Ta vår quiz om holdbarhet på mat og se hva du kan!
Fem Tupperwarebokser med diverse matrester, tre forskjellige halvfulle eggekartonger og et fenalår krangler om plassen i kjøleskapet ditt. I bakgrunnen kan man skimte melk, ost, smør og karbonadedeig
Hva må kastes?
Bad egget
– Om du legger et egg i et glass vann og det flyter som en dupp er det ganske gammelt. Dersom det synker ned mot bunnen er det ganske ferskt, forteller Åse Kringlebotn, ernæringsfysiolog og direktør for opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.
Egg er det produktet vi kan spare mest penger på ved ikke å kaste når vi tror det er gammelt.
– Før 2000 hadde vi 45 dagers holdbarhetsmerking på norske egg, fra verping til spising. Fra 2000 måtte vi følge et EØS-direktivets krav, da ble holdbarhetsmerkingen satt ned til 28 dager, sier Kringlebotn.
Grunnen til den korte stempling i andre land er faren for salmonella i egg, men her i Norge har ikke Folkehelseinstituttet registret et eneste syketilfelle av salmonella fra norske egg.