Sørgende Jackson-fans tilkjent erstatning

En fransk dommer bestemte tirsdag at den drapsdømte legen Conrad Murray må betale fem sørgende Michael Jackson-fans en symbolsk erstatning for den følelsesmessige påkjenningen de fikk etter popstjernens død.

Michael Jackson-markering i Paris i 2009

Michael Jackson-tilhengere samlet ved Eiffeltårnet i Paris under en markering av det som skulle vært popstjernens 51-årsdag, to måneder etter at han døde av en legemiddeloverdose.

Foto: MIGUEL MEDINA / AFP

Michael Jackson fans gather near the Eiffel Tower in Paris

Sørgende Michael Jackson-fans samlet under Eiffeltårnet etter popstjernens død i 2009.

Foto: MAL Langsdon / REUTERS
Conrad Murray i retten

Legen Conrad Murray ble dømt til fire års fengsel for uaktsomt drap på popstjernen. Nå må han også betale 1 euro i erstatning til franske fans.

Foto: KEVORK DJANSEZIAN / Afp

Etter en to år lang rettskamp fikk til slutt en gruppe franske, sveitsiske og belgiske fans gjennomslag for sitt søksmål mot legen Conrad Murray. Han ble i 2011 ble dømt for uaktsomt drap på popstjernen Michael Jackson, som døde i juni 2009 etter å ha fått en dødelig høy dose av legemiddelet Propofol.

Les også: – Han var utrolig redd for smerte

I utgangspunktet var det 30 Jackson-fans som gikk rettens vei for å få en rettslig anerkjennelse av deres tap. Etter å ha gjennomgått legeerklæringer som de sørgende tilhengerne hadde lagt ved søksmålet, leste dommeren opp sin avgjørelse.

Symbolsk erstatning

– Dr. Murray ble dømt til å betale fem av de berørte én symbolsk euro i erstatning, og det var det vi ønsket å oppnå, forteller fansens advokat Emmanuel Ludot til nyhetsbyrået Reuters.

I Frankrike er det mulig for franske statsborgere å gå til sivilt søksmål selv om motparten verken er fransk eller bosatt i Frankrike.

Les også: Konsertarrangør frikjent i Jackson-søksmål

Les også: Ankesak mot Jackson-arrangør avvist

Ludot sier at dommen vil bli gjort kjent for Murray via diplomatiske kanaler, men at de ikke har planer om å bruke ressurser på å kreve inn de vel åtte kronene legen er dømt til å betale i erstatning.

Vanskelig sak

Selv må advokaten innrømme at den spesielle saken har underholdt både blant advokatene, dommeren og i franske medier.

– Jeg har respekt for lidelsene til saksøkerne, men rettsprosessen var ikke så enkel på grunn av all fliringen, uttaler Ludot til Reuters.

Drapsdømte Conrad Murray ble løslatt fra fengselet i Los Angeles i oktober 2013 , etter å ha sonet halvparten av den fire år lange straffen. Siden da har han kjempet for å få tilbake legelisensen sin i en eller flere amerikanske delstater.

Kulturstrøm

 • Jesus-portrett blir musikal

  Historia til verdas dyraste måleri, «Salvator Mundi», blir Broadway-musikal, skriv CNN. Jesus-portrettet, som vart malt av Leonardo da Vinci rundt år 1500, var borte i fleire hundre år. I 2017 vart det selt for over 450 millionar dollar på auksjon.

  Salvator Mundi av Leonardo da Vinci.
  Foto: TOLGA AKMEN / AFP
 • «Nordlys»-serien blir film

  Nordisk film har kjøpt rettighetene til Malin Falchs tegneseriebøker i Nordlys-serien, melder VG. Serien handler om jenta Sonja som drar på en reise inn i en verden av norsk folklore og fantasivesener. De tre første bøkene har alle ligget i flere uker i topp på bestselgerlistene. Filmen er tenkt som animasjonsfilm.

  Bilde til bruk i anmeldelsen av Malin Falchs "Kråkesøstrene", som er tredje bok i serien "Nordlys"
  Foto: Malin Falch / Egmont Kids