Slik blir Mandelas siste reise

Nelson Mandela begraves søndag 15. desember. Nå forbereder Sør-Afrika og en lang rekke prominente gjester seg på å ta farvel.

Kisten med Nelson Mandela fraktes bort fra hans hjem i Johannesburg

Kisten med Nelson Mandela, svøpt i det sørafrikanske flagget, ble i grålysningen fraktet fra Mandelas hjem i Johannesburg og til militærsykehuset i byen.

Foto: Barry Aldworth / Ap

Sør-Afrikas president Jacob Zuma kunngjorde datoen fredag,

Etter nyheten om Mandelas bortgang, har sørafrikanere strømmet til hjemmet hans, til gatene og til kirkene.

Begravelsen regnes som den viktigste i verden de siste tiårene, og sørafrikanske myndigheter regner med et storinnrykk av statsledere fra hele kloden.

Halv stang

Det er ventet at USAs president Barack Obama vil delta. Det vil også kjente personer som sto Mandela nær, som Bill og Hillary Clinton, og Oprah Winfrey.

Det er foreløpig ikke kjent om Norges statsminister eller noen fra det norske kongehuset vil delta.

Alle flagg i landet skal henge på halv stang i sørgeperioden før 95-åringens begravelse, som skal foregå på statens regning.

(Saken fortsetter under bildegalleriet)

Mandela vil ligge på lit de parade i Unionsbygningen i hovedstaden Pretoria. Det er hovedsetet for landets regjering, og det var der Mandela hadde kontor da han var president i Sør-Afrika fra 1994 til 1999.

Familiegravsted

Det er ventet at det vil bli holdt minneseremonier rundt om i hele landet, blant annet på den enorme Soccer City-stadion i Johannesburg. Det var der Mandela viste seg for siste gang i offentlighet, under fotball-VM i 2010.

mandelahillary

KOMMER I BEGRAVELSEN: Nelson Mandela hadde besøk av USAs daværende utenriksminister Hillary Clinton i august 2012. Nå kommer trolig ekteparet Hillary og Bill Clinton i frigjøringsheltens begravelse.

Etter den offisielle begravelsen i Pretoria vil Mandela bli fløyet til Qunu i Eastern Cape-provinsen, et kupert område på landsbygda der Mandela ble født og vokste opp.

Der skal familien holde en privat begravelse. Han vil så stedes til hvile på familiegravstedet, ved siden av tre av sine døde barn.

Barnas gravsteder var gjenstand for en bitter rettslig strid mellom Mandelas sønnesønn Mandla og andre slektninger, deriblant hans nåværende kone Graca Machel og ekskona Winnie Madikizela-Mandela.

Planlagt lenge

Et internt sørafrikansk dokument The Guardian har sett, beskriver en tolv dagers plan fra Mandelas død. Selv om notatet er over ett år gammelt, gir den et innblikk i hvordan begravelsen trolig vil bli, skriver avisen.

På dag seks etter dødsfallet står det at det vil holdes en minnestund for Mandela med viktige personer og ledere. President Jacob Zuma vil tale, og det vil være storskjermer utenfor bygningen og muligens også i Soweto, Cape Town og flere andre steder.

På dag elleve vil Mandelas offisielle begravelsesseremoni finne sted i amfiteateret ved Unionsbygningen i Pretoria. Flere statsledere vil delta, og det er ventet store folkemengder. Mandela vil så bli fløyet til hjemlandsbyen Qunu, heter det.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Mandela familiens gravsted i Qunu

GRAVLEGGES HER: Mandela familiens gravsted i Qunu. Det er her, blant annet sammen med sin far og mor, at Nelson Mandela selv har ønsket å bli gravlagt.

Foto: CARL DE SOUZA / Afp

Store sikkerhetsutfordringer

For Sør-Afrika vil det være en enorm utfordring å organisere begravelsen, og sikkerhetsutfordringene vil bli store.

I tillegg til Obama selv er det ventet at førstedame Michelle Obama og parets to døtre vil reise til begravelsen. Bill og Hillary Clinton kjente Mandela godt, og trolig vil også de tidligere presidentene George W. Bush og Jimmy Carter være med i den store amerikanske delegasjonen.

Begravelsen blir den største siden pave Johannes Paul II ble gravlagt i Vatikanet i 2005. Da deltok til sammen fire konger, fem dronninger og minst 70 presidenter og statsministre, den største samlingen verdensledere til en begravelse noensinne.

SISTE NYTT

Siste nytt