NRK Meny
Normal

Dette gjør Twin Peaks-stjernene i dag

«Twin Peaks» kommer tilbake etter 25 års fravær, og flere av skuespillerne kan være klar for comeback. Men hva har de gjort i mellomtiden?

Twin Peaks

Flere av «Twin Peaks»-skuespillerne var på «klassetreff» i sommer i forbindelse med at serien ble reutgitt på Blu-ray. Familien Palmer ble da gjenforent. Fra venstre Grace Zabriskie (Sarah), Ray Wise (Leland) og Sheryl Lee (Laura).

Foto: Casey Rodgers / Ap

Tidligere denne uken ble det kjent at Twin Peaks kommer tilbake som en niepisoders sesong med premiere i 2016.

De nye episodene vil tidsmessig legges til våre dager, men nøster videre i handlingstrådene fra den siste sesongen som ble laget. Dermed tyder mye på at flere av skuespillerne blir med videre.

– Jeg tror at fansen gjerne vil se så mange som mulig av de gamle, kjente fjesene, i tillegg til noen helt nye. Vi har det i bakhodet når vi går i gang med dette, og forhåpentligvis vil alles historie få oppmerksomhet, sier serieskaper Mark Frost til Deadline.com.

Blant fansen spekuleres det nå rundt hvem som blir med videre av de originale skuespillerne.

Kyle MacLachlan, som spilte hovedrollen som agent Dale Cooper, har allerede varslet på Twitter at han er klar for et comeback.

Laster Twitter-innhold

Andre skuespillere er definitivt uaktuelle for et comeback. For eksempel blir det neppe et gjensyn med figuren som spilte den fryktinngytende figuren Killer Bob, i og med at skuespiller Frank Silva døde i 1995.

Også Jack Nance, som spilte Pete Martell, og Don S. Davis, som spilte major Garland Briggs er døde siden serien ble spilt inn på tidlig 1990-tall.

Sheryl Lee

Sheryl Lee (47): Hele «Twin Peaks»-plottet roterte rundt hennes rollefigur, tenåringen Laura Palmer, som ble funnet død, «wrapped in plastic», i første episode av serien. Senere dukket hun opp i drømmesekvenser eller i rollen som Laura Palmers mørkhårede søskenbarn Maddy Ferguson. Sheryl Lee dukket nylig opp i en liten rolle i Jennifer Lawrences gjennombruddsfilm «Winter’s Bone» (2010). I tillegg hadde hun en større rolle i den biografiske Beatles-filmen «Backbeat» (1994). Hun var også svært nære å få sin andre rolle som avdød – nemlig som Mary Alice Young, stemmen fra graven i «Frustrerte fruer».

Foto: Alberto E. Rodriguez / Afp
Peggy Lipton

Peggy Lipton (68): Spilte rollen som diner-dronningen Norma Jennings, som hadde et hemmelig forhold til Big Ed Hurley. Lipton har hatt en lang karriere som sanger, skuespiller og modell. Hun var gift med musiker og produsent Quincy Jones i 16 år, og har to døtre, hvorav den ene er suksessrik skuespiller mens den andre var forlovet med Tupac Shakur da han ble drept.

Foto: Alberto E. Rodriguez / Afp
Twin Peaks

Millioner av seere satt klistret til skjermene for å finne ut hvem som drepte Laura Palmer. Og ikke minst for å følge spenningene mellom Audrey Horne (Sherilyn Fenn) og agent Dale Cooper (Kyle MacLachlan).

Foto: Scanpix
Kyle MacLachlan

Kyle MacLachlan (55): Spilte seriens hovedrolle som den striglede men alternative FBI-etterforskeren Dale Cooper – en rolle han vant en Golden Globe-pris for. Da «Twin Peaks» ble lansert, var han allerede kjent for mange etter å ha spilt i Lynchs genierklærte film «Blue Velvet» (1986). Mange så ham også hans rolle i Oliver Stones «The Doors» (1990). Innen TV har han hatt viktige roller i «Sex og Singelliv», «Frustrerte fruer», «How I Met Your Mother» og «Portlandia».

Foto: Jackie Butler / Afp
Sherilyn Fenn

Sherilyn Fenn (49): Hadde en sentral rolle som den uredde hotellsjefdatteren Audrey Horne, som ofte kom opp i trøbbel. Rollen skaffet Fenn nominasjoner til både Golden Globe- og Emmy-prisene. Hun ble raskt et av de største sexsymbolene på tidlig 90-tall, og var ettertraktet både som modell og til filmroller hvor hun som oftest gestaltet femme fatale-roller. Siden er hun mest kjent for å ha spilt i TV-seriene «Rude Awakening» og «Gilmore Girls». Bildet er fra spillefilmen «Boxing Helena» (1993).

Foto: NTB scanpix
Twin Peaks

Madeleine Ferguson (Sheryl Lee), Donna Hayward (Lara Flynn Boyle) og James Hurley (James Marshall) var blant de viktigste rollefigurene i TV-serien som nå gjør comeback.

Foto: Scanpix
Lara Flynn Boyle

Lara Flynn Boyle (44): Spilte rollen som Laura Palmers venninne Donna Hayward. Senere har hun spilt rollen som Helen Gamble i serien «The Practice», hvor hun fikk en Emmy-nominasjon. Har også dukket opp i filmer som «Happiness» og «Men In Black II». Fikk mye oppmerksomhet i sladrepressen etter å ha vært sammen med Jack Nicholson, og hun har også vært sammen med «Twin Peaks»-kollega Kyle MacLachlan.

Foto: KEVORK DJANSEZIAN / AP
James Marshall

James Marshall (47): Hadde rollen som den MC-kjørende James Hurley, som var kjæreste med Laura Palmer da hun døde, i tillegg til at han innledet et forhold til Donna Hayward. I ettertid mest kjent for rollen sin i rettssaldramaet «Et spørsmål om ære» (1992), hvor han spiller mot størrelser som Tom Cruise, Demi Moore og Jack Nicholson. Har hatt store helseplager, som han hevder ødela skuespillerkarrieren hans, og i 2010 saksøkte han en legemiddelgigant for 11 millioner dollar etter å ha tatt medisiner han mente var skadelige.

Foto: Alberto E. Rodriguez / Afp
Mädchen Amick

Mädchen Amick (43): Spilte rollen som Shelly Johnson, som hadde et forhold til Bobby bak ryggen på sin voldelige ektemann Leo Johnson. Har senere spilt i Stephen King-skrekkfilmen «Sleepwalkers». Senere har hun hatt en rekke oppdrag, men kortere opptredener i TV-serier som «Gossip Girl», «Gilmore Girls» og «Californication».

Foto: Omar Vega / Ap
Dana Ashbrook

Dana Ashbrook (47, til venstre): Spilte den rebelske Bobby Briggs, som var sammen med Shelly Johnson. Fortsatt skuespiller, men har ikke gjort nevneverdige roller siden «Twin Peaks», med unntak av å spille en sleip aksjemegler i ni episoder av «Dawson’s Creek» (2002/2003).

Foto: Monica Schipper / Afp
Grace Zabriskie

Grace Zabriskie (73): Spilte Sarah Palmer, den tungt sørgende og mentalt ustabile moren til avdøde Laura. Zabriskie har vært en gjenganger i flere David Lynch-filmer, og dukker blant annet opp i «Inland Empire». Men det er mest TV-serier hun har jobbet innenfor, og for mange er hun mest kjent for rollen i «Seinfeld» som moren til Susan Ross–George Constanzas forlovede som dør av forgiftning etter å ha slikket på limet på billigkonvoluttene som inneholdt bryllupsinvitasjonene.

Foto: Alberto E. Rodriguez / Afp
Catherine E. Coulson

Catherine E. Coulson (70): Bare kjent som The Log Lady – en middelaldrende kvinne som bærer på en allvitende trestokk som forteller henne om ting som skal komme. Har siden spesialisert seg på å spille Shakespeare-roller på et lokalt teater.

Foto: Alberto E. Rodriguez / Afp

Flere kulturnyheter