I suksesserien «Skam» våkner hovedpersonen Noora opp naken i en seng med to andre. Hun husker ingenting fra kveldens fest, og vet ikke om hun har hatt sex.
– Det er noen åpninger i læreplanen for å snakke om dette temaet, sier sosionom Lisa Arntzen.
Foto: Eirin Eikås/NRKI helgen delte sosionom Lisa Arntzen et «Skam»-klipp på Facebook-siden sin, med teksten «Denne Skam-scenen fra NRK på pensum i skolen!»
I det delte klippet ser vi hovedpersonen Noora sette Nicolai på plass, ved blant annet å fortelle ham om strafferammen for å dele nakenbilder av mindreårige. (Se øverst i artikkelen)
– Da jeg så serien tenkte jeg at dette er informasjon alle burde vite om, som få vet. Temaene i Skam-klippene er en viktig sak, og det jeg brenner for. Derfor delte jeg klippet, sier Lisa Arntzen, sosionom ved Dixi, et senter for dem som har vært utsatt for voldtekt.
BAKGRUNN: Noora våkner opp naken i en seng og husker ingen ting.
– Veldig viktig tema
Dixi møter gutter og jenter som har vært utsatt for overgrep hver dag, og hjelper dem å takle situasjonen i etterkant.
– Da jeg så «Skam» ta opp dette tekte jeg at det er så midt i blinken bra og viktig å ta opp, særlig for ungdom. Når så mange ser på «Skam» er det et godt utgangspunkt for å ta denne samtale videre i klasserommet. Foreldre kan også gjerne snakke med barna som har sett på serien, forklarer Arntzen.
Det kokte på Facebook da hun delte klippet, så hun lagde en gruppe for lærere og andre som jobber med barn og unge.
– I gruppen diskuteres og deles tips om hvordan de kan bruke stoffet, forteller Arntzen.
Noora forsøker å google seg frem til tegn på voldtekt.
Vil ha det som pensum
En av mange som delte innlegget videre er Landsforeningen mot seksuelle overgrep.
– Dagens unge vokser opp i en digital verden som er relativt grenseløs, og de har sett alt. Skal de klare å håndtere den verdenen de vokser opp i må de ha kunnskap, sier Wenche Rothaug, styremedlem i Landsforeningen mot seksuelle overgrep.
Hun er opptatt av at ungdom skjønner alvoret i å dele et dristig nakenbilde av en som ikke samtykker. Det er straffbart.
– Både skolen og foreldre har et ansvar. Hendelsene fra «Skam» er en gylden mulighet for alle som synes det er vanskelig å finne en inngang. Vis klippene, så tror jeg samtalen går av seg selv, oppfordrer hun.
– Det finnes ingens sentrale godkjenningsordninger for læremidler, sier Kunnskapsdepartementet
«Skam»-redaksjonen forteller at tema er valgt bevisst.
– Vi er glade for at det har fått så mye oppmerksomhet og engasjement. Dette er en viktig sak, sier Julie Andem som skriver og regisserer serien.
– Det er viktig tabu-bryting og kunnskapsformidling det «Skam» driver med. De tar tak i et veldig vanskelig tema, understreker Wenche Rothaug.
– Skal tabu brytes, må det snakkes om. Det må gjøres på mange arenaer og i mange sammenhenger. Både i klasserommet og andre steder.
Noora mottar nakenbilde av seg selv.
Gjelder også gutter
Hun mener mange trenger kunnskap om hva seksuelle overgrep faktisk er, da det lett kan bli bagatellisert.
– Klippene er et kjempebra utgangspunkt for skriveoppgaver, diskusjoner, kjøreregler og annet. Jeg håper lærere hiver seg over det og benytter anledningen, oppfordrer Rothaug.
Hun vil også understreke at overgrep er kjønnsnøytralt.
– Det er veldig lett å si at jenter opplever slikt, og menn blir ofte usynliggjort i denne situasjonen. Veldig få snakker om kvinner som overgripere, men i de tilfellene det faktisk skjer er det gjerne mer traumatiserende og potensielt mer skadelig fordi kvinner assosieres med omsorgspersoner og sjelden blir avslørt, avslutter Rothaug.
Noora forteller endelig venninnene at hun tror hun er voldtatt, og de drar på legevakta.