Hopp til innhold

Norsk nykommer fikk to Michelin-stjerner

Den norske nykommeren Maaemo fikk to stjerner i årets Michelin-kåring. – Dette er helt fantastisk, sier restauratør Esben Holmboe-Bang til NRK.no

Esben Holmboe-Bang

Espen Holmboe-Bang og Maaemo fikk to stjerner i årets Michelin-guide.

Det knyttet seg stor spenning til hvordan Michelin-stjernene ville falle på de norske restaurantene. Etter at Le Canard stengte dørene i fjor sommer, sto bare tre restauranter i Norge igjen med Michelin-stjerner.

Men det var nykomlingen Maaemo som stakk av med gullkortet i årets kåring.

– Maaemo er den første nordiske restauranten i Guide Michelins historie som går direkte inn i guiden med to stjerner, sier Lotta Wrangle, pressesjef for Michelin i Norden.

– Helt utrolig

Kjøkkensjef Esben Holmboe-Bang ved Maeemo er i et positivt sjokk når NRK.no ringer.

– Dette er helt fantastisk. Det er første gang en restaurant i Norden får to stjerner i et jafs, og vi er utrolig stolte. Telefonen har ikke stått stille etter at vi fikk beskjeden, så dette er bare helt utrolig, sier en lykkelig Holmboe-Bang, som skryter av staben hos Maaemo.

– Jeg ser på dette som et kjempeklapp på skulderen til alle de ansatte på restauranten. Vi jobber beinhardt og forsøker å bli bedre for hver dag som går.

Veteran mistet stjernen

Lars Erik Underthun

Lars Erik Underthun fikk ikke sin 20. michelin-stjerne på rad.

Foto: Bengt Wilson / NRK

Holmboe-Bang har tidligere fartstid fra Lars Erik Underthuns retaurant Feinschmecker. Underthun har hatt Michelin-stjerne i 19 år på rad, men fikk ikke ønsket oppfylt om å få feire jubileum med sin 20. stjerne.

– Det er klart vi er litt skuffet. Det har vært 19 gledens år med Michelin-stjerne, men livet går videre. Dette er leit for de ansatte og kanskje for noen av våre faste gjester, sier han til NRK.no.

– Det er vanskelig å spekulere i hvorfor vi mister stjernen, men en av årsakene kan være at vi har fått en litt mer folkelig profil. Jeg vil uansett si til til våre gjester at vi lever i beste velgående og vil fortsette å levere gode opplevelser. Vi er trygge på det vi gjør og vil aldri gå på akkord med våre gjester kun for å oppfylle kriteriene til en Michelin-stjerne.

Onda går for stjerne i 2013

Terje Ness og rune Pal

Terje Ness og Rune Pal i ambisiøse Onda satser på stjerne neste år.

Terje Ness i Onda Mezzanine hadde på forhånd ingen tro på at restauranten ville få en Michelin-stjerne i år, og han fikk rett i sine spådommer.

– Vi har ikke holdt på lenge nok til å bli vurdert denne gangen, men i 2013 håper vi det holder til en stjerne, sier Ness til NRK.no

Den tidligere verdensmesteren i kokkekunst er imidlertid noe overrasket over at nykommeren Maaemo går rett inn med to stjerner.

– Det er den store overraskelsen. Men det er ingen tvil om at de har levert en fantastisk service og mat som har imponert guiden. Samtidig synes jeg det er trist at Feinschmecker mister sin stjerne, sier Ness.

Fem stjerner til Norge

Fire norske restauranter er tildelt totalt fem stjerner i årets utgave. I tilegg til Maaemos to stjerner, beholder Restaurant Oscarsgate og Statholdergaarden sine stjerner. I tillegg er Bagatelle tilbake med én stjerne i den gjeve guiden.

Tre restauranter er også tildelt utmerkelsen Bib Gourmand – merket som indikerer at restauranten serverer vellaget mat til gunstig pris.

Stjernene som deles ut baseres kun på maten som serveres, i tillegg viser bestikksymboler bedømmelse av miljø, service med mer.

To stjerner til Noma

Den danske restauranten Noma, som flere ganger er kåret til verdens beste, får bare to stjerner i den siste utgaven av Michelin-guiden.

Noma i København er kjent for sin nytolkning av det nordiske kjøkkenet og drives av kokken René Redzepi. Restauranten ble kåret til verdens beste av det britiske tidsskriftet Restaurant både i 2010 og 2011.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)