NRK Meny
Normal

Konsertarrangør frikjent i Jackson-søksmål

Konsertarrangøren AEG Live ble av en enstemmig jury frikjent for å ha medvirket til popkongens død.

DOUNIAMAG-US-ENTERTAINMENT-COURT-MUSIC-JACKSON-FILES

Katherine Jackson saksøkte konsertarrangøren AEG Live for flere milliarder kroner i potensielt tapt inntekt etter Michael Jacksons dødsfall i 2009. Juryen valgte imidlertid å blankt frifinne selskapet.

Foto: FREDERIC J. BROWN / Afp

Beslutningen om frifinnelse for konsertarrangøren AEG Live fant sted natt til torsdag norsk tid.

Familien mente at legen Conrad Murray, som allerede er dømt for uaktsomt drap på popstjernen, ikke var den eneste som burde straffes i saken.

Les også: AEG kalte Michael Jackson «misfoster» før kontraktsignering

Rask prosedyre

Det var Michael Jacksons mor Katherine Jackson som på vegne av familien gikk til sivilt søksmål mot konsertarrangøren AEG Live og to av selskapets direktører. Rettssaken startet i Los Angeles i slutten av april.

Juryen har drøftet skyldspørsmålet siden torsdag i forrige uke, og kom altså i natt frem til at AEG Live skal frikjennes for å ha medvirket til Michael Jacksons død.

Dommen var enstemmig og selve prosedyren tok i underkant av ti minutter fra dommeren kom inn i rettssalen til skyldspørsmålet var avgjort.

Les også: – Klapset og skrek til Jackson

Tidligere avvist

I midten av september besluttet dommeren å avvise søksmålet mot AEG-sjefene Randy Phillips og Paul Gongaware fordi hun mente at familiens advokater ikke hadde klart å bevise at de personlig hadde påvirket eller bistått Jackson i hans medinsinmisbruk i perioden han forberedte seg til «This is it»-turneen.

Familien mente at konsertarrangøren opptrådte uaktsomt da de ansatte legen Conrad Murray, som i 2011 ble dømt for uaktsomt drap på popstjernen.

Les også: AEG Live hevder familien skjulte sannheten om Michael Jackson

Jackson-familiens advokat sa i sin avslutningsprosedyre at de mente en erstatningssum fra selskapet burde ligge på mellom 6–12 milliarder kroner, et beløp som skal kompensere for familiens emosjonelle tap og det Michael Jackson kunne ha tjent frem til i dag hvis han ikke hadde gått bort 25. juni 2009.

Legen Conrad Murray vil for øvrig ha sonet ferdig sin dom på to års fengsel i løpet av denne måneden, og kommer da til å bli løslatt, skriver CNN.

Tårevått vitnemål

Kenny Ortega, show-ansvarlig for «This is it»-turneen, vitnet i midten av juli. Han fortalte da at han varslet AEG Live om Jackson forverrende psykiske helse.

Ortega leste opp noen av e-postene han hadde sendt til konsertarrangøren.

– Jeg er bekymret for at artisten ikke vil kunne gjennomføre showet grunnet helsemessige årsaker. Han skjelver, er uklar og oppfører seg nesten som besatt. Alle mine instinkter sier at han bør sjekkes grundig av en psykolog, leste Ortega før han brøt sammen i gråt og måtte ta en pause.

Les også: – Han var utrolig redd for smerte

AEG Lives advokat Marvin Putnam presset imidlertid familien hardt på at de skal ha visst om popstjernes stoffavhengighet i mange år før han døde av en legemiddeloverdose.

– Familien skjulte hans private verden så godt de kunne og nå vil de at noen andre skal ta skylden for noe kun de selv visste, sa AEG-advokaten Putnam i retten i juli.

Kulturstrøm

  • Lauryn Hill til Oslo

    Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

    Lauryn Hill på Molde jazzfestival
    Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
  • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

    Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.