Tidal: Vi har tre millioner abonnenter

Jay Zs omstridte strømmetjeneste oppgir at de nå har tre millioner betalende kunder på verdensbasis. Men det er fortsatt langt opp til konkurrentene Spotify og Apple.

Beyoncé og Nicki Minaj

EKSKLUSIVT: Beyoncé og Nicki Minaj er blant artistene som er med på eiersiden i Tidal, og som har bidratt med eksklusivt innhold til tjenesten. Denne uka kunngjorde tjenesten at de er oppe i tre millioner betalende kunder. Her er artistene under et Tidal-arrangement i oktober i fjor.

Foto: Jamie McCarthy / Afp

Mye har vært skrevet om Jay Z satsing på strømmetjenester etter at rapperen i fjor kjøpte norske Wimp og tok det ut på verdensmarkedet under navnet Tidal.

I forbindelse med ettårsdagen for den internasjonale lanseringen, kommer selskapet nå med oppdaterte tall på tingenes tilstand.

Strømmetjenesten hevder nå å ha rundt tre millioner abonnenter på verdensbasis, skriver musikknettstedet Billboard.

Langt opp til Apple

Tidal har dermed seksdoblet antallet abonnenter siden Jay Z kjøpte og omdøpte norske Wimp for et drøyt år siden, men har fortsatt langt færre betalende kunder enn det Spotify og Apple Music kan skryte av.

Apple Music, som ble lansert i juni i fjor, har ifølge egne tall rundt 11 millioner betalende kunder, mens Spotify forrige uke kunngjorde at de har passert 30-millionersmerket.

Rundt 45 prosent av Tidal-brukerne betaler for høykvalitetsversjonen av tjenesten, som koster 20 amerikanske dollar i måneden, og også gir tilgang til eksklusivt innhold som direktestrømmer og førpremierer.

Eksklusivt innhold

Mange eksperter og kommentatorer har spådd Jay Zs strømmesatsing nord og ned siden den stjernespekkede lanseringsfesten for ett år siden.

Som NRK skrev kort tid etter lanseringen, var interessen for Tidal-appen svært lunken på verdensbasis.

I fjor høst hevdet et svensk musikknettsted at Tidal kun hadde fått 500.000 nye brukere, og at Jay Z var på jakt etter nye eiere.

Mange har også vært kritiske til tjenestens satsing på eksklusivt innhold med artister som Prince, Beyoncé og for å lokke til seg abonnenter.

Det foreløpig ferskeste eksempelet er Kanye Wests album «The Life of Pablo», som siden lanseringen i februar kun har vært tilgjengelig for Tidal-abonnenter.

Eksklusiviteten ser ut til å ha båret frukter: I løpet av de første 10 dagene albumet lå ute, ble det strømmet 250 millioner ganger, oppgir Tidal tirsdag.

Kulturstrøm

 • Netflix på shopping i Cannes

  Strømmetjenesten har sikret seg rettighetene til flere av filmene under årets filmfestival i Cannes. Nå har de også kjøpt visningsrettigheter til to av prisvinnerne, nemlig «Atlantics», som vant Grand Prix-prisen og «I Lost My Body», som vant en av kritikerprisene. Dette skjer samtidig som at ingen filmer får delta i konkurransen i Cannes uten å ha kinovisninger i Frankrike.

 • Kusama-skulptur på plass i Norge

  Nordens største verk av den populære «prikkekunstneren» Yayoi Kusama kom søndag på plass på Kistefos-Museet på Jevnaker, melder NTB. Verket heter «Shine of Life», og er laget spesielt for Kistefos med inspirasjon av naturen, vannet og industrien rundt. «Shine of Life» er én av tre nye skulpturer som skal inn i skulpturparken med over 40 verk.

  Yayoi Kusamas "Shine of Life"
  Foto: Einar Aslaksen / Kistefos / NTB scanpix
 • Siktet for eldremishandling

  Manageren til Stan Lee, den avdøde skaperen av mange av Marvels superhelter, er arrestert, siktet for eldremishandling. Keya Morgan anklages for svindel, tyveri, økonomisk utnyttelse og for å ha holdt en eldre person avstengt fra omverdenen. Påtalemyndigheten mener at manageren sikret seg en råderett over Lees kapital som han ikke hadde myndighet til. Det skriver VG, som siterer ABC News, NBC og Los Angeles Times.

  Keya Morgan og Stan Lee
  Foto: Jordan Strauss / AP