79 ting du kan lage av potetrestene

Poteten er svært allsidig og kan brukes til mye mer enn tradisjonsmat. Her får du drøssevis med forslag til retter du kan lage av potetrestene.

Omelett på bål

Omelett med potet er fin middag eller lunsj.

Foto: Ole Andreas Bø

Hver nordmann kaster cirka 1,2 kilo poteter i året. Men dette er bare de potetene som du og jeg har kjøpt i butikken.

I tillegg er det en tredjedel av alle dyrkede poteter som aldri når butikken. Det er bare de aller peneste i rett størrelse som når butikkene.

– Potet er helt unødvendig å kaste. Hvis du oppbevarer restene i en tett boks i kjøleskapet, kan du bruke det til nesten hva som helst, sier Anne Marie Schrøder fra Matvett.

Kokte poteter holder seg fem dager i kjøleskapet, det samme gjelder stekte poteter eller potetmos.

– Poteten er kanskje ikke det mest spennende du kan spise, men sammen med andre grønnsaker og proteiner kommer det beste frem i dem, forteller hun.

Ronny og Tuva fra P3 får sjokk når de ser hvilke grønnsaker som blir til matsvinn i tredje episode av «Matsjokket».

Grønne poteter må kastes

Jord er den beste beskyttelsen for potetene, men i Norge er vi ikke så glad i å kjøpe poteter med jord på.

Vi vil helst ha dem ferdig vasket og klar for bruk.

– Da bør de ligge i et mørkt rom, eller en papirpose som ikke lyset kommer gjennom, sier Gerd Byermoen, kommunikasjonssjef ved Opplysningskontoret for frukt og grønt.

En perfekt potet skal være hel, tørr og uten skader i skallet.

– Har potetene brune flekker eller groer, er det bare å skjære det vekk. Men grønne poteter skal du ikke spise, legger hun til.

Dersom potetene eksponeres for lys og varme etter at den er hentet frem fra kjølelageret, kan de bli grønne.

– Grønne poteter inneholder et stoff som heter solanin. Dette er et stoff som finnes naturlig i poteter, men som ikke er bra for oss om det blir for mye av det, da det kan gi oss magetrøbbel, forklarer hun.

Poteten metter godt, tar til seg smak, og passer til det meste og er noe av det mest bærekraftige du kan spise.

– De kan produseres i hele landet og har veldig lavt co2 avtrykk sammenlignet med andre matvarer, sier Byermoen.

Her er 79 ting du kan lage av kokte poteter og andre potetrester:

  1. Stekte poteter
  2. Røstipoteter
  3. Pommes noisettes (potetkuler)
  4. Pytt i panne
  5. Potetmos
  6. Rotmos
  7. Kald potetsalat
  8. Varm potetsalat
  9. Nypotetsalat
  10. Som pålegg
  11. Egg kokt i potet
  12. Omelett
  13. Suppe
  14. Boeuf de Miroton (rester på fransk)
  15. Potet- og kikertcurry
  16. Potetmuffins
  17. Potetlomper
  18. Potetlefser
  19. Gulasj
  20. Potetbrød
  21. Piknikpaier
  22. Pai
  23. Samosa
  24. Piroger
  25. Gordon Bleu potetpannekaker
  26. Spicy frokostpannekaker med poteter
  27. Lapskaus
  28. Betasuppe
  29. Suppe på en spiker
  30. Poteter fra i går
  31. Fløtegratinerte poteter
  32. Potetgrateng
  33. Stekt potetskrell
  34. Potetchips
  35. Saltbakte poteter
  36. Karamelliserte poteter
  37. Gnocchi
  38. Tater tots (frityrstekte poteter)
  39. Loaded potato skins (fylt potetskall)
  40. Hasselbakte poteter
  41. Vinkokte poteter
  42. Colcannon (irske moste poteter)
  43. Saag alo (indisk potetgryte)
  44. Dumpling
  45. Chilipoteter
  46. Annapoteter
  47. Duchessepoteter
  48. Dillstua poteter
  49. Asiatisk potetsalat
  50. Aloo gobi (indisk potetrett)
  51. Wok
  52. Moussaka
  53. Shepards pie
  54. Potetringer
  55. Aranciniballer (potetmosballer)
  56. På pizza
  57. Revne poteter
  58. Fondantpotet
  59. Potet på en kul måte
  60. Kanapepotet
  61. Braiserte poteter
  62. Potetcroquetter
  63. Potetvafler
  64. Sprøstekt potetskrell
  65. Stekte poteter på spyd
  66. Dobbeltbakte poteter
  67. Patatas bravas
  68. Frittata
  69. Vegansk potetgrateng
  70. Potet- og brokkolisuppe
  71. Potetblinis med reker
  72. Restetorsdagsbuffet
  73. Bålbakt potet
  74. Mangold-ruletter
  75. Rugbrød med potetskiver
  76. Poteter med rakfisk
  77. Dansk flesk og duppe
  78. Ferskpotet med ansjos
  79. Eggsmørsaus på en seng av poteter

Har du laget et spennende restemåltid? Del gjerne et bilde på Instagram med emneknaggen #nrkrestemat

Noen av bildene blir vist i siste episode av «Matsjokket».

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)