Twin Peaks-stjerne skal spille i NRK-serie

Kyle MacLachlan har spilt i noen av tidenes største TV-serier. Nå skal han spille Franklin D. Roosevelt i NRK-serien «Atlantic Crossing».

Kyle MacLachlan

Kyle MacLachlan har fått legendestatus for sin rolle som Dale Cooper i Twin Peaks. Nå skal han spille president Franklin D. Roosevelt i serien Atlantic Crossing.

Foto: Suzanne Tenner / AP/NTB Scanpix

For mange er han mest kjent for rollen som Dale Cooper i Twin Peaks, men like mange kjenner han nok også for sin rolle som Trey MacDougal i Sex og Singelliv. Eller kanskje som The Captain i How I Met You Mother?

David Lynch og Kyle MacLachlan

David Lynch (t.h.) og Kyle MacLachlan, superduoen fra Twin Peaks. Skuespilleren sier Lynch er den beste regissøren han har jobbet med.

Foto: ROBYN BECK / AFP/NTB Scanpix

Dette er uansett historie, for nå jobber superstjernen Kyle MacLachlan med NRK-serien «Atlantic Crossing».

Serien handler om Norges kronprinsesse Märtha som måtte flykte til USA under 2. verdenskrig. Der ble hun den aller nærmeste til USAs president Franklin D. Roosevelt, som spilles av MacLachlan.

Jeg vil gjette at norsk krigshistorie ikke er ditt aller fremste felt?

– Nei, jeg visste ikke så mye om det. Men jeg lærer veldig mye om det nå, og jeg liker det. Jeg er heldigvis glad i historie, sier MacLachlan på telefon til NRK.

– Å spille noen som er så kjent som Franklin D. Roosevelt kommer med et voldsomt ansvar. Han var en veldig kompleks person, som amerikanske presidenter ofte er. Fysikken hans er også interessant, han led jo av polio og kommer til å sitte i rullestol i brorparten av filmen. Jeg tenkte at det ville være litt av en utfordring, sier MacLachlan.

Hyller manuset

Sammen med manusforfatter Linda May Kallestein har den norske serieskaperen Alexander Eik jobbet i sju år med å utvikle manus til serien «Atlantic Crossing». Serien produseres av Cinenord for NRK, som også har fått med SVT og DR på laget.

MacLachlans interesse ble pirret av presidentrollen, men sier det var manuset som overbeviste han.

– Det var ikke bare på grunn av Roosevelt jeg ville gjøre dette. Manuset er veldig godt, og materialet i denne historien er interessant. Dette til tross for at jeg aldri hadde truffet Alexander før.

Alexander Eik

Regissør Alexander Eik har beundret Kyle MacLachlan i en årrekke.

Foto: Petter Sommer/NRK

Regissør Alexander Eik er overlykkelig for å ha fått MacLachlan med på prosjektet.

– Mitt kjennskap til Kyle MacLachlan startet med hans spillefilmdebut «Dune», som jeg så da jeg var 12 år gammel. Så det er en fryd og ære å nå få muligheten til å jobbe med en skuespiller hvis navn og virke for lengst er skrevet inn i filmhistorien, og som er en viktig del av min personlige filmkanon, sier Eik.

Franklin D. Roosevelt

President Franklin D. Roosevelt var president i USA fra 1933 til sin død i 1945. Han blir av mange regnet som en av de beste presidentene landet har hatt.

Foto: AP/NTB Scanpix

Imponert av «Saga Norén»

Sofia Helin

Sofia Helin skal spille hovedrollen som kronprinsesse Märtha i Atlantic Crossing.

Foto: Roy Kenneth Sydnes Jacobsen / NRK

Fra før er det kjent at svenske Sofia Helin skal spille hovedrollen som kronprinsesse Märtha. MacLachlan røper for NRK at han ikke har sett «Broen», men er voldsomt imponert av Helin.

– Hun er en veldig interessant person og en fantastisk skuespiller. Hun er smart, veldig intuitiv. Gleder meg veldig til å fortsette å jobbe videre med henne. Det er jo på en måte hennes historie vi forteller.

Om en drøy uke drar MacLachlan til Praha for å begynne med de første opptakene til serien. Serien skal også filmes i Norge. Atlantic Crossing kommer på skjermen en gang i 2021.

Kulturstrøm

 • Unge Beirut: - Har hatt hevnfølelse

  – Men tenkte jeg vinner ingenting på det, sier Elias Tchaba, kjent som artisten Unge Beirut, til NTB. Debutalbumet hans «Hevnen er søt, men jeg tilgir deg» er nominert til Spellemannsprisen i urbankategorien. Men nå er Elias Tchaba blant de mange rapperne som sørger over Said Bassam Chataya, som ble knivstukket og drept i Bergen. Han rappet under navnet Araber1. Ifølge Tchaba, var han opptatt av å fremme inntrykket mange har av unge arabere som kommer til Norge, gjennom musikken sin, forteller han til Dagbladet.

  Unge Beirut
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Tema
 • Kan forandre selve skrivingen

  Lydbokforlaget tror det vil komme bøker som er skrevet spesielt for lydbokformatet, slik forfattere gjør i Sverige, skriver Klassekampen. Mens salget av trykte bøker går ned, vokser strømmetjenestene i det norske bokmarkedet. Ann-Kristin Vasseljen forlagssjef i Lydbokforlaget som også eier strømmetjenesten Fabel, sier til avisen at hun tror flere litterære tekster blir mer episodebaserte. Forfatter Tom Egeland mener fortellingen gir stemning, mens man mister betydningen av noen typografiske virkemidler. (NTB)

 • Kulturhistoriske perler

  10 kulturlandskap i Møre og Romsdal er foreslått i eit nytt nasjonalt register over kulturhistoriske landskap. Mellom anna er Edøyfjorden, Hustadvika, Øvre Sunndal, Geiranger og Flåværleia på lista.Tysdag er det eit seminar i Molde der ein saman med riksantikvaren skal drøfte dei aktuelle landskapa i Møre og Romsdal.

  Frå Geiranger med cruiseskip og ferje på fjorden
  Foto: Sissel Brunstad