Hopp til innhold

Nesten 1,3 millioner så Eurovision-finalen

Til tross for flere oppfordringer til boikott av årets finale, så omtrent 140.000 færre årets finale sammenliknet med i fjor.

Keiino ESC Eurovision 2019 Tel Aviv

NORSKE BIDRAGET: Keiino på scenen i Tel-Aviv.

Foto: Andres Putting / EBU

Lørdag gikk den internasjonale finalen i Eurovision Song Contest av stabelen. Da var det 1.247.000 NRK-seere som fikk med seg at norske Keiino fikk flest publikumsstemmer, men at Nederland til slutt tok seieren.

I fjor var det 1.386.000 som benket seg foran skjermene, dermed er det 139.000 færre som fikk med seg finalen i år.

I forkant raste debatten rundt at sangkonkurransen ble holdt i Tel-Aviv, og rapduoen Karpe var blant de siste som oppfordret til boikott av finalen med å dele oppfordringen om svarte skjermer.

Karpe oppfordrer til Eurovision-boikott

Det er Palestinakomiteen og Samordningskomiteen for akademisk og kulturell boikott av staten Israel (AKULBI) i Norge som sto bak «Svart skjerm»-kampanjen, sier lederen Kathrine Jensen. Hun er ikke overrasket over at seertallene holder seg på omtrent samme nivå, men registrerer en nedgang og synes det er bra.

Hun er også fornøyd med både debatten i media og oppmerksomheten saken har fått i forbindelse med ESC.

– Vi opplever at oppmerksomheten både kampanjen og saken har fått er sentral og viktig, og det er hovedformålet med en sånn sak. Vi har kommet et steg lenger på veien for palestinernes sak og fått pekt på Israels okkupasjon. Vi vet det sitter langt inne å gjøre noe, men at det er viktig at det blir snakket om, sier hun.

Ber KEiiNO boikotte Eurovision Song Contest i Israel

– Fredsbudskap kan ikke være politisk

Også under finalen kom artister med politiske innspill. Under Madonnas opptreden gikk to av danserne omslynget, hvor den ene hadde israelske flagget på ryggen og den andre det palestinske. Det var ikke klarert med EBU i forkant, sa de i en uttalelse søndag.

Nå har også en talsperson for Madonna uttalt seg til magasinet Entertainment Weekly.

«Et fredsbudskap kan ikke være politisk», siterer magasinet talspersonen.

I tillegg holdt det islandske bandet Hatari opp det Palestinske flagget under stemmeopptellingen.

Samtidig som Eurovision gikk på TV-skjermer verden over, ble protestkonserten Globalvision arrangert i Betlehem. Der deltok blant annet de norske artistene Unni Wilhelmsen, Nosizwe og Sofian.

EBU skal vurdere tiltak

Sjefen i Eurovision Song Contest, Jon Ola Sand, sier at Den europeiske kringkastingsunion, EBU, skal diskutere hvordan de skal håndtere politiske markeringer.

– Det er leit at Island trakk fram det palestinske flagget, jeg har snakket med den islandske delegasjonen og de har beklaget at det ble gjort, sier Sand.

– Det var brudd på våre regler, og vi ønsker ikke at dette skal utvikle seg videre, sier han.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.