Hopp til innhold

I dag slipper Conrad Murray ut

Doktor Conrad Murray (60) ble dømt for uaktsomt drap på Michael Jackson. I dag er Murray en fri mann, og nå vil han gjøre alt i sin makt for å få legelisensen tilbake.

DOUNIAMAG-US-ENTERTAINMENT-MUSIC-JACKSON-TRIAL DOUNIAMAG-US-ENTERTAINMENT-MUSIC-JACKSON-TRIAL

Jacksons lege Conrad Murray ble 7. november 2011 dømt for uaktsomt drap på Michael Jackson.

Foto: ROBYN BECK / Afp

– Vi, juryen, finner Conrad Murray skyldig i uaktsomt drap på Michael Jackson, kunngjorde en enstemmig jury i Los Angeles i november 2011.

Hele verden fulgte den to måneder lange rettssaken hvor Conrad Murray til slutt endte opp med lovens strengeste straff – fire år. Men etter bare to år bak murene er Murray en fri mann, ifølge CNN.

Murray slipper tidligere ut av fengslet på grunn av spesielle regler i den amerikanske delstaten: For hver dag man soner i fengsel, faller også én dag av den originale straffen bort.

Siden 2011 har Conrad Murray sonet straffen sin i et lokalt fengsel, på grunn av de smekkfulle, statlige fengslene i California.

De to siste årene har 60-åringen kun vært utenfor fengslets murer to ganger – én gang for å være i retten, én gang for å dra til sykehuset.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Michael Jackson fans

Rettssaken mot Conrad Murray fikk enorm oppmerksomhet, både fra mediene og Jacksons enorme fanskare.

Foto: FREDERIC J. BROWN / Afp

Farlig medisin-miks

Murray var Jacksons personlige lege, og ga ham en medisinmiks som senere ble sterkt kritisert av andre fagkyndige.

Det var klokken 10.40 på formiddagen 25. juni 2009 at Jackson fikk en sprøyte med 25 milligram propofol – et legemiddel som popstjernen hadde tatt hver natt i to måneder.

– Jeg satt en stund og fulgte med ham for å se at alt gikk bra. Så måtte jeg gå en tur på do, og forlot rommet. Da jeg kom tilbake etter bare et par minutter, så jeg til min store skrekk at han ikke pustet, har legen tidligere forklart.

Jackson døde samme dag på grunn av hjertesvikt. Han ble 50 år.

Vil ha tilbake lisensen

Den kontroversielle legen har planlagt et comeback innen medisinen allerede før løslatelsen, det skriver ABC News.

Conrad Murrays advokater har allerede søkt om at han må få tilbake legelisensen i Texas, en av statene hvor 60-åringen per i dag ikke har lov til å utøve sitt virke.

– Han kommer til å kjempe og han er veldig håpefull. Etter hva jeg forstår kommer han til å praktisere medisin et eller annet sted igjen. Han er forberedt på å gå rettens vei for å få lisensen tilbake, sier advokaten hans Valerie Wass til ABC News.

  • Se dokumentaren om Conrad Murray her!

Artikkelen fortsetter under bildet.

Michael Jacksons soverom

Michael Jacksons soverom, hvor popstjernen ble funnet livløs juni 2011.

Foto: AL SEIB / Afp

Ringte ikke 911

Det var mange ubesvarte spørsmål om hva som skjedde juninatten Michael Jackson gikk bort.

Blant annet hvorfor Murray ikke ringte til nødtelefonen da han fant den livløse popstjernen på soverommet.

Legen lettet på sløret i et intervju som ble gitt kun få dager før han fikk dommen.

– Jeg ringte ikke 911 (nødtelefonen) fordi ambulansepersonalet ikke kommer gjennom inngangsporten til huset, fortalte Murray til MSNBC.

– Men du ringte jo livvakten hans. Kunne du ikke bare ha bedt ham om å ringe nødtelefonen og møte ambulansen ved inngangsporten, spurte reporteren.

Murray svarte at han ikke ville forklare «hele situasjonen over telefonen» og at han «ikke trodde livvakten ville ringe ham tilbake».

Istedenfor å ringe etter hjelp, begynte Murray med livreddende førstehjelp på den livløse kroppen til Michael Jackson, men uten hell.

Murray ble også kritisert for å holdt tilbake informasjon om hvilke medisiner artisten hadde tatt i løpet av den skjebnesvangre dagen.

– Jeg fortalte ikke ambulansepersonalet om Propofolen fordi det var ubetydelig. Legemiddelet hadde ingen virkning på det tidspunktet, insisterte Murray i intervjuet.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober