NRK Meny
Normal

Tre Michelin-stjerner til Maaemo

Maaemo i Oslo er første nordiske restaurant som er tildelt tre Michelin-stjerner. Samtidig er de norske restaurantene Kontrast og Re-Naa tildelt én stjerne hver for første gang.

Tre Michelin-stjerner til resturanten Maaemo

For første gang har det blitt delt ut tre Michelin-stjerner til nordiske restauranter, og Maaemo i Oslo og Geranium i København er de første som blir tildelt denne æren.

Maaemo debuterte sensasjonelt med to stjerner i 2012, før de nå altså tar steget til maksimalt antall stjerner. Dermed er restauranten en av bare litt over 100 i verden med tre stjerner i restaurantguiden.

Jubel

Benjamin Ausland

Benjamin Ausland på Maaemo synes det er helt vanvittig gøy at stedet han er hovmester på fikk tre stjerner i dag.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Supergøy! Det er helt vanvittig, sier hovmester Benjamin Ausland ved den stjernespekkede restauranten som bekrefter at det ble stor jubel da de ble ropt opp som den første restauranten med tre stjerner.

– Vi jobber så hardt som vi kan for å bli bittebittelittegranne bedre hver eneste dag, og det skaper resultater, sier Ausland.

Han sier at det blir en liten, rolig feiring før gjestene kommer i kveld, men at de senere skal feire stort.

– En stor drøm i oppfyllelse sier hovmesteren på Maaemo etter at de fikk tildelt 3 stjerner i Michelin-guiden

VIDEO: – En stor drøm som går i oppfyllelse, sier hovmester Benjamin Ausland.

Stjerne til Stavanger

I tillegg får Kontrast i Oslo og Re-Naa i Stavanger én stjerne hver. Dette er første gang en restaurant i en norsk by utenfor Oslo får en Michelin-stjerne.

– Dette er kjempestort for oss. Vi er veldig glade og lettet. Nå får vi betalt for alt arbeidet med har lagt ned i restauranten, sier Torill Renaa til NRK.

Samtidig beholder Fauna og Stadtholdergaarden i Oslo én stjerne hver. Førstnevnte stenger imidlertid dørene om noen måneder. Kjøkkensjef Bjørn Svensson ved Fauna fortalte nylig til DN at de stengte på grunn av konstant frykt for å ikke lykkes.

Michelin-stjerne til Re-Naa i Stavanger.

Her jubler de for Michelin-stjerne til Stavanger

Danmark og Sverige dominerer

Dermed er det nå fem restauranter i Norge som kan skilte med til sammen sju Michelin-sjerner. Til sammenligning har 22 danske restauranter fått til sammen 26 stjerner. Og i Sverige har 24 restauranter fått 28 stjerner.

Finske restauranter er eneste nordiske land som har et lavere gourmetrestaurantnivå enn Norge, skal man tro Michelin-guiden. De kan skilte med fire énstjernersrestauranter.

I tillegg deles utmerkelsen Bib Gourmand ut til rimelige restauranter med god mat. Det finnes nå 30 slike restauranter i den nordiske guiden, og bare to er norske: Restaurant Eik og Smalhans i Oslo. Oro Bar & Grill har mistet sin siden i fjor.

Har fått kritikk

Skuffelse hos Colonialen i Bergen

SKUFFELSE: På Colonialen i Bergen fulgte Ken Skorge Kristiansen og Laila Skorge spent med på direktesendingen. Men det ble ingen stjerne til Bergen og Colonialen.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Michelin-guiden har tidligerer fått kritikk for å bare dele ut restaurantstjerner til spisesteder i Oslo, særlig etter at de etablerte en frittstående restaurantguide for Norden.

I år har det vært forventninger om at kanskje også Stavanger, Bergen og Trondheim skal få dem, men Bergen og Trondheim må skuffet konstatere at det ikke ble noen stjerner i denne omgang.

Flere kulturnyheter