NRK Meny
Normal

– Hemmelighetsfull er mellomnavnet mitt

Hun har et av verdens mest myteomspunne yrker, og takker aldri ja til å møte pressen ansikt til ansikt. I et eksklusivt intervju møter NRK en av Michelin-guidens hemmelige inspektører.

JAPAN-FRANCE-GASTRONOMY-FOOD-MICHELIN

Det er andre gang Michelin publiserer en egen guide for de nordiske landene. Bildet er et illustrasjonsbilde og viser Michelin-guiden for Tokyo 2016.

Foto: KAZUHIRO NOGI / Afp

– Våre valg kan være svært viktig for mange mennesker, men vi tenker ikke at vi har makt. Vi reflekterer bare det våre inspektører erfarer, sier Rebecca Burr, inspektør og sjefredaktør for Michelin Nordic Guide 2016.

Det er hennes team som bestemmer om norske restauranter får en, to, tre eller ingen Michelinstjerner når den nordiske guiden presenteres i København onsdag klokken 10.

– Guddommelig rolle

Andreas Viestad

Andreas Viestad er en norsk forfatter, journalist og matskribent. Han er redd Michelin-inspektørene blir behandlet annerledes enn andre restaurantgjester i Norge.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Det finnes ingen bilder av Rebecca Burr på nettet, for hun møter aldri pressen. NRK snakker med henne på et telefonnummer som ikke kan spores.

For å bli inspektør må man ha minst syv års erfaring fra restaurant og hotell, og helst ha jobbet på et kjøkken, forteller Burr.

– Jeg mottar flere søknader hver dag. Det er kjekt at det er stor interesse for jobben, men dessverre har vi ingen ledige stillinger, sier hun.

Forfatter og matskribent, Andreas Viestad, mener Michelin har fått en nærmest guddommelig rolle som dem som gir stjerner, men aldri forteller hvordan de jobber eller hvilke kriterier de stiller.

Det kan være positivt når de gjør en god jobb, men negativt hvis inspektørene gjør en dårlig jobb.

– De siste årene har det kommet frem at de ikke jobber så grundig som de liker å late som. Tidligere inspektører har fortalt om stort arbeidspress og at de ikke besøker alle restaurantene, forteller Viestad.

Anonyme inspektører

Tre uker hver måned er Burr på reisefot. Hver kveld i en ny restaurant. Når NRK snakker med henne vil hun ikke fortelle i hvilket land hun befinner seg i.

– Vi må være anonyme. Det er mange små byer i Europa og rykter sprer seg fort, forteller Burr.

Andreas Viestad er redd for at Michelin mister effekten av å være anonym når de kommer til Norge. Derfor blir ikke inspeksjonen reell, mener han.

– Det er et viktig poeng at det skal være umulig å bestikke inspektørene og at man ikke skal vite når de kommer. Men i Norge og i Norden er det veldig lett å oppdage dem, sier Viestad.

Fungerer ikke i Norden

Han forteller at hele restaurantmiljøet får vite det dersom en inspektør er i byen og at de derfor får en egen behandling.

Burr innrømmer at det er utfordrende å besøke norske restauranter. Hun mener det er særlig reserveringen som gjør det vanskelig.

– Restauranteierne er profesjonelle og kjenner sine kunder. Det hadde vært bra for oss dersom vi kunne dukke opp på en fredag kveld, men vi må reservere lang tid i forveien og da kan de finne ut hvem vi er.

Kulturstrøm

 • Skal gjenoppbygge historisk moské

  En avtale om gjenoppbyggingen av Mosuls historiske al-Nuri-moské ble undertegnet i nationalmuseet i Baghdad mandag. Avtalen mellom De forente arabiske emirater og Irak innebærer en støtte til gjenoppbyggingen på over 50 millioner dollar. Den over 800 år gamle moskeen og dens berømte minaret ble sprengt i forbindelse med kampene om Mosul sommeren 2017. Les også «Urix forklarer»: Fem ting du må vire om sprengingen av den berømte moskeen

  Pressekonferanse i forbindelse med avtale om gjenoppbygging av moskeen i Mosul
  Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP/Scanpix
 • Aviciis foreldre takker for støtten

  Foreldrene til Avicii (Tim Bergling) publiserte mandag kveld et åpent brev via pressekontakten Ebba Lindqvist: «Vi vil takke for støtten vi har fått, alle kjærlighetsfulle ord om vår sønn og bror. Takk for hedringen av Tim», ifølge Aftonbladet.

 • «The Crown»: Vi burde ha lik lønn

  Matt Smith støtter kravet om at Claire Foy og han selv burde hatt lik lønn for arbeidet i serien. – Jeg er glad for at dette har løst seg, og i fremtiden må vi jobbe for at ting som dette blir bedre og mer rettferdig, ikke bare i vår bransje, men i alle, sier han til Hollywood Reporter. Serieskaperne har beklaget lønnsforskjellen etter at det ble kjent at Smith tjener mer på Netflix-serien enn hovedrolleinnehaveren Foy.

  Claire Foy og Matt Smith fra permieren på sesong to av The Crown
  Foto: Grant Pollard / AP