Hopp til innhold

Mat for vinterkulda

Radiokokk Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen er i gang igjen. Denne gang med mat for mørke vinterdager, og med tips om utradisjonelle måter å spise julemat på.

Smaken av Norge
Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Som vanlig er det mat "laget fra grunnen" av råvarer som man får tak i de fleste steder.

Suppe som varmer

Vintersuppe
Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Suppe er vintermat, og denne varmer i dobbelt forstand, avhengig av hvor mye chili og hvitløk du har oppi. Utgangspunktet er kokt salt svinebog. Og som en liten ekstra spiss bruker Inge litt fenalår i suppe. Først skal ingrediensene stekes for å får fram smak – så har man på krafta.

Hør: Vintersuppe

Sopp og baconterte

Sopp og baconterte
Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Terter eller pai er lettlaget og morsom mat å spise, men det er kraftig kost. De kan fylles med mye forskjellig, men denne har sopp og bacon som hovedingrediens. Paideig består kun av mel og smør og litt vann, og den bør forstekes før man har i fyllet.

Hør: Sopp og baconterte

Myk sjokoladekake

Myk sjokoladekake
Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Dette er en sjokoladekake uten mel, men med mye sjokolade og smør, og det gjør den ekstra saftig. Den skal stekes i vannbad for å bli akkurat passe.

Hør:  Sjokoladekake

Solbærsorbet

Til sjokoladekaken er det deilig med noe kaldt. Kanskje har du rips eller solbær i fryseren fra i sommer. Den kan brukes til en rask sorbet. Andre bær kan også brukes. Bær, melis, honning og litt sitronsaft blandes med stavmikser – og så rett i fryseren.

Hør: Solbærsorbet

Fenalårsmørbrød med posjert egg

Fenalårsmørbrød med posjert egg
Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Dette smørbrødet er et helt måltid i seg selv. Et posjert egg er et egg kokt uten skall der plommen fortsatt er flytende. Når den renner ut over salat og fenalår blir det en deilig dressing.

Hør: Fenalårsmørbrød med posjert egg

Kjøttkaker på pinne

Kjøttkaker på pinne
Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

En kebabinspirert vri på de tradisjonelle kjøttkakene. Her er det en rekke krydder som gir kjøttkakene en smak av Østen. Pinne med kjøttkakene på dyppes i vår egen variant av den kjente greske agurksalaten tzatsiki. Vi bruker norsk hytteost (cottage cheese).

Hør: Kjøttkaker på pinne

Eplekake med butterdeig

Eplekake med butterdeig
Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Butterdeig er en spesiell deig der smør og mel ligger lagvis i tynne lag. Den kjøper vi ferdig i frysedisken, fordi den er vanskelig å lage selv. Vi kjevler ut og fyller den med marsipan, gommer og epler. Søtt og fristende.

Hør: Eplekake med butterdeig

Karamellpudding i kopp

Karamellpudding i kopp
Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Inge er inspirert av Prøysenvisa om han som plukket bær i kopp, og lager porsjoner av karamellpudding i kopp med bær og krem oppå. Ikke noe er som ekte hjemmelaget karamellpudding laget med ekte vaniljestang.

Hør: Karmellpudding i kopp

Pinnekjøtt med sterk kålsalat

Pinnekjøtt med sterk kålsalat
Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Her er virkelig et tips til en vri på pinnekjøttrestene. Honning, soyasaus og chili gir retten et lett asiatisk preg. Men det er også ”får-i-kål” på en ny måte, for pinnekjøttet serveres med kålsalat.

Hør: Pinnekjøtt med sterk kålsalat

Torsk med pinnekjøtt

Torsk med pinnekjøtt
Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

To julemiddager i ett. Bacon til torsk er jo ikke uvanlig, men Inge blander bacon og pinnekjøttrester som tilbehør til torsken. Og i tillegg appelsinsyltet gulrot. Mange spennende smaker på den gang.

Hør: Torsk med pinnekjøtt

BBQ-marinert ribbe

BBQ-marinert ribbe
Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Her kommer en ide til den som har ribberester, og ønsker å gjøre en vri. Inge kommer med tips til en god BBQ-saus, og så er det bare å ha på i slutten av oppvarmingen av ribbebitene. Sterkt og søtt er godt til litt fet julemat.

Hør: BBQ-marinert ribbe

Ribbe på pinne

Enda en oppskrift for å bruke ribberester. Inge og Tron mariner bitene i soyasaus, stikker dem på hvert sitt grillspyd og serverer med peanøttsaus. Altså en asiatisk vri som ribbe passer veldig godt til.

Hør: Ribbe på pinne

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober