Thor Åmli

VÅKNER I TWIN PEAKS: Det første Thor ser om morgenen, er en plakat ved senga med bilde av Snoqualmie Falls, kjent som fossen i Twin Peaks.

Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK

Forelska i fiksjonen

Hva fikk 14 år gamle Thor til å «flytte» til Twin Peaks – og bli der?

– Jeg er jo en skikkelig nerd, jeg er liksom Twin Peaks-Thor, og det er jeg stolt av.

Mannen som trolig er Norges største Twin Peaks-fan skjenker nytrakta kaffe i to kopper, helt like de som agent Dale Cooper drikker av på dineren i den vesle fiksjonsbyen Twin Peaks.

Leiligheten til Thor Åmli i Kristiansand er møblert i svart skinn og mørkt tre. Veggen ved senga dekkes av en plakat som viser Snoqualmie Falls, kjent som fossen i Twin Peaks. Det er det første han ser når han står opp om morgenen. I stua henger bilder av skuespillere, rollefigurer og ikke minst regissøren av Twin Peaks, David Lynch. Serien ble først ble sendt i 1990, men nå skjer det igjen, en ny sesong kommer 22. mai, og Thor er så klar.

Memorobelia fra Twin Peaks

HJERTESMYKKE: Et bestevennsmykket som kan deles i to, var en gave fra James Hurley til Laura Palmer. Smykket er en viktig rekvisitt i serien, og Thor har selvfølgelig kjøpt en kopi.

Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK

Fredag 17. november – 1990 – Valle i Setesdal. Thor er 14 år. Som vanlig starter han kvelden med svømming på skolen i hjembygda. Våt i håret og sulten etter timer i bassenget kaster han seg på sykkelen. Thor tråkker på langs bygdevegen for å komme seg hjem til pizzaen og familien han veit at venter i sofaen. Men denne fredagen skjer det noe helt uvanlig, han dropper siste del av familieritualet: Detektimen. Tabbe.

«Samtidig, et annet sted»​. En kar slenger muntert fiskestanga over skuldra og trasker ned til elva for å slenge ut snøret på den faste plassen. Men det er noe som er annerledes. Der han pleier å stå på elvebredden, ligger det noe. En bylt pakka i plast. Blondt hår stikker ut – et dødt menneske. Kort tid etter er politiet på plass. Utpå landet er ikke sånt hverdagskost. Kanskje er det noen de kjenner? Ansiktet vender ned, de må rulle kroppen forsiktig over på rygg for å se. En av politibetjentene prøver å svelge et hikst før han begynner å grine.

«Hun var så pen hun som er død». På skolen mandagen etter er det dette alle snakker om. Det hadde ikke vært Derrick og Harry Klein som vanlig – det hadde vært noe helt annet. Kompisen hans forteller ivrig: – Hu var så pen hu som er død, du må se det! Skoleball-dronninga Laura Palmer er død, blå på leppene, med grus i håret, og pakka i plast. Neste fredagskveld sitter Thor klistra. Og det var ikke bare fordi Laura var så pen.

Et samleobjekt fra Twin Peaks, Laura Palmers obduksjonsrapport.

UVANLIG VEGGPRYD: På Thors stuevegg henger Laura Palmers obduksjonsrapport; et verdifullt samleobjekt i Twins Peaks-miljøet.

Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK

Fans pakka i plast. Siden serien først ble sendt har han sett den 22 ganger. Thor er enig i at det er ganske mye, det tar jo tross alt 24 timer å se alt sammen. Så han begrenser seg til å se den bare en gang i året, for da rekker han å glede seg til hver nye omgang. Men Thor har ikke nøyd seg med å sitte foran skjermen. To ganger har han vært på festival for å møte skuespillere og fans fra hele verden. En gang i London og en gang der Twin Peaks ble filma, i Fall City, North Bend, og Snoqualmie. Og når fansen møtes skjer det mye rart.

– Vi ble jo «wrapped in plastic», veit du.

Thor snakker ute på kjøkkenet mens han henter jelly doughnuts (agent Coopers favoritt) til kaffen.

– Hva sa du nå??

Thor ler, han har fått vantro respons på akkurat dette før. Men for den harde fan-kjernen gir det mening; å bli pakka inn som Laura Palmer.

– Hvordan var det da?

– Det var litt magisk.

Twin Peaks-nips

MEMOROBILIA: Thor Åmli har stilt ut mye av det han har samlet av Twin Peaks-ting. Lenge var slikt vanskelig å få tak i, men etter at netthandel ble stort, er det mulig å få tak i det meste et fan-hjerte kan begjære.

Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK

Thor mot strømmen. Det var det drømmeaktige, det uforståelige og seige som fra første gang dro Thor inn i Twin Peaks-universet. Som så mange krimserier, starter det med et mistenkelig dødsfall og påfølgende etterforskning. Men snart forsvinner alt som minner om stuetrygg fredags-krim, og ferden går inn i den mørke furuskogen som omgir Twin Peaks. Det handler om hvordan hjertet i en liten by blir knust og om det onde som ulmende kaster mørke skygger langt inn i sjela til folk.

Serien blir gradvis mer og mer sær, og Thor husker, at etter hvert som folk på skolen datt av lasset, ble han bare mer hekta. Men det var jo rett og slett typisk Thor, å gå motstrøms. Han hadde langt hår og gikk i rosa genser. Det syntes han var kult.

– Men det er klart, skiller du deg ut, så skiller du deg ut. Sånn er det vel alle plasser.

Thor Åmli

UTVIDA UNIVERS: I tillegg til serien har det kommet musikk, lydbok og en rekke bøker som utforsker og øker omfanget av fiksjonsverdenen Twin Peaks.

Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK

Profet i eget land. Dette har han holdt foredrag om på skolen i hjembygda: Å tørre å velge annerledes. Han har jobba som barnehagelærer inntil han nylig begynte å studere drama: det er kanskje heller ikke den aller mest «mainstream-aktige» tingen å gjøre som 40-åring. For en sjøl handler det om å gjøre det en vil, sier Thor, så kan andre eventuelt mene at det er annerledes.

Interessen for å spille teater har fulgt han hele livet. Det begynte da Dynastiet (ja, såpeoperaen) ble satt opp som teater i Valle, og han fikk rollen som Blake Carrington. Ved siden av at det hadde den heldige bieffekten at jentene plutselig meldte sin interesse, satte det han på et spor som har tatt han til bra steder. Før hans siste tur til Twin Peaks-festivalen lagde han et bidrag til festivalens kortfilmkonkurranse. Den kom på andreplass, og anerkjennelsen har åpna mange dører for han i miljøet. Nå som folk veit hvem han er, er det enda lettere å få flere Twin Peaks-venner.

Laster innhold, vennligst vent..

Det handler om kjærlighet. Mellom festivalene er det stor aktivitet på Facebook, hvor Thor er med i to hemmelige grupper. Interessen for Twin Peaks har økt voldsomt med nyheten om den nye sesongen, og nye fans kommer til. Men de følger ikke alltid kutymen etablert av de gamle traverne. For eksempel skal man ikke kommentere på utseendet til skuespillerne, men det er det noen som gjør, og da sier Thor ifra: når fans møtes skal det være bare kjærlighet, til hverandre, og til Twin Peaks.

Thor Åmli

DAMN GOOD COFFE, AND HOT!: Thor siterer agent Coopers pris til kaffen han får servert.

Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK

Denne sommeren skal han tilbake igjen på festival, i Twin Peaks. Ja, for han bruker det navnet, han sier ikke at han skal til Fall city, North Bend eller Snoqualmie.

– Er Twin Peaks er et virkelig sted for deg?

– Ja, jeg føler at det finnes. Når du er der så er det liksom ikke bare en plass der de har filma, det er der det er. Det er rart.

– Kan du beskrive stedet?

– It’s a place both wonderfull and strange.

Thor siterer agent Dale Cooper fra serien, og fortsetter:

– Plassen er både mystisk, sær og rar, og det er det som gjør plassen så god. Og kjærligheten da, til kaffe, pai og doughnuts, den er nesten som et fundament for alt.

Brodert sitat fra Twin Peaks

RØD TRÅD: Agent Dale Coopers sitat materialiseres i mange ulike former i møtet med Thor. Her i korssting, brodert av ei venninne.

Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK

Hjemlengsel. Under festivalen skal Thor bo på selveste Twin Peaks-hotellet ved fossen, som heter The great Northern. Etterpå skal han besøke festivalvenner som har kjøpt huset som er Laura Palmers, i serien. Thor kjenner flere fans som har flytta til «Twin Peaks». Han teller over, ja, tre stykker faktisk. Han har ingen planer om å gjøre det sjøl, men skjønner dem godt de som har gjort det. Det er fantastisk der, elv og daler med skog og tåke, og det er nesten som tida står stille. Nærheten til Twin Peaks-universet er så sterk i alt, så da han kom tilbake til Norge etter forrige festival, følte han seg slett ikke hjemme. Han lengta «hjem» til skogene i Washington state.

– Ligner det ikke litt på Valle?

– Haha, jo! Twin Peaks-vennene mine spør når de ser bilder fra hjembygda, «My god, it look like Twin Peaks! Is that in Snoqualmie or in Valle?»

– Men kunne du tenke deg å flytte tilbake til Valle da, som et kortreist Twin Peaks-alternativ?

Thor drar litt på det. Han har ikke behov for å flytte noen steder. Han har allerede et hjem, og det har han med seg over alt: Twin Peaks.

Snart skal Thor på ny oppdagelsesferd. Natt til 22. mai starter sesong 3. Ukjent terreng rundt «hjemtraktene» skal kartlegges.

– Det kommer til å bli helt vilt. Jeg har venta på dette i 27 år.

Thor har planen klar: kaffe og kirsebærpai. Syltetøyet i paien er kjøpt på hotellet i «Twin Peaks».

  • Se bilder fra Twin Peaks:

  • Mer om Twin Peaks:

Vidar Schanche elsker Twin Peaks så høyt at han setter opp musikken på en egen konsert.

Elsker Twin Peaks så høyt at musikken blir konsert. Det er 25 år siden norske TV-seere blei vettskremte av David Lynch-serien Twin Peaks. En jazzmusiker fra Sandnes er ennå så oppslukt at han lager en hel konsert med musikk fra serien. Les saken

Disse spiller i nye «Twin Peaks» Michael CERA, Tim Roth og Jennifer Jason Leigh er blant nykommerne på rollelista når «Twin Peaks» neste år vender tilbake etter 25 års fravær fra TV-skjermen. Les saken