NRK Meny
Normal

Bak brødet selv!

Det er både sunt, billig og relativt raskt å bake brødet selv. Prøv deg på disse oppskriftene!

Brød
Foto: Baloncici

SJEKK HER: Velger du riktig brød?  

HAVREBRØD - et saftig, sunt brød

  • 1 kg siktet speltmel
  • 200 g havregryn, pluss ekstra til dryss
  • 100 g valmuefrø
  • 200 g grovrevet eple
  • 2 dl yoghurt naturell
  • 1/2 dl olje
  • 1 ss honning
  • 2 ss salt
  • ca. 7 dl vann
  • 1/2 pakke fersk eller tørrgjær 

SLIK GJØR DU DET:

brød

Det går fort å sette en brøddeig.

Foto: Madeleine Openshaw

Rør gjæren ut i lunkent vann, ha så i honning, olje, eple, yoghurt, salt, valmuefrø og havregryn. Rør til en jevn deig. Elt inn nok hvetemel - deigen skal bli bløt nok til å elte med fingrene, men det er ikke sikkert at du trenger alt melet.

Dekk deigen med plastikkfilm og la den heve i en time.

Kna deigen og del den i to emner. Form de til brød og rull dem i havregryn. Hev så til dobbelt størrelse og bak ved 200 grader C i cirka 35-40 minutter.

LES OGSÅ: Slik lager du grove scones

FULLKORNSBRØD - heves over natta

Brødskive

Med et deilig, hjemmelaget brød har du et utmerket utgangspunkt for nistepakken.

Foto: Elena Elisseeva

 

  • 7-8 dl vann
  • 5 g fersk gjær
  • 1 ts honning
  • 2 ss grovt havsalt
  • 500 g sammalt hvete, grov
  • 500 g spelt, grov
  • smør til formen

SLIK GJØR DU DET:

Løs opp gjæren i kaldt vann, og rør inn honning og litt av melet til det er jevnt. Ha i resten av ingrediensene, og samle deigen. Den skal ikke eltes. Hell deigen i en stor, smurt form - slik at formen bare er halvfull.

Hev deigen kaldt over natten. Bak brødet i ovnen på 200 grader C i omkring 45 minutter.

SJEKK HER: Velger du riktig brød?

LES OGSÅ: Mmm...mat

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.