Hopp til innhold

Få i deg nok proteiner

Særlig før og etter styrke- og lengre utholdenhetstrening, er det  viktig at du får i deg nok proteiner.

Styrketrening

Styrketrening gir økt behov for proteiner.

Foto: Unspecified

Vi trenger protein for å bygge opp og å vedlikeholde kroppens muskler og vev.

LES OGSÅ: Hjelp til å spise riktig

LES OGSÅ: Hva vet du om proteiner?

- Hvis du ikke får dekket energibehovet ditt, vil kroppen bruke protein som energikilde i tillegg til karbohydrat og fett. I så tilfelle vil kroppens muskler svekkes, forklarer fagkonsulent i ernæring og fysisk aktivitet hos Grete Roede AS, Unni Vada Coldevin.

Kan bli fett

Unni Vada Coldevin

Unni Vada Coldevin, fagkonsulent i ernæring og fysisk aktivitet hos Grete Roede AS.

Men med som alt annet, gjelder det å ikke få i seg for mye av det gode.

- Er proteininntaket større enn det som trengs til kroppens oppbygging og vedlikehold, vil overskuddet kunne benyttes som energikilde eller omdannes til fett.

Det kan også se ut til at et alt for høyt inntak av proteiner kan ha noen bivirkninger.

LES OGSÅ: Bortkastet trening?

Før og etter trening

I forbindelse med trening er det imidertid viktig å få i seg både karbohydrater og proteiner.

Generelt når det gjelder mat før trening, så bør den i hovedsak inneholde karbohydrater slik at du har lett tilgjengelig energi som kroppen trenger under treningen.

- Spis gjerne 2-3 timer før du trener slik at du er behagelig mett. Et lettfordøyelig måltid rikt på karbohydrater kan være grøt, kornblanding med melk, mellomgrovt brød med variert og magert pålegg, eller eventuelt en lett varmrett med pasta og potet.

Løping

Ved langvarig utholdenhetstrening trengs det påfyll av proteiner.

Foto: Galina Barskaya

Men særlig etter styrketrening og ved langvarig utholdenhetstrening med høy intensitet, vil det være gunstig å spise proteinrike matvarer. Det viser seg at inntak av protein rett etter aktivitet kan påvirke restitusjonen positivt.

LES OGSÅ: Trening på tredemølle

LES OGSÅ: Finn treningsformen for deg

- Men det er allikevel karbohydratinntaket som er viktigst rett etter trening, så vær nøye med å få dekket behovet for karboydrater også. Spis noe karbohydratrikt så raskt som mulig etter treningen som for eksempel frisk frukt som banan, tørket frukt eller energidrikk.

Forslag til å få i seg både proteiner og kabohydrater etter treningen er en melkebasert smoothie, yoghurt med kornblanding, brødmat med kjøttpålegg, ost, syltetøy, banan, eller egg.

LES OGSÅ: Mat etter trening

LES OGSÅ: Muskler av kosttilskudd?

Så mye trenger du

Proteinbehovet ligger på ca ett gram protein per kg kroppsvekt per dag.

LES OGSÅ: Så mye protein trenger du

Veier du 75 kg, trenger du med andre ord omlag 75 g protein per dag gjennom kostholdet. Trener du mye, kan behovet imdlertid øke noe.

- Om du eksempelvis trener mye utholdenhet, har du behov for 1,2 - 1,6 gram protein per kg kroppsvekt. Og trener du mye styrke, har du behov for 1,5-1,8 gram per kg kroppsvekt, understreker Coldevin. 

Men det er rikelig med proteiner gjennom et normalt og variert norsk kosthold – i alle fall så lenge man spiser kjøtt, fisk, egg og meieriprodukter.

LES OGSÅ: Sunn mat like kjapp som «fast-food»

Eksempel på et proteinrikt normalt kosthold  i løpet av en dag kan være:

  • 2 store glass melk (4 dl) inneholder 13 g protein,
  • 150 g laks inneholder 29 g protein
  • 2 skiver med kokt skinke inneholder 3,5 g protein,
  • 2 skiver lettere hvitost inneholder 6,5 g protein,
  • 1 egg inneholder 8,5 g protein.

Totalt blir det 60,5 gram protein.

- Så selv om du trener mye, vil du enkelt få dekket store deler av ditt dagsbehov av proteiner gjennom et variert og sunt kosthold.

LES OGSÅ: Muskler av kosttilskudd?

LES OGSÅ: Velger du riktig brød?

LES OGSÅ: Derfor bør du spise avokado

LES OGSÅ: Derfor bør du spise egg

LES OGSÅ: Derfor bør du spise kikerter

Frokost

Kjøttpålegg, ost og egg er proteinrike varer.

Foto: Keilen, Berit, Berit Keilen , Foto: Berit Keilen , Foto: Berit Keilen / SCANPIX

Gode proteinkilder

Det finnes altså protein i mange matvarer, men protein fra animalske matvarer har gjennomgående bedre kvalitet enn vegetabilsk protein. 

Magert kjøtt
Foto: Birgit Reitz-Hofmann

- Gode kilder til protein er derfor renskåret kjøtt, hvitt kjøtt, fisk, egg og magre melkeprodukter. Det er like mye protein i helmelk som skummet melk så derfor er de magre meieriproduktene å foretrekke.

LES OGSÅ: - Gi barna skummet melk

LES OGSÅ: Rein nytelse for ganen

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)