Vi har noen av verdens beste fisker og skalldyr langt kysten vår, men folk spiser mindre og mindre fisk. Det kan skyldes at den ikke alltid er like fersk og fin, men får man tak i fersk fisk er det ingenting som er bedre. Det mener i hvert fall radiokokk Inge Johnsen. Og nå på vinteren er fisken på sitt beste. I alt 16 retter lager radiokokken sammen med makker Tron Soot-Ryen.
Sei med nøttesmør
Sei er en undervurdert fisk, mener radiokokken. Han serverer den med lettstekte ”råkostgrønnsaker” og nøttesmør, rett og slett hakkede mandler og smør.
Hør:
Torsk, lever og rogn
I skreisesongen må man bare smake på torsken. Da er den på sitt beste. Inge koker lever, rogn og fisk hver for seg. Rognen trenger lengst tid. Torsken må ikke trekke for lenge, og leveren serveres i kraft nærmest som en saus. Om du ikke liker lever, er eggsmør et godt alternativ.
Hør:
Blåskjellsuppe
- Dette er verdens enkleste suppe, mener Inge. Blåskjell dampes i kraft av grønnsaker. En fløteskvett til slutt, så er måltidet komplett. Bruk bare blåskjell som er lukket, de som har åpnet seg må kastes.
Hør:
Kamskjell med nuddelsalat
Vi har flotte kamskjell i Norge. Vårt forslag er å servere dem med lettstekte grønnsaker, nudler, salat og krydderurter. Til det elle en dressing med små eplebiter, en eplevinagrette.
Hør:
Fiskefarse
Vi spiser utrolig mye mat av fiskefarse i Norge. Dessverre er mye av det ferdiglagde nesten bare mel og lite fisk. Å lage en god fiskefarse til fiskekaker eller fiskepudding er gjort på få minutter om du har en matmaskin (food prosessor).
Hør:
Fiskepudding
Fiskefarse kan bli en deilig fiskepudding som må stekes i vannbad. Krydderurter kan blandes i farsen for å gi smak. Den kan serveres både kald og varm, gjerne med majones og reker eller hvit saus.
Hør:
Fiskekaker
Hjemmelagde fiskekaker er snadder, og de inneholder mye mer fisk enn de fra butikken. De kan serveres som middagsrett, eller kanskje på brødkive med remulade?
Hør:
Fiskeboller
Den samme farsen kan brukes til fiskeboller. De skal trekkes i vann med litt smakstilsetning, men må ikke koke. De kan serveres med hvit saus og kanskje bacon? Et tips er å lage noen ekstra små suppeboller som kan brukes seinere, enten i fiskesuppe eller med majones i terteskjell.
Hør:
Bacalao a la Hareide
Denne oppskriften har radiokokken fått fra landslagstrener Åge Hareide. Det er slik de lager retten i Kristiansund. Den skal være litt sterk. Og pass på så fisken ikke brenner seg i bunnen av gryta.
Hør:
Laks med agurksalat
En klassiker der Inge bruker laksefilet som trekkes i varmt vann som ikke må koke. Tilbehør er agurksalat og pisket rømme med sitron og litt sukker. Sursøt balanse er stikkord for denne retten.
Hør:
Håbrannbiff
Håbrann er en hai som i blant fanges i våre farvann. Den er absolutt spiselig og smaker mer som kjøtt enn fisk. Den strekes som en tradisjonell biff. Inge serverer den med peppersaus og tigerreker på spyd.
Hør:
Steinbitpanne
En enkel fiskerett der fisken legges oppå en seng av grønnsaker og damper ferdig i panna. Dette er en kjapp oppskrift som kan brukes på andre fiskefileter også. Har du blåskjell setter de en ekstra spiss.
Hør:
Kveite bakt i ovn
Kveite er en litt dyrere fisk, men en delikatesse om du får tak i fisk av god kvalitet. Her bakes kveitestykket i ovn i en ildfast form tilsatt en kraft med løk og eddik vi lager på forhånd.
Hør:
Kraft av rekeskall
De fleste betrakter vel rekeskall som søppel som fort lukter ille. Men hvis man før de begynner å lukte koker kraft på dem, får man et smakfullt råstoff til supper og sauser til fiskeretter.
Panert rødspette
- Rødspetten er ødelagt av norske veikroer der de kastes rett i frityrgryta, mener Inge. Han panerer selv filetene og serverer dem med tilbehør som tradisjonelt følger med wienersnitsel.
Hør:
Sjøkreps med estragonsmør og pastasalat
Sjøkreps er noe radiokokken mener blir stadig mer populært. De er dyre, og er typisk forrettmat, om man da ikke har mange. De kan stekes i panne med estragonsmør, og serveres på toppen av en pastasalat med sennep og appelsin.
Hør:
Norgesglasset NRK P1