Normal

Returnerer etter 26 år: – «Twin Peaks» ga meg lyst til å lage TV

«Twin Peaks» har inspirert et titalls TV-serier og filmer. På mandag returnerer 90-tallsserien etter 26 år.

Laura Palmer

RETURNERER: «Twin Peaks», som opprinnelig handlet om drapet på skjønnhetsdronningen Laura Palmer, returnerer etter 26 år. Norske seere kan se den via strømmetjenesten HBO Nordic.

Foto: HBO Nordic

Manusforfatter Siv Rajendram Eliassen

FAN: Siv Rajendram Eliassen sier hun ble fengslet av «Twin Peaks». I 2008 vant hun Amanda-prisen for beste manus for filmen «Varg Veum – Falne engler».

Foto: Privat

– Jeg ble fengslet av «Twin Peaks». Serien ga meg lyst til å skrive TV-serier, sier manusforfatter Siv Rajendram Eliassen.

Det er gått 27 år siden serieskaper David Lynch først fengslet Eliassen og andre TV-seere verden over med mysteriet om drapet på Laura Palmer.

På en steinete strand i småbyen Twin Peaks blir den 18 år gamle skjønnhetsdronningen funnet drept, mishandlet og innpakket i plast. Den eksentriske FBI-agenten Dale Cooper kobles på saken, og gjennom to sesonger utspiller «Twin Peaks» seg som et surrealistisk og mørkt karakterdrama.

Nå returnerer Lynch med tredje sesong.

Inspirasjonskilde

I mellomtiden er serieskaperen blitt hyllet for å ha revolusjonert TV-sjangeren. Ifølge Rolling Stone er et titalls serier inspirert av «Twin Peaks», blant annet «Broadchurch», «Carnivale» og «Frustrerte fruer».

Twin Peaks

IKONER: Audrey Horne og Dale Cooper, spilt av Sherilyn Fenn og Kyle MacLachlan.

Foto: Scanpix

Også i Norge har serien satt spor. Blant annet er bergensbandet Audrey Horne oppkalt etter seriens «femme fatale». I 2009 kom filmen «Skjult», tydelig inspirert.

– «Twin Peaks» var en skjellsettende opplevelse som jeg aldri kommer til å glemme. De tydelige og umiddelbare karakterene, og den bisarre blandingen mellom humor, såpedrama og krim var virkelig banebrytende, sa regissør Pål Øie til VG.

Eliassen mener serien var nyskapende da den kom på 90-tallet.

David Lynch og Kyle MacLachlan

INSPIRERER: David Lynch og Kyle MacLachlan. Begge har jobbet med den nye sesongen av «Twin Peaks».

Foto: ROBYN BECK / AFP

– «Twin Peaks» var første gang jeg tenkte at TV-formatet kunne fortelle interessante ting om det å være menneske. Det var en aha-opplevelse.

Etter hvert begynte Eliassen selv som manusforfatter. Da hun skreiv «Frikjent» sammen med Anna Bache-Wiig var «Twin Peaks» en av inspirasjonskildene.

– «Frikjent» handler mer om konsekvensene av et drap, enn selve oppklaringen. Handlingen er lagt til en liten bygd, og den er et karakterdrama. Når det er sagt så har jeg aldri hatt noen ambisjoner om å lage «Twin Peaks». Men serien satt noen standarder som har påvirket det som ble laget senere.

Hemmelighold

David Duchovny spiller Dennis/Denise Bryson i den nye sesongen av Twin Peaks

RETURNERER: David Duchovny spiller igjen rollen som Dennis/Denise Bryson i den nye sesongen av «Twin Peaks».

Foto: Patrick Wymore/Showtime / AP

Handlingen i tredje sesong er blitt holdt strengt hemmelig. Ifølge Huffington Post gjelder dette også for skuespillerne.

– Å ikke vite gjør det gøy. Man stoler på David (Lynch, jour.anm.) fordi han er den han er. Man bare nyter den lille, magiske verdenen han skaper, sier Naomi Watts, som spiller i serien.

Eliassen synes det er vanskelig å ha noen forventninger til tredje sesong.

– Jeg er veldig spent på om det er mulig å gjenskape følelsen av å se noe nytt. Hvis de lager «Twin Peaks» slik den ble laget før, så blir det egentlig en ganske tradisjonell serie. For akkurat det er blitt gjort mange ganger de siste 20 årene.

Mädchen Amick (t.v.) og Peggy Lipton i den nye sesongen av «Twin Peaks»

SESONG TRE: Mädchen Amick (t.v.) og Peggy Lipton spiller igjen henholdsvis Shelly Johnson og Norma Jennings i den nye sesongen av «Twin Peaks».

Foto: Suzanne Tenner/Showtime / AP

«Twin Peaks» har premiere på HBO Nordic 22. mai.

Kulturstrøm

  • Europeisk pris til Johan Harstad

    Johan Harstad er tildelt den Europeiske litteraturprisen i Nederland for utgivelsen av romanen «Max, Mischa og Tetoffensiven», skriver Gyldendal forlag i en pressemelding. Prisen er på 10.000 Euro og kårer fjorårets beste moderne europeiske roman gitt ut i nederlandsk oversettelse. Det er første gang en norsk forfatter får prisen. Les Marta Norheims anmeldelse.

    Johan Harstad med ny bok
    Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
  • Danmarks radio skjærer ned

    Danmarks radio skal kutte om lag 400 stillinger og fjerne tre av tv-kanalene og to av radio-kanalene, skriver DR.no. Målet er å redusere kostnadene med 20 prosent over de neste fem år. Fra 2020 kan tv-kanalene DR3 og DR Ultra kun ses som streaming, mens DR2 og DR K blir slått sammen til en kanal med fokus på samfunn og kultur. Mediehuset planlegger ytterligere innsparinger om tre år.