Som vanlig er det mat "laget fra grunnen" av råvarer som man får tak i de fleste steder.
Suppe som varmer
Suppe er vintermat, og denne varmer i dobbelt forstand, avhengig av hvor mye chili og hvitløk du har oppi. Utgangspunktet er kokt salt svinebog. Og som en liten ekstra spiss bruker Inge litt fenalår i suppe. Først skal ingrediensene stekes for å får fram smak – så har man på krafta.
Hør:
Sopp og baconterte
Terter eller pai er lettlaget og morsom mat å spise, men det er kraftig kost. De kan fylles med mye forskjellig, men denne har sopp og bacon som hovedingrediens. Paideig består kun av mel og smør og litt vann, og den bør forstekes før man har i fyllet.
Hør:
Myk sjokoladekake
Dette er en sjokoladekake uten mel, men med mye sjokolade og smør, og det gjør den ekstra saftig. Den skal stekes i vannbad for å bli akkurat passe.
Hør:
Solbærsorbet
Til sjokoladekaken er det deilig med noe kaldt. Kanskje har du rips eller solbær i fryseren fra i sommer. Den kan brukes til en rask sorbet. Andre bær kan også brukes. Bær, melis, honning og litt sitronsaft blandes med stavmikser – og så rett i fryseren.
Hør:
Fenalårsmørbrød med posjert egg
Dette smørbrødet er et helt måltid i seg selv. Et posjert egg er et egg kokt uten skall der plommen fortsatt er flytende. Når den renner ut over salat og fenalår blir det en deilig dressing.
Hør:
Kjøttkaker på pinne
En kebabinspirert vri på de tradisjonelle kjøttkakene. Her er det en rekke krydder som gir kjøttkakene en smak av Østen. Pinne med kjøttkakene på dyppes i vår egen variant av den kjente greske agurksalaten tzatsiki. Vi bruker norsk hytteost (cottage cheese).
Hør:
Eplekake med butterdeig
Butterdeig er en spesiell deig der smør og mel ligger lagvis i tynne lag. Den kjøper vi ferdig i frysedisken, fordi den er vanskelig å lage selv. Vi kjevler ut og fyller den med marsipan, gommer og epler. Søtt og fristende.
Hør:
Karamellpudding i kopp
Inge er inspirert av Prøysenvisa om han som plukket bær i kopp, og lager porsjoner av karamellpudding i kopp med bær og krem oppå. Ikke noe er som ekte hjemmelaget karamellpudding laget med ekte vaniljestang.
Hør:
Pinnekjøtt med sterk kålsalat
Her er virkelig et tips til en vri på pinnekjøttrestene. Honning, soyasaus og chili gir retten et lett asiatisk preg. Men det er også ”får-i-kål” på en ny måte, for pinnekjøttet serveres med kålsalat.
Hør:
Torsk med pinnekjøtt
To julemiddager i ett. Bacon til torsk er jo ikke uvanlig, men Inge blander bacon og pinnekjøttrester som tilbehør til torsken. Og i tillegg appelsinsyltet gulrot. Mange spennende smaker på den gang.
Hør:
BBQ-marinert ribbe
Her kommer en ide til den som har ribberester, og ønsker å gjøre en vri. Inge kommer med tips til en god BBQ-saus, og så er det bare å ha på i slutten av oppvarmingen av ribbebitene. Sterkt og søtt er godt til litt fet julemat.
Hør:
Ribbe på pinne
Enda en oppskrift for å bruke ribberester. Inge og Tron mariner bitene i soyasaus, stikker dem på hvert sitt grillspyd og serverer med peanøttsaus. Altså en asiatisk vri som ribbe passer veldig godt til.
Hør:
Norgesglasset NRK P1