Kronikk

Mindre skam med Skam

Det kan bety veldig mye for homofile ungdommer at Skam tar opp homofili i denne sesongen.

Isak

Det viktigste er ikke om Isak er homofil eller ikke. Men at «Skam tar opp problemene rundt det å være ung og usikker på legningen sin».

Foto: NRK

Endelig, sier jeg. Endelig tar vi en pause fra Romeo og Juliet, Jack og Rose og Elizabeth og Mr. Darcy. Vi tar en pause fra det hete dramaet mellom Nora og William, som har slått seg til ro i London.

Vi vender nå blikket vårt mot Isak for å følge hans progresjon i tenårene, og forventningene er høye.

Det vi allerede vet er at i den første sesongavslutningen av Skam fant Nora og Eva homseporno i internettloggen til Isak. Allerede her startet ryktene og spekulasjonene om at Isak er homofil. Dessverre for de skeive, trofaste følgerne av Skam, måtte vi vente en god stund til før vi fikk noen flere hint om at Isak kunne være homofil.

Raske hint

Sesong tre av Skam starter, ikke så veldig sjokkerende, på en fest. Det er nesten umulig å se de små hintene som vises noen sekunder inn i den første videoen. Vi ser et lys som hedrer ofrene i Orlando-massakren, tilbake til festen, før vi ser to menn i bare underbuksene som prater med hverandre i noe som ser ut som en homseklubb. Om jeg ikke var overbevist om at Isak er homofil fra før av, er jeg det i alle fall nå.

Fra den originale Skam-gjengen får vi se en misfornøyd Vilde som reagerer sterkt på hvordan «førstissene» oppfører seg, og Eva kliner med gutte-Chris. Ikke mye har forandret seg her.

Om jeg ikke var overbevist om at Isak er homofil fra før av, er jeg det i alle fall nå

På badet sitter Isak og gjengen hans. De røyker hasj og snakker om hvem som er mest pulbar på skolen.

Det er en usikkerhet i Isak som kommer frem, og jeg kjenner jeg får litt vondt inni meg.

Nettopp fordi det er den samme usikkerheten som jeg selv hadde hver gang jeg måtte lyve til familie og venner. Når vi snakket om jenter på skolen, sa jeg minst mulig, men når jeg først måtte uttrykke mine følelser, var det fantastiske løgner som kom ut, om hvem av jentene på skolen som var deiligst og hvem jeg kunne hatt meg med.

Hvorfor meg?

Allerede i den første videoen av sesong tre av Skam, kjenner jeg meg selv igjen. Jeg tenker tilbake på de gangene jeg nektet så hardt for at jeg var homofil. «Hvorfor akkurat meg?» var spørsmålet jeg stilte meg selv minst hundre ganger på en uke. Som når Emma prøver å gå ned på Isak, og Isak legger hodet oppgitt bakover fordi det ikke er dette han vil. Da strømmer alle de gamle følelsene tilbake, og jeg blir 16 år igjen.

Følg debatten på Facebook og Twitter

I neste video snakker Jonas og gjengen om å gå ned på chicks. Vi ser en Isak som mest sannsynlig kunne tenke seg å være hvor som helst på planeten, bare ikke akkurat her.

Men det er nå han får øye på Even, som fersker han i å stirre på ham. Vi får se Isaks følelser på samme måte som vi så hvordan William oppdaget at Nora stirret på han. De får frem på en veldig fin måte det jeg har prøvd å fortelle hele tiden: Kjærlighet er det samme, uansett om det er en mann og en kvinne som liker hverandre, eller om det er to menn.

#unormal

Jeg synes det er veldig kult å se norske ungdommer gå igjennom akkurat det samme som jeg gikk igjennom da jeg gikk på videregående. Det er tre år siden jeg gikk ut, men problemstillingen er fremdeles den samme: Ingen vil være annerledes. Og som homofil er du nettopp det; annerledes.

Kjærlighet er det samme, uansett om det er en mann og en kvinne som liker hverandre, eller om det er to menn

Når Skam velger å ta opp dette, kan det føre til det jeg ønsker meg aller mest: Mer åpenhet rundt temaet, slik at det i fremtiden vil føles mindre unormalt å være homofil.

Jeg har veldig lyst til å takke Skam. Det som er annerledes denne gangen, er at jeg ser meg selv. Blikkene og konversasjonen er til å ta og føle på, for det er som om jeg skulle vært der. Så takk til dere, og takk for at dere får meg til å føle meg mindre unormal.

Mote?

Vi har kommet langt i Norge, men det er fremdeles holdninger som må endres på. Det er 6 år siden nåværende barne- og likestillingsminister Solveig Horne stilte spørsmål rundt homoeventyr i barnehagen, og folk raste i media. Men hvem vant? Hvor ble det av disse eventyrene? Er det ikke nå på tide at man får mer informasjon, mer kunnskap om homofili i tidlig alder? Jeg synes det er det, og det er det Skam holder på med nå.

Isak skal få være Isak, akkurat sånn som han er

Jeg har hørt mange uttale seg om at homofili er moten nå, og de stiller spørsmål om hvorfor det plutselig er blitt så populært å være homofil, for før så de ikke så mye til det. Det er ikke det at det ikke fantes homofile før. Aksepten var mindre, og derfor var de homofile mindre synlige.

Det har ikke så mye å si om Isak er homofil eller ikke. Isak skal få være Isak, akkurat sånn som han er. Det som er fantastisk er at en serie som Skam tar opp problemene rundt det å være ung og usikker på legningen sin. For ved å prate om homofili, vil vi normalisere det, og skammen vil etter hvert bli mindre. Og jeg elsker det.

Følg serien her:

Sesong 1. Skam er en dramaserie som følger Eva, 99er på Hartvig Nissens V.G.S. Følg serien hver dag gjennom filmer, grabs og bilder på p3.no/skam.