Hopp til innhold

Slik blir NRKs dramaserie om 22. juli

Serien skal handle om mennesker som gjennom sin jobb ble berørt av terroren. – Vi kan ikke late som 22. juli ikke har hendt, sier regissøren Pål Sletaune.

22. juli dramatikk

DRAMATISK: Politi og ambulansepersonell i regjeringskvartalet 22. juli 2011. Folkene på bildet har ingen direkte tilknytning til tv-serien om 22. juli.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Det har lenge vært snakk om det. Nå er avgjørelsen tatt. NRK skal lage en omfattende dramaserie om 22. juli.

Med over 70 millioner kroner i budsjett starter opptakene i april 2018. Planlagt sendedato er høsten 2019.

Seks timelange episoder er planlagt. Serieskaperne er ekteparet Sara Johnsen og Pål Sletaune.

pål sletaune og sara johnsen

SERIESKAPERNE: Sara Johnsen og Pål Sletaune har jobbet på og av i flere år med tv-serien om 22. juli. Nå er det bekreftet at det kommer en serie høsten 2019.

Foto: Hans-Olav Rise / NRK

Førstnevnte har skrevet manuset. Sistnevnte har regi.

– Vi gjør et forsøk på å fortelle om hendelsen gjennom ringvirkningene av terroren. Ikke om de direkte berørte, sier Sletaune til NRK.

Han har tidligere laget filmer som «Naboer» og «Babycall». Sara Johnsen står bak filmer som «Upperdog» og «Vinterkyss».

Menneskene som ble berørt

Dramaserien skal hete «22. juli» og vil handle om mennesker som gjennom sitt arbeid ble berørt av terroren.

Hovedkarakterene i serien vil være dem som ble nødt til å takle konsekvensene av terroren. Som å ta ansvar for å begrave de døde, redde de skadete, trøste de sørgende og dømme den skyldige.

– Vi opplever at dette er en veldig god måte å si noe om landet vårt på. Hvem vi er som folk og hvordan landet fungerer når det oppstår en slik ekstrem katastrofe, sier Johnsen.

Serieskaperne ønsker ikke å fortelle den direkte historien om det som skjedde.

– Den tilhører de som var der, slår Johnsen fast.

Anders Behring Breivik blir derfor heller ikke en del av historien.

– Han har ikke noen naturlig plass i vår serie. Og han fortjener heller ikke en plass, sier hun.

Omfattende research

Karakterene i serien er kun basert på ekte mennesker og er ikke reelle personer fra det virkelige liv. De er resultatet av en omfattende researchprosess og flere intervjuer med berørte.

Aftenposten-journalistene Kjetil Østli og Ola Henmo

RESEARCH: Arbeidet med serien har krevd flere timer med intervjuer og research. Her har Aftenposten-journalistene Kjetil Østli og Ola Henmo bidratt med arbeidet.

Foto: Hans-Olav Rise / NRK

Her har serieskaperne fått god hjelp fra de tidligere Aftenposten-journalistene Kjetil Østli og Ola Henmo.

– Serien vil også handle mye om menneskers styrke. Det har vært berikende i researchen å møte så mange sterke mennesker, sier Sletaune.

– Hva har dere å si til de som måtte mene at det er for tidlig å lage en tv-serie om 22. juli?

– Vi kan ikke late som 22. juli ikke har hendt. Det er den største forbrytelsen å glemme den dagen. Derfor er det viktig å fortelle de historiene, sier han.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter