsmor og programleder i NRK Puls Helene Sandvig har også gjort seg erfaringer med hvordan det er enklest å få barna Vilma (5 1/2) og Dina (3 1/2) til å spise frukt og grønnsaker.
- Gruppepress funker alltid. Hvis det er større barn i familien vil de alltid være forbilder og oppmuntre de som er mindre til å prøve seg på det grønne
Sandvig mener også det er å lurt å innvolvere barna i for eksempel i å skjære opp frukt, og kutte grønnsaker. Hun mener det også er viktig at barna får grønnsakene tilbredt slik de liker dem best.
- Barn liker som regel rå grønnsaker bedre enn kokte. Derfor: La dem få det sånn. Jeg setter ofte ut små porsjonsboller med små babytomater, oppdelte rå gulrøtter, blomkål. Så kan barna forsyne seg selv.
Hun er også overbevisst om at frukt og grønnsaker alltid må være tilgjengelig selv om barna ikke er så gira på det.
- Tilbyr du mange nok ganger og de ser at mamma og pappa spiser og nyter det grønne, så tror jeg det siger inn før eller senere. Vi er forbilder og har et ansvar.
Også ved å tilby frukt litt annerledes, mener hun barna vil spise mer.
- Del alltid opp frukten. Da spiser barna alltid mer. For å gjøre det ekstra stas kan du lage fruktspyd eller tre de oppkuttede fruktbitene på enn tynn stålvaier, da har du plutselig et fruktkjede.
Oppskrifter på sunn mat barna liker
Her er oppskrifter fem barn i alderen to til elleve år har testet og dømt. De to øverste oppskriftene fikk Fem av fem smilefjes, mens det nederste fikk tre smilefjes. Alle oppskriftene er beregnet på fire personer.
Rosa og hvite fiskepinner med pommes frites og hjemmelaget ketsjup
Hjemmelaget ketsjup:
- 2 bokser tomater
- 1 dl vann
- 1 ts salt
- 1 ss sukker eller fruktose
- 1 ts oregano
Bland sammen alle ingrediensene i en kjele, kok opp, slå ned varmen og la putre i cirka en halv time. Kjør med stavmikser til du får en fin konsistens. Hell på flaske og sett i kjøleskapet (holder seg to til tre uker).
- 4 store poteter, skåret
- olivenolje
- salt og pepper
- 100 g rugbrød, malt i smuler
- 20 g sesamfrø
- 400 g laksefilet
- 400 g torskefilet
- 1 stort egg, pisket
- salt og pepper
- 1 brokkoli i smale båter
- olivenolje og smør
Sett ovnen på 250 grader. Vend potetbåtene i litt olivjenolje, salte og pepre, og sett i varm ovn i en ildfast form, midterste rille i cirka 20-30 minutter. Mens potetene steker, smuldrer du brødet i en kjøkkenmaskin eller med stavmikser. Salte og pepre, og miks med sesamfrø. Legg på fat. Skjær fiskefileten i passe biter, ikke mer enn 2 cm tykke. Vend fiksebitene først i egg, så i brødblandingen. Legg til side mens du koker brokkoli, som skal være god og mør, men ikke ihjelkokt. Stek fiskekrokettene på middels varme i litt olivenolje og smør til de er gylne, et par minutter på hver side. NB! De skal ikke friteres, så du trenger ikke mer fett enn ved vanlig steking. Server fisk, poteter og brokkoli sammen med ketsjupen.
Tid: 30 minutter
Tomatsuppe med fullkornmakaroni og egg
- 100 g kokt fullkornmakaroni
- 1 ss olivenolje
- 1 løk i biter
- 1 gulrot i biter
- 4 fedd hakket hvitløk
- 2 bokser hakkede tomater
- 1 liter grønnsaksbuljong
- 4 hardkokte vaktelegg (kun 3 minutter)
Fres løk, gulrot og hvitløk blanke i olivenolje. Hell på tomatene og fres litt til. Hell på kraften (hvis du liker suppa litt tykkere, bruker du litt mindra kraft) og la småkoke i 15 minutter. Kjør med satvmikser til en jevn suppe. Hell i makaronien. Salte og pepre. Pynt med vaktelegg.
Tid: 20 minutter
Kyllingkjøttboller med fullkornspagetti og tomatsaus
En pakke fullkornspagetti Tomatsaus (lages på samme måte som ketsjupen)
Kjøttboller:
- 2 kyllingfileter (400 gram)
- 1 sjalottløk eller en liten løk
- 1 fedd hvitløk
- 1 lite, revet eple
- 1 ts hakket, frisk persille
- 1 ts hakket, frisk oregano
- 2 ss olivenolje
- salt og pepper etter smak
Kjør alt med stavmikser eller i en kjøkkenmaskin til en jevn masse. Form små boller og stek på middels varme i pannen til de er gjennomstekt. Ikke for lenge, da kan de bli litt tørre. Server med tomatsaus og spagetti.
Tid: 20 minutter