- Er nordmenn gode til å lage mat? I et land som ligger på verdenstoppen i posemat er trolig svaret nei. Vi mangler kunnskap og ofte selvtillit til å sette i gang i kjøkkenet på egen hånd. For det trenger ikke å ta timevis å lage god mat, fastslår Tron Soot-Ryen.
Oppskriftene har ofte en liten vri for å gjøre det mange oppfatter som litt traust mat, mer spennende. Foto: Per Kristian Johansen, NRK
Typisk norsk
Ærverdige Ringve gård i Trondheim danner rammen når radiokokk Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen disker opp i Norgesglasset i sommer. Foto: Per Kristian Johansen, NRK
Oppskriftene de to presenterer har ofte en liten vri for å gjøre det mange oppfatter som litt traust mat, mer spennende. Typiske råvarer som skal tilbredes er rabarbra, laks, nykål, tørrfisk, hvalkjøtt og masse annet som er typisk norsk.
Enkelt og godt
- Det skal være enkelt og godt. Vi må gi folk tilbake tryggheten til å lage mat selv. Mesterkokker på TV kan i blant skremme folk fra å lage maten fordi alt er så prefekt, sier Inge Johnsen.
- Dette er en kombinasjon av folkeopplysning og radioopplevelse, sier Tron Soot-Ryen som er Inge Johnsens makker på kjøkkenet.
Råvarer som rabarbra, laks, nykål, tørrfisk, hvalkjøtt og masse annet skal trylles om til raske og lekre retter i Norgesglasset i sommer. Foto: Per Kristian Johansen
- Vi venter ikke at folk skal få med seg alt. Nærmere beskrivelser av maten ligger på Internett, men mange av rettene krever ikke nøyaktige oppskrifter. Vi skal lære folk å leke seg fram til god og enkel mat av det norsk natur og landbruk kan by på, sier Tron Soot-Ryen.
Smaken av Norge går i tre omganger a 10 programmer i Norgesglasset i sommer.
Alt om Smaken av Norge.
Norgesglasset NRK P1