Hopp til innhold

Rekonstruerer Utøya i ny film

En nordnorsk filmaktør er involvert i en ny dokumentarfilm om Utøya. Sammen med noen av dem som overlevde terroren, vil filmskaperne rekonstruere hendelsene fra 22. juli.

Nordnorsk filmprodusent John Arvid Berger

Produsent John Arvid Berger i det nordnorske filmproduksjonsselskapet Jab Film er involvert i en ny dokumentarfilm om Utøya. I filmen vil de rekonstruere det som skjedde på øya 22. juli 2011.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

Det nordnorske filmproduksjonsselskapet Jabfilm er involvert i et samnordisk dokumentarfilmprosjekt, som omhandler Utøya og terrorhendelsene som inntraff 22. juli for fem år siden. Filmskaperne har fått med seg et titalls overlevende fra Utøya i produksjonen, som vil rekonstruere terrorhendelsene.

John Arvid Berger, Jab Film

John Arvid Berger i Jab Film medgir at det er vanskelig å lage en film om terroren som inntraff Utøya for fem år siden: – Dette er en fortelling fra de overlevende og det er samtidig et krav om at det er de som opplevde Utøya, som eier historien sin.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

– Dette er en fortelling fra de overlevende, og det er samtidig et krav om at det er de som opplevde Utøya, som eier historien. Denne filmen handler om å gi dem muligheten til å ta den tilbake. Vi er veldig glade for at alle de som vi spurte om å delta i filmen, har sagt ja, sier produsent John Arvid Berger i Jabfilm til NRK.

Påminnelse til folk

Dokumentarfilmen "Reconstructing Utøya" regisseres av svenske Carl Javér og har et budsjett på seks millioner kroner. Berger er forberedt på at en filmatisk rekonstruksjon av Utøya vil kunne vekke reaksjoner hos folk, men at det er et nødvendig grep.

– Det handler om hva man skal huske fra 22. juli. Det blir fort veldig mye fokus på gjerningsmannen og hans soningsforhold, noe som dominerer minnet. Det er viktig å huske på det som faktisk skjedde, at en mann ville drepe disse ungdommene, sier han.

Nasjonalt traume

De nordiske filmskaperne har allerede gjennomført en pilotinnspilling sammen med noen av de overlevende fra Utøya. Prosjektet er snart fullfinansiert av TV- og filmaktører i alle de tre nordiske landene samt andre aktører, men om siste rest faller på plass, vil innspillingen av dokumentarfilmen starte på FilmCamp i Målselv allerede til høsten.

Produsent John Arvid Berger peker på at terrorhandlingene er et nasjonalt traume.

– Vi har valgt bort å filme på Utøya for å skape en viss avstand. Vi er forberedt på at det kan vekke sterke reaksjoner å se historien rekonstruert, og at filmen vil kunne såre folk. Det er et vanskelig tema, men vi håper at filmen vil gi rom for bearbeidelse for alle nordmenn, sier han.

Psykologisk helsepersonell vil være til stede under innspillingen for å støtte alle de involverte i prosjektet, og Berger sier at de har hatt tett dialog med den nasjonale støttegruppa etter 22. juli underveis, som har vært positive til filmprosjektet.

Leder i den nasjonale støttegruppen etter 22. juli, Lisbeth Røyneland mener dette er et fint prosjekt på ungdommenes premisser.

– Det er det jeg kan si nå. Jeg kan ikke kommentere filmen ytterligere før jeg får sett den, sier Røyneland.

Måtte tenke seg om

Flere utenlandske kinodistributører har allerede flagget interesse for dokumentarfilmen "Reconstructing Utøya", som er et samnordisk prosjekt, med hovedprodusent fra det svenske produksjonsselskapet Vildabomben. John Arvid Berger i det nordnorske Jabfilm ble forespurt om å ta del i prosjektet for over et år siden.

– Jeg måtte tenke meg om et par ganger, og jeg stilte meg selv spørsmål om hvorfor det var nødvendig å rippe opp i dette nå? Vi har nå vært gjennom en prosess som har overbevist meg om at det er veldig riktig å ta denne historien til filmen, sier filmskaperen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark