Slik blir du kvitt sommerkiloene

Riktig kosthold og litt trening vil hjelpe deg til å bli kvitt de uønskede konsekvensene av isen, pilsen og pølsene du har stappet i deg i sommer.

Overvektig person

Hvis magen ikke lenger får plass i buksa, må du nok finne frem joggesko og bytte ut isen med grønnsaker.

Foto: Monkey Business Images / Colourbox

Hvis høstklærne strammer litt ekstra her og der, kan det kanskje skyldes det late livet du har hatt i ferien.

Fem uker uten trening, i tillegg til kald øl på varme sommerkvelder og is hver dag, kan gjøre sitt.

Gjør du noen enkle grep allerede i dag, vil det ikke føles like kjipt når du om noen måneder finner frem vinterantrekkene.

LES OGSÅ:

Hundremeterløp og styrketrening

Yngvar Andersen

Bakkeløp og styrke er bra for deg som vil ha bort magen, sier Yngvar Andersen.

Foto: Tuva Jorfald / NRK

- Et konkret forslag til veldig god kondisjonstrening, er de øktene som Jostein i Bedre Puls har drevet med. Finn en slak motbakke på cirka 100 meter, oppfordrer Yngvar.

Varm opp i 10 minutter, før du begynner intervalltreningen. Løp bakken opp, gå rolig ned, løp opp, gå rolig ned.

- Første uken løper du bakken opp ti ganger. Så øker du med én 100-meter for hver uke. Avslutt med ti minutter rolig jogging eller gange, legger han til.

Denne økta kan du gjenta to ganger i uka. Dersom du har problemer med å løpe på grunn av vekt eller skader, kan du finne en brattere bakke og gå raskt opp i stedet for å løpe.

En gang i uka bør du gjøre et styrkeprogram med øvelser for hele kroppen. Yngvar har lagt ut både videoer med 30 minutters styrkeprogrammer og enkeltøvelser inndelt i nivåer som er enkle å bruke.

- Jeg anbefaler at man tar seg litt tid og setter sammen et program selv av enkeltøvelser. Velg øvelser fra ditt nivå og for ulike deler av kroppen. Du kan plukke skes øvelser og kjøre tre sett, sier Yngvar.

Les også: Derfor har du fett rundt magen

Balanser inntaket

Lise von Krogh

- Faller du for fristelse og spiser en is, bør du også spise mer grønnsaker den dagen for å få en utjevning, sier Lise von Krogh.

Foto: Solveig Husøy / NRK

Aller helst bør du gjøre som treningseksperten Yngvar Andersen anbefalte under årets sesong av «To buksestørrelser ned»: Droppe godteri og potetgull i uken og gjeninnføre lørdagsgodt.

Klarer du ikke det, må du balansere inntaket de dagene du spiser usunne ting.

- Faller du for fristelse og spiser en is, bør du også spise mer grønnsaker den dagen for å få en utjevning. Tar du en muffins, bør du også prøve å spise ekstra grovt brød samme dag. Det er ekstra viktig å balansere det usunne mot det sunne de dagene du skjærer ut, sier Lise von Krogh, ernæringsfysiolog ved Bramat til NRK.no.

Hun minner om at det aldri er noe hokus-pokus med hva du skal gjøre for å gå ned i vekt.

- Vær litt bevist hva du putter i munnen, anbefaler hun.

Les også: Verdens beste mageøvelse

Mye grønnsaker

Skal du bremse vektoppgangen eller gå litt ned i vekt, må du spise mer grønnsaker, få i deg drikke som ikke er tilsatt sukker, spise grovt og velge magre matvarer.

- Det er det vi har sett i studier, og har erfaring med som lønner seg på sikt, forklarer hun.

Skal du raskt ned i vekt, er det mange muligheter. Men pass på at du finner en løsning du selv føler deg komfortabel med, og som du kan klare over tid.

- Husk at i lengden er det et sunt og balansert kosthold som holder vekten i sjakk, understreker ernæringsfysiologen.

Her er Yngvars oppskrift for å gå to buksestørrelser ned på fire uker.

Planlegg mellommåltidene

Det som ofte ødelegger slankingen din, er de uplanlagte mellommåltidene i tretiden.

- Det er vanlig å bli sulten da, for det kan ofte gå mange timer mellom lunsj og middag. Det finnes mange alternativer til mellommåltider som er mye sunnere enn bollene mange kjøper i kiosken, minner von Krogh om.

  • Du kan stikke innom butikken og kjøpe et beger med havregrynsgrøt.
  • Du kan ha knekkebrød stående på pulten og tubepålegg i kjøleskapet.
  • Du kan med deg frukt hjemmefra.
  • Du kan ha en boks på pulten som inneholder nøtter, frukt, miniagurker og cherrytomater så du har noe å knaske på.
  • Du kan ta deg en banan, men ikke fem.
  • Du kan ta en yoghurt eller en smoothie. Men ikke overdriv smoothie-inntaket, de inneholder en del energi.
  • Du kan knaske en håndfull med nøtter.

- Nøtter er kjempefint, og det geniale med dem er at ikke alle kaloriene som er i nøttene ikke tas opp i kroppen. En mindre andel fett tas opp fra nøtter enn fra andre fettrike matvarer. Omlag 10 til 15 prosent av nøttefettet går rett ut igjen. Studier viser at de som spiser nøtter er slankere enn andre. Nøttene metter godt fordi du må tygge ofte, men proteinene i nøttene fører også til metthet, sier von Krogh.

Du kan spise alle typer nøtter, men pass på at det er naturelle nøtter eller veldig lettsaltet.

- En blanding av forskjellige nøtter, eller variasjon fra dag til dag, er bra. Da får du i deg forskjellige næringsstoffer, for nøttene inneholder både vitaminer, fiber og antioksidanter, informerer mateksperten.

Les også: Matpakker til hele familien

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)