Hopp til innhold

Slik koker du perfekte påskeegg

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kokte egg er et «must» i påsken. Med en matematisk formel kan du servere perfekte egg- hver gang!

Grete Tofteberg

Rektor ved Kirkebygden skole, Grete Tofteberg regnet seg frem til det perfekte kokte egg.

Foto: Christopher Middleton
Egg

Fem minutter og femten sekunder er koketiden Tofteberg regnet seg ut til - og resultatet - det ble så å si perfekt.

Foto: Christopher Middleton / NRK

Det er Kjemisk institutt ved Universitet i Oslo som har laget den finurlige koke-kalkulatoren over.

Ved å legge inn informasjon om blant annet eggets omkrets, temperatur og høyde over havet, regner den ut eksakt hvor lang tid du trenger å koke egget ditt.

Resultatet blir perfekte egg. Hver eneste gang.

Test kalkulatoren selv over og les mer egg-koking og den matematiske formelen på Kjemisk institutts hjemmeside!

– Alt er matematikk

Man kan selvfølgelig følge regelen om at bløtkokt egg skal koke i rundt 5 minutter, og hardkokt i rundt 8 minutter.

Da får man et helt ok resultat.

Men bruker du forskernes matematiske formel blir faktisk resultatet merkbart bedre.

Rektor ved Kirkebygden skole i Våler, Grete Tofteberg, ble kåret til årets mattelærer i 2006.

Hun har testet ut formelen for NRK.no, og ble svært begeistret.

– Alt er matematikk! Det var Pytagoras som sa det i sin tid og han har rett i det. Det er lite vi ikke kan fremstille matematisk, sier Tofteberg.

– Egget ble perfekt

Fem minutter og femten sekunder er koketiden Tofteberg regnet seg ut til - og resultatet - det ble så å si perfekt.

– Det er nesten uvirkelig. Jeg var litt spent, for jeg har ikke fulgt denne formelen før.

– Hvitten er på det nærmeste helt stiv. Den er litt myk inne ved plommen, men ikke flytende. Selve plommen flyter og det var jo det vi ønsket. Vi fikk et perfekt bløtkokt egg, sier Tofteberg.

Hvordan får du ditt perfekte egg?

Skriv din fremgangsmåte i kommentarfeltet under.