Smaken av fisk Smaken av Norge er smaken av fisk. Av Per Kristian Johansen Hasselberg og Tron Soot-Ryen
Mat for vinterkulda Radiokokk Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen er i gang igjen. Denne gang med mat for mørke vinterdager, og med tips om utradisjonelle måter å spise julemat på. Av Per Kristian Johansen Hasselberg
Urteskolen Forsommeren er tida da det spirer og gror i hagen. Stadig flere koser seg med å dyrke egne urter, og de er best på denne tida. Har man ikke urtebed, har mange butikker etter hvert friske urter. I sine nye programmer i serien "Smaken av Norge" skal radiokokk Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen komme med tips og råd om bruk av urter i maten.
Smaken av Norge på 10 minutter Trenger det å ta lang tid å lage "ordentlig" middag? Nei, mener radiokokk Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen. Det går an å lage god, sunn og velsmakende middag på 10 minutter. I alt 11 middagstips får du, - skjønt det er ikke alltid Inge Johnsen blir ferdig før klokka passerer ti minutter.
Tyttebærdessert Hadde tyttebærene plutselig dukket opp i skogen i dag, er det ikke sikkert noen ville giddet å plukke disse sure bærene. Men vi må bare ha rørt tyttebær, og vi er liksom vant til den sure smaken som vi drukner i sukker. Før i tiden var de nyttige på toppen av andre syltetøyglass, for tyttebær inneholder mye naturlig konserveringsmiddel og de holder seg godt.
Kålstuing Dagros skal få, hun også, men vi skal bare bruke ei lita ei. Kålrot brukes mest til dyrefor, men radiokokk Inge Johnsen skal bruke den som tilbehør til reinsdyrsteika han lagde i går.
Reinsdyrsteik Det tordner over vidda når de store reinflokkene kommer. Dette er nordområdenes eksklusive mat. Rein er nesten ukjent lenger sør i verden, annet enn som julenissens hjelpere. Vi har både tam og vill rein, for å si det enkelt villrein sør for Dovre og tamrein i nord. Men begge lever et vilt liv, og smaker deretter.
Klippfisksalat Torsk heter på spansk bacalau, - trolig fra nederlandsk kabeljauw, som igjen kan være en forvanskning av Kabelvåg, en plass i Lofoten der torsken kommer fra. Vi nordmenn er i ferd med å gjenoppdage klippfisken, som nå selvsagt ikke tørkes på klipper men innomhus. Radiokokk Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen skal lage klippfisksalat.
Solbærkake En gang var de viktige matauk fra bakhagen, men nå er det mange som ikke en gang gidder å høste dem. De nesten svarte C-vitaminbombene som vi kaller solbær og svenskene vinbær er trolig en bærsort som kommer fra Skandinavia. De eldste frø som er funnet kommer fra en dansk oldtidsgrav. De er ikke regnet som de lekreste bær vi har, men Tron og Inge vet å lage noe godt av dem...