Eggene varer (nesten) evig

Norske egg er stemplet med 28 dagers holdbarhet, men varer mye lenger. Sjekk eggets holdbarhet i et glass med vann.

Egg

Vi spiser dobbelt så mye egg på de røde dagene i påsken som resten av året. Kokte egg i eggeglass ligger på topp over hva vi foretrekker til frokost.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Vi spiser dobbelt så mange egg i påsken som resten av året.

Men hvor lenge holder egentlig eggene seg?

LES OGSÅ:

Helt salmonellafritt

Åse Kringlebotn

Åse Kringlebotn, informasjonssjef i Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Foto: Mari Svenningsen

Før 2000 var det 45 dagers datomerking på alle norske egg.

- Fra 2000 måtte vi følge EØS-direktivets krav. Da ble holdbarhetsmerkingen satt ned til 28 dager, men norske egg holder egentlig mye lenger enn det, sier Åse Kringlebotn, informasjonssjef i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Grunnen til den korte stemplingen i andre land, er faren for salmonella i egg. I Norge har ikke Folkehelseinstituttet registrert ett eneste syketilfelle av salmonella fra norske egg. Og det er ikke annet enn norske egg å få kjøpt i norske butikker.

- Vi har tidligere gjort en stor test sammen med Matforsk (som nå heter Nofima mat), hvor vi sammen testet egg i syv måneder, både på smak, egenskaper, lukt og bakterier. Vi fant ingen bakterier i eggene etter syv måneder, men smaken endret seg noe helt mot slutten, forteller hun.

Konklusjonen ble at eggene holder i minst to måneder, men ofte mye lenger.

- Vi har hatt forsøk med egg hos oss hvor vi har bakt kake av ett år gamle egg, og det gikk helt fint. Kaken smakte bra, men hvis man skal lage sukkerbrød må man bruke litt flere egg, fordi innholdet inni egget minsker over tid, sier Kringlebotn.

Les også: Ho jobbar på spreng til påske

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Les også: Myte om langfredagseggene

Bedre med tempererte egg

Egg i kjøleskapsdøra

Eggene bør oppbevares øverst i kjøleskapsdøren. Der er det varmest, og eggene liker seg best ved 8 grader.

Foto: Karina Jørgensen / NRK
Tempererte egg

Tempererte egg smaker bedre hvis de skal spises rå, og er lettere å skrelle når de er kokt.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Egg skal oppbevares i kjøleskap og liker seg best ved åtte grader.

- De fleste kjøleskap er kaldere enn det, derfor er det fint å ha eggene øverst i døren, for der er det varmest. Det spiller ingen rolle om eggene ligger i kartongen sin eller i eggehylla i kjøleskapet, presiserer hun.

Men du kan gjerne ha en bolle med egg på benken før du skal bruke dem. Tempererte egg smaker nemlig bedre om de skal spises rå.

- Skal du for eksempel spise tartar med rå eggeplomme, kommer smaken bedre frem om eggene har ligget på benken noen timer. Når du lager eggedosis er det også mye lettere å piske dem og få eggedosisen stiv dersom eggene er temperert, informerer Kringlebotn.

I tillegg er det lettere å skrelle eggene når de er kokt. Skallet klistrer seg nemlig ikke til hinnen på egget hvis de var tempererte før de ble kokt. De vil heller ikke sprekke så lett dersom de er temperert før de legges i kokende vann.

- Dette skyldes at det blir mindre temperaturforskjell når du putter tempererte egg i kokende vann, enn kalde egg rett fra kjøleskapet, legger hun til.

Les også: Slik har du aldri sett eit egg

Forsøk vanntesten

Egg i vannglass

Hvis egget flyter er det gammelt, men dersom det legger seg på bunen slik som her, er det ferskt.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Hvis du lurer på om eggene i kjøleskapet eller på hytta begynner å bli gamle, kan du finne ut det ved hjelp av «vanntesten».

- Om du legger egget i et glass vann og det flyter som en dupp, er det ganske gammelt. Dersom det synker ned mot bunnen er det ganske ferskt, forteller Åse Kringlebotn.

Uten at det finnes forskning på det, tipper hun at egget vil flyte når det er ett år gammelt.

- Men norske egg kan spises selv om de flyter. Er du usikker, kan du knekke ett og ett egg i en bolle og lukte på det. Hvis det lukter ferskt, ikke hadde sprekker i skallet fra før og har blitt oppbevart kjølig, er det ikke farlig å spise det, beroliger hun.

Når tiden går, damper innholdet og vannmolekylene ut av egget og luften siver inn. Jo større luftboblen inni egget blir, jo lettere flyter egget.

Det er derfor man trenger flere egg dersom man skal bake sukkerbrød av litt eldre egg.

Les også: Slik koker du perfekte påskeegg

Les mer om egg hos MatPrat

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem?  Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)