Vi spiser
som resten av året.Men hvor lenge holder egentlig eggene seg?
LES OGSÅ:
Helt salmonellafritt
Før 2000 var det 45 dagers datomerking på alle norske egg.
- Fra 2000 måtte vi følge EØS-direktivets krav. Da ble holdbarhetsmerkingen satt ned til 28 dager, men norske egg holder egentlig mye lenger enn det, sier Åse Kringlebotn, informasjonssjef i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
Grunnen til den korte stemplingen i andre land, er faren for salmonella i egg. I Norge har ikke Folkehelseinstituttet registrert ett eneste syketilfelle av salmonella fra norske egg. Og det er ikke annet enn norske egg å få kjøpt i norske butikker.
- Vi har tidligere gjort en stor test sammen med Matforsk (som nå heter Nofima mat), hvor vi sammen testet egg i syv måneder, både på smak, egenskaper, lukt og bakterier. Vi fant ingen bakterier i eggene etter syv måneder, men smaken endret seg noe helt mot slutten, forteller hun.
Konklusjonen ble at eggene holder i minst to måneder, men ofte mye lenger.
- Vi har hatt forsøk med egg hos oss hvor vi har bakt kake av ett år gamle egg, og det gikk helt fint. Kaken smakte bra, men hvis man skal lage sukkerbrød må man bruke litt flere egg, fordi innholdet inni egget minsker over tid, sier Kringlebotn.
Les også:
Les også:
Bedre med tempererte egg
Egg skal oppbevares i kjøleskap og liker seg best ved åtte grader.
- De fleste kjøleskap er kaldere enn det, derfor er det fint å ha eggene øverst i døren, for der er det varmest. Det spiller ingen rolle om eggene ligger i kartongen sin eller i eggehylla i kjøleskapet, presiserer hun.
Men du kan gjerne ha en bolle med egg på benken før du skal bruke dem. Tempererte egg smaker nemlig bedre om de skal spises rå.
- Skal du for eksempel spise tartar med rå eggeplomme, kommer smaken bedre frem om eggene har ligget på benken noen timer. Når du lager eggedosis er det også mye lettere å piske dem og få eggedosisen stiv dersom eggene er temperert, informerer Kringlebotn.
I tillegg er det lettere å skrelle eggene når de er kokt. Skallet klistrer seg nemlig ikke til hinnen på egget hvis de var tempererte før de ble kokt. De vil heller ikke sprekke så lett dersom de er temperert før de legges i kokende vann.
- Dette skyldes at det blir mindre temperaturforskjell når du putter tempererte egg i kokende vann, enn kalde egg rett fra kjøleskapet, legger hun til.
Les også:
Forsøk vanntesten
Hvis du lurer på om eggene i kjøleskapet eller på hytta begynner å bli gamle, kan du finne ut det ved hjelp av «vanntesten».
- Om du legger egget i et glass vann og det flyter som en dupp, er det ganske gammelt. Dersom det synker ned mot bunnen er det ganske ferskt, forteller Åse Kringlebotn.
Uten at det finnes forskning på det, tipper hun at egget vil flyte når det er ett år gammelt.
- Men norske egg kan spises selv om de flyter. Er du usikker, kan du knekke ett og ett egg i en bolle og lukte på det. Hvis det lukter ferskt, ikke hadde sprekker i skallet fra før og har blitt oppbevart kjølig, er det ikke farlig å spise det, beroliger hun.
Når tiden går, damper innholdet og vannmolekylene ut av egget og luften siver inn. Jo større luftboblen inni egget blir, jo lettere flyter egget.
Det er derfor man trenger flere egg dersom man skal bake sukkerbrød av litt eldre egg.
Les også: