Hopp til innhold

Smaken av fisk

Smaken av Norge er smaken av fisk.

Smaken av fisk
Foto: Åge Hojem

Vi har noen av verdens beste fisker og skalldyr langt kysten vår, men folk spiser mindre og mindre fisk. Det kan skyldes at den ikke alltid er like fersk og fin, men får man tak i fersk fisk er det ingenting som er bedre. Det mener i hvert fall radiokokk Inge Johnsen. Og nå på vinteren er fisken på sitt beste. I alt 16 retter lager radiokokken sammen med makker Tron Soot-Ryen.

Sei med nøttesmør

Sei med nøttesmør
Foto: Åge Hojem

Sei er en undervurdert fisk, mener radiokokken. Han serverer den med lettstekte ”råkostgrønnsaker” og nøttesmør, rett og slett hakkede mandler og smør.

Hør: Sei med nøttesmør

Torsk, lever og rogn

Torsk, lever og rogn
Foto: Åge Hojem

I skreisesongen må man bare smake på torsken. Da er den på sitt beste. Inge koker lever, rogn og fisk hver for seg. Rognen trenger lengst tid. Torsken må ikke trekke for lenge, og leveren serveres i kraft nærmest som en saus. Om du ikke liker lever, er eggsmør et godt alternativ.

Hør: Torsk, lever og rogn

Blåskjellsuppe

Blåskjellsuppe
Foto: Åge Hojem

- Dette er verdens enkleste suppe, mener Inge. Blåskjell dampes i kraft av grønnsaker. En fløteskvett til slutt, så er måltidet komplett. Bruk bare blåskjell som er lukket, de som har åpnet seg må kastes.

Hør: Blåskjellsuppe

Kamskjell med nuddelsalat

Kamskjell med nuddelsalat
Foto: Åge Hojem

Vi har flotte kamskjell i Norge. Vårt forslag er å servere dem med lettstekte grønnsaker, nudler, salat og krydderurter. Til det elle en dressing med små eplebiter, en eplevinagrette.

Hør: Fiskefarse

Fiskefarse

Fiskepudding
Foto: Åge Hojem

Vi spiser utrolig mye mat av fiskefarse i Norge. Dessverre er mye av det ferdiglagde nesten bare mel og lite fisk. Å lage en god fiskefarse til fiskekaker eller fiskepudding er gjort på få minutter om du har en matmaskin (food prosessor).

Hør: Fiskefarse

Fiskepudding

Fiskepudding med reker
Foto: Åge Hojem

Fiskefarse kan bli en deilig fiskepudding som må stekes i vannbad. Krydderurter kan blandes i farsen for å gi smak. Den kan serveres både kald og varm, gjerne med majones og reker eller hvit saus.

Hør: Fiskepudding

Fiskekaker

Fiskekaker
Foto: Åge Hojem

Hjemmelagde fiskekaker er snadder, og de inneholder mye mer fisk enn de fra butikken. De kan serveres som middagsrett, eller kanskje på brødkive med remulade?

Hør: Fiskekaker

Fiskeboller

Fiskeboller
Foto: Åge Hojem

Den samme farsen kan brukes til fiskeboller. De skal trekkes i vann med litt smakstilsetning, men må ikke koke. De kan serveres med hvit saus og kanskje bacon? Et tips er å lage noen ekstra små suppeboller som kan brukes seinere, enten i fiskesuppe eller med majones i terteskjell.

Hør: Fiskeboller

Bacalao a la Hareide

Bacalao a la Hareide
Foto: Åge Hojem

Denne oppskriften har radiokokken fått fra landslagstrener Åge Hareide. Det er slik de lager retten i Kristiansund. Den skal være litt sterk. Og pass på så fisken ikke brenner seg i bunnen av gryta.

Hør: Bacalao

Laks med agurksalat

Laks med agurksalat
Foto: Åge Hojem

En klassiker der Inge bruker laksefilet som trekkes i varmt vann som ikke må koke. Tilbehør er agurksalat og pisket rømme med sitron og litt sukker. Sursøt balanse er stikkord for denne retten.

Hør: Laks med agurksalat

Håbrannbiff

Håbrannbiff
Foto: Åge Hojem

Håbrann er en hai som i blant fanges i våre farvann. Den er absolutt spiselig og smaker mer som kjøtt enn fisk. Den strekes som en tradisjonell biff. Inge serverer den med peppersaus og tigerreker på spyd.

Hør: Håbrannbiff

Steinbitpanne

Steinbitpanne
Foto: Åge Hojem

En enkel fiskerett der fisken legges oppå en seng av grønnsaker og damper ferdig i panna. Dette er en kjapp oppskrift som kan brukes på andre fiskefileter også. Har du blåskjell setter de en ekstra spiss.

Hør:  Steinbitpanne

Kveite bakt i ovn

Kveite bakt i ovn
Foto: Åge Hojem

Kveite er en litt dyrere fisk, men en delikatesse om du får tak i fisk av god kvalitet. Her bakes kveitestykket i ovn i en ildfast form tilsatt en kraft med løk og eddik vi lager på forhånd.

Hør: Kveite bakt i ovn

Kraft av rekeskall

Kraft av rekeskall
Foto: Åge Hojem

De fleste betrakter vel rekeskall som søppel som fort lukter ille. Men hvis man før de begynner å lukte koker kraft på dem, får man et smakfullt råstoff til supper og sauser til fiskeretter.

Panert rødspette

Panert rødspette
Foto: Åge Hojem

- Rødspetten er ødelagt av norske veikroer der de kastes rett i frityrgryta, mener Inge. Han panerer selv filetene og serverer dem med tilbehør som tradisjonelt følger med wienersnitsel.

Hør: Panert rødspette

Sjøkreps med estragonsmør og pastasalat

Sjøkreps med pastasalat
Foto: Åge Hojem

Sjøkreps er noe radiokokken mener blir stadig mer populært. De er dyre, og er typisk forrettmat, om man da ikke har mange. De kan stekes i panne med estragonsmør, og serveres på toppen av en pastasalat med sennep og appelsin.

Hør: Sjøkreps med pastasalat

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK