Hopp til innhold

Skam-klipp omfavnes av rekordmange: – Reaksjonen til Jonas er forbilledlig

Fredagens Skam-klipp, hvor Isak forteller bestekompisen Jonas at han er forelsket i en gutt, hylles og har vakt et enormt engasjement. Et viktig klipp som gir forbilder for alle, mener lederen i Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.

Skjermbilde fra nettsidene til Skam som viser et klipp med Isak og et regnbuefarget hjerte under

UT AV SKAPET: Rekordmange har likt fredagens Skam-klipp, hvor Isak «kommer ut av skapet», og klikket på hjertet som følger videoen – som for anledningen blir regnbuefarget når man klikker på det.

Foto: Skjermdump fra Skams nettsider

– Det er den fineste responsen Jonas kunne ha gitt. Jeg ble rørt da jeg så klippet – det er jo akkurat en sånn respons man håper på, sier Ingvild Endestad, leder i Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI).

Ingvild Endestad

HYLLER: FRI-leder Ingvild Endestad mener Skam-klippet kan gi flere troen på at det går fint å stå frem med sin seksuelle legning og bli tatt godt imot av omverdenen.

Foto: Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold

Hun snakker om klippet «Vært litt spess i det siste», videoen i serien Skam som ble lagt ut fredag ettermiddag.

– Først og fremst opptatt av kompisen

En nervøs Isak forteller bestekameraten Jonas for første gang at han er forelsket i en gutt. Responsen til Jonas, eller snarere den manglende responsen, hylles:

Jonas hever ikke et øyebryn, ser ikke overrasket på Isak og hetser ikke.

– Jonas er først og fremst opptatt av kompisen sin og hans følelser for en annen, uavhengig av om det er en jente eller en gutt, sier Endestad.

– Utfordringen med det å være homofil eller føle seg annerledes enn det vennene dine kanskje forventer, handler om hvordan andre mennesker tar deg imot. Dette klippet viser responsen alle håper på: At man fortsatt blir sett på som den samme, og at man fortsatt har venner rundt seg.

Laster Twitter-innhold
Isak og Even i Skam

FØRSTE KYSS: Skam er blitt hyllet for sin realistiske fremstilling av homofil kjærlighet. Skam-fans i hele Skandinavia, og nå også i flere andre land, følger forholdet til Isak og Even, som her da de kysset første gang.

Regnbuefargede hjerter

Klippet har fått rekordmange liker-klikk på Skams nettsider. Ved 15.30-tiden lørdag hadde over 36.000 likt det og klikket på hjertet som følger videoen – som for første gang blir regnbuefarget.

– Det er et vanvittig høyt tall, vi har ikke sett maken. Det varmer veldig, målet er hele tiden å lage en viktig serie, sier Håkon Moslet, redaksjonssjef for TV i NRK P3.

Håkon Moslet

– VERDENS BESTE KOMPIS: P3-sjef Håkon Moslet mener fredagens Skam-klipp kommer til å bli husket lenge og kaller Jonas «verdens beste kompis».

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Ikke noe annet klipp i serien er blitt omfavnet av så mange. Til sammenligning ble rekorden i forrige sesong satt med det avsluttende klippet, som fikk nær 23.000 hjerte-klikk. Klippet med Noora som lekset opp lovparagrafer for broren til William, et klipp som ble hyllet av Kripos, ble likt av 16.400.

– Vi ser at denne sesongen treffer veldig sterkt, også rundt i Europa og Amerika. Vi ønsker å være med på å gi unge folk verktøy til å takle de vanskelige tingene, og det tror jeg en scene som den i fredagens klipp kan bidra til, sier Moslet.

Også Endestad tror mange kan finne forbilder i klippet.

– Det er en fin fortelling om hvordan man kan være en god venn, og hvordan man kan reagere når noen «står frem». Og det viser også dem som lurer på om de skal fortelle om legningen sin, at de må gi dem rundt seg muligheten til å være en god venn. Det forutsetter at du er åpen.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters