Hopp til innhold

Steven Van Zandt jobbet for å få satt Mandela fri

Steven Van Zandt var blant de mest sentrale personene i å rette søkelyset mot apartheidregimet i Sør-Afrika. – Å jobbe for å få Nelson Mandela ut av fengsel er det mest ærefulle jeg har gjort i mitt liv, sier han til NRK.no.

Steven Van Zandt og Lou Reed

Steven Van Zandt, her sammen med Lou Reed, var en av de kraftigste pådriverne for å avskaffe apartheid. – Lou var ikke en særlig politisk interessert fyr på den tiden. Pultselig var han veldig interessert. Det var en sak som virkelig opprørte mange, sier Van Zandt.

Foto: David Seelig / Polaris

Hele verden så på da Nelson Mandela, som døde torsdag kveld, ble frigjort fra fengsel i 1990. En av dem som fulgte best med var Steven Van Zandt, også kjent som Little Steven, som viet deler av livet sitt til å få Mandela fri fra fengsel.

– Da Mandela kom ut av fengsel, var det et av de største øyeblikkene i mitt liv. Det var virkelig ikke noe jeg trodde kom til å skje, uansett hvor optimistiske folk var, sier Van Zandt til NRK.no.

Springsteen-gitaristen møtte Mandela to ganger.

Steven Van Zandt under minnekonserten 22. juli 2012.

Steven Van Zandt spilte også under minnekonserten for terroraksjonen på Utøya på årsdagen 22. juli 2012.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Vi gjorde to konserter på Wembley Stadium i hans navn. Først én for å få han ut av fengselet, og så én for å feire at vi klarte det. Vi gjorde også en innsamlingsaksjon, der han kom og talte. Da fikk jeg også gleden av å møte ham.

Intervju Steven van Zandt om hans kamp mot Apharteid og å få Nelson Mandela ut av fengsel.

Hør hele intervjuet med Little Steven her

– En nøye gjennomført svindel

63-åringen forteller at han ble veldig interessert i Sør-Afrika på begynnelsen av 80-tallet.

– Jeg har villet leve av musikken helt fra starten av, så da vi slo gjennom fikk jeg tid til å gjøre andre ting også. Jeg ville utdanne meg selv. Så jeg begynte å se på USAs internasjonale politikk siden andre verdenskrig. Jeg fikk sjokk av det jeg fant ut, sier han.

– Jeg ble raskt veldig interessert i Sør-Afrika. Jeg hørte at det kom mange nye reformer, og at regjeringen skulle forandre seg. Det var det som sto i avisene. Så jeg dro ned dit og fant ut at det ikke var sant i det hele tatt. Hele greia føltes som en nøye gjennomført svindel. legger han til.

Steven Van Zandt tok to turer til Sør-Afrika for å lære mer om de faktiske forholdene. Han forteller om en spesiell hendelse som forandret livet hans.

– Jeg var i en taxi der nede, da en svart mann tok steget av fortauet og ut i gaten. Taxisjåføren svingte brått for å prøve å treffe han. Han prøvde faktisk å kjøre på han. Jeg kunne ikke tro det. Jeg fikk bare en følelse av at dette måtte forsvinne.

LES OGSÅ: Kong Harald tek farvel med sitt førebilete

LES OGSÅ: Synger, danser og gråter for Mandela

Bruce Springsteen og Steven Van Zandt.

Steven Van Zandt og Bruce Springsteen i kjent positur fra E Street band.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Flau over USA

I 1985 startet han protestgruppa «Artists United Against Apartheid» i protest mot det brutale raseskillet i Sør-Afrika. 49 artister samarbeidet om platen, blant annet U2, Bob Dylan, Bruce Springsteen, Pete Townshend, Joey Ramone og Tom Petty.

Denne gruppen ga ut både låten og platen «Sun City» samme år. Plata, og spesielt sangen, spilte en viktig rolle i å få slutt på apartheidregimet.

Bare halvparten av amerikanske radiostasjoner spilte singelen «Sun City», som rettet kritikk mot president Ronald Reagan, og låten nådde en beskjeden 38. plass på Billboard-listene i USA. Den ble imidlertid vesentlig mer populær i andre land.

Plata og singelen genererte inntekter på én million dollar til anti-apartheidbevegelsen.

LES OGSÅ: Mandela og den andres menneskelighet

LES OGSÅ: Slik blir Mandelas siste reise

Nelson Mandela, 2010

Steven Van Zandt møtte Nelson Mandela (bildet) to ganger og spilte en aktiv rolle i artistenes kamp for å få satt ham fri fra fengsel.

Foto: DEBBIE YAZBEK / Afp

– Grunnen til at jeg ble interessert i dette var at jeg var flau over hva USA støttet. Så på en måte gjorde jeg dette av egoistiske grunner. Jeg tar nasjonaliteten min veldig alvorlig.

Ble sensurert av Fox

Little Steven var også sentral da det i 1988 ble arrangert en storstilt konsert på Wembley i London i forbindelse med 70-årsdagen til Nelson Mandela, som da satt i fengsel. Konserten ble TV-overført til 67 land og 600 millioner seere.

Van Zandt opptrådte også, men hans appell fra scenen ble sensurert av den amerikanske TV-kanalen Fox.

– Folk var vant til plater som tok sosiale hensyn, men dette var veldig politisk. Vi nevnte Ronald Reagan i en sang, og han var veldig populær i USA på den tiden. Når man gjør musikk politisk blir det veldig kontroversielt.

LES OGSÅ: Kristin Halvorsen om sitt første møte med Mandela: «Jeg har aldri neid så dypt for noen»

Stolt over å ha jobbet for Mandela

Steven van Zandt i Lilyhammer

Steven Van Zandt slik vi kjenner ham fra tv-serien Lilyhammer.

Foto: RUBICON

Mandela ble løslatt fra Victor Verster Prison i Paarl 11. februar 1990, etter et voldsomt press fra verdenssamfunnet. Van Zandt sier til NRK.no at han ikke kan annet enn å være stolt over jobben han og de andre artistene gjorde.

– Jeg er veldig stolt av det. Å jobbe for å få Nelson Mandela ut av fengsel er den største æren jeg har hatt i mitt liv.

26. januar 2014 drar Little Steven tilbake til Sør-Afrika, for første gang siden 1984. Denne gangen har han med seg Bruce Springsteen og resten av bandet, som skal spille fire konserter i landet. To av konsertene er allerede utsolgt.
Men det er en plass som kommer til å stå tom.

– Jeg håpte jo at han ville være der, og at han kunne komme på konserten. Jeg ville han skulle møte Bruce, for jeg tror ikke de har hilst på hverandre.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters