Hopp til innhold

Kjøleskapet er en pengebinge

Kaster du eggene når du ikke husker hvor gamle de er? Ta vår quiz her!

Kjøtdisk
Foto: Arne Stubhaug / NRK

Ta vår quiz om holdbarhet på mat og se hva du kan!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Fem Tupperwarebokser med diverse matrester, tre forskjellige halvfulle eggekartonger og et fenalår krangler om plassen i kjøleskapet ditt. I bakgrunnen kan man skimte melk, ost, smør og karbonadedeig

Hva må kastes?

Bad egget

Egg
Foto: Bettina Brinkmann / Maxppp/MAXPPP

– Om du legger et egg i et glass vann og det flyter som en dupp er det ganske gammelt. Dersom det synker ned mot bunnen er det ganske ferskt, forteller Åse Kringlebotn, ernæringsfysiolog og direktør for opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

Egg er det produktet vi kan spare mest penger på ved ikke å kaste når vi tror det er gammelt.

– Før 2000 hadde vi 45 dagers holdbarhetsmerking på norske egg, fra verping til spising. Fra 2000 måtte vi følge et EØS-direktivets krav, da ble holdbarhetsmerkingen satt ned til 28 dager, sier Kringlebotn.

Grunnen til den korte stempling i andre land er faren for salmonella i egg, men her i Norge har ikke Folkehelseinstituttet registret et eneste syketilfelle av salmonella fra norske egg.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)