Hopp til innhold

Nyter å være på «bucket-lista» til matelskere verden over

De har fått omtale i Time Magazine, Forbes og i flere internasjonale matblogger. – Gull verdt for Trondheim og Trøndelag som matdestinasjon.

Trøndersk Matfestival

INTERNASJONAL OMTALE: Lokale delikatesser nytes av mange under Trøndersk Matfestival, og omtalen av Trøndelag som europeisk matregion har vært stor i internasjonale medier i år.

Foto: Wil Lee-Wright/Oi! Trøndersk Mat og Drikke.

Den gjeve statusen som en mat- og gastronomiregion har gjort noe med Trøndelag.

Landsdelen har fått stor internasjonal oppmerksomhet.

– Det at vi fikk tittelen som Europas matregion i 2022 er tydelig plukket opp av internasjonale medier. Vi hadde aldri klart å få 79 artikler om Trondheim og Trøndelag som en matdestinasjon uten denne tittelen.

Det sier May Britt Hansen, prosjektleder for European Region of Gastronomy i Trøndelag.

Medieomtalene har så langt nådd ut til 80 millioner lesere.

May Britt Hansen, prosjektleder European Region of Gastronomy i Trøndelag.

– Trøndelag har fått styrket anerkjennelsen som en matdestinasjon i år, sier May Britt Hansen, prosjektleder for European Region of Gastronomy i Trøndelag

Foto: Privat /

Hyllest til matprodusenter

Time Magazine, Forbes, Lonely Planet og flere populære internasjonale reisebloggere er blant dem som så langt i år har omtalt Trøndelag som matregion.

Trøndelag som destinasjon er også på lista til «The Worlds 50 best».

De har aldri skrevet om Trøndelag før. Nå mener de Trondheim og Trøndelag må være på «bucket-lista» til matelskere over hele verden, sier Hansen.

Det har vært mange arrangementer med hvite duker og høye glass så langt i gastronomiåret.

Likevel er det produsentene av lokale råvarer og restaurantene som tar råvarene i bruk som hylles.

Dette er en hyllest til våre bønder og fiskere. Til de som produserer, foredler, serverer mat og ikke minst våre kokker.

ERG sertifiserte aktører i Trøndelag

Stolt gjeng som alle har blitt sertifisert fordi de er store brukere av lokalprodusert mat.

Foto: Geir Hageskal

Fruktbart samarbeid

For å synliggjøre bruken av lokale råvarer, har 304 aktører fra Namdalen i nord til Røros i sør fått en spesielle sertifisering.

Kravet er at det de tilbyr er basert på en stor andel lokale råvarer.

Dette har, ifølge prosjektleder May Britt Hansen, gitt aktørene en ekstra stolthet.

– Besøkende skal vite at de får med seg gode smaker fra Trøndelag.

Les også: Sliter du med kresne barn? Kanskje er tilnærmingen din helt feil

Ludvig (snart 5) og mamma Heidrun sitter ved middagsbordet. Det er mange skåler med grønnsaker og lignende foran dem. Ludvig forsyner seg fra en skål, Heidrun ser i kamera.
Ludvig (snart 5) og mamma Heidrun sitter ved middagsbordet. Det er mange skåler med grønnsaker og lignende foran dem. Ludvig forsyner seg fra en skål, Heidrun ser i kamera.

Hun tror årsaken til at Trøndelag er blitt en sterk matregion, er det unike samarbeidet om aktiviteter og matopplevelser.

– Både private og offentlige aktører har i mange år jobbet sammen for å løfte vår matregion. Etableringen av Oi! Trøndersk Mat og Drikke for snart 20 år siden, Trøndersk Matfestival og bryggerifestivalen har gitt store ringvirkninger. Det er mangfoldet av lokale råvarer vi hylles for nå.

Kathrine Lundgren og Arild Gaasvik, Vuku gårdsmeieri

At Trøndelag er europeisk matregion har gitt Kathrine Lundgren og Arild Gaasvik ved Vuku gårdsmeieri et løft i år.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Satser på trøndersk mozzarella

Kathrine Lundgren og Arild Gaasvik fra Vuku Gårdsmeieri i Verdal fikk et løft da Trøndelag ble utpekt som Europas matregion.

Nå drømmer de om å kapre kunder i Bergen med sin ferske mozzarella.

De har deltatt på en rekke arrangementer dette året. Blant dem Trøndersk Matfestival i sommer, og for første gang deltok de nylig på Meny Storhusholdningsmesse i Trondheim.

– Dette skaper nye muligheter for oss. Vi møter nye leverandører og kunder, særlig i Trondheimsområdet. Også har vi kanskje fått napp i bergensområdet.

At flere restauranter har blitt opptatt av å bruke lokale råvarer gleder ysterne i Vuku.

– Dette skaper nye tanker hos kokkene, noe som kommer oss til gode, smiler Kathrine Lundgren.

Trøndersk Matfestival og bryggerifestivalen 2022

Stinn brakke under årets bryggerifestival i Trondheim.

Foto: Nils Heldal