Nesten 1,3 millioner så Eurovision-finalen

Til tross for flere oppfordringer til boikott av årets finale, så omtrent 140.000 færre årets finale sammenliknet med i fjor.

Keiino ESC Eurovision 2019 Tel Aviv

NORSKE BIDRAGET: Keiino på scenen i Tel-Aviv.

Foto: Andres Putting / EBU

Lørdag gikk den internasjonale finalen i Eurovision Song Contest av stabelen. Da var det 1.247.000 NRK-seere som fikk med seg at norske Keiino fikk flest publikumsstemmer, men at Nederland til slutt tok seieren.

I fjor var det 1.386.000 som benket seg foran skjermene, dermed er det 139.000 færre som fikk med seg finalen i år.

I forkant raste debatten rundt at sangkonkurransen ble holdt i Tel-Aviv, og rapduoen Karpe var blant de siste som oppfordret til boikott av finalen med å dele oppfordringen om svarte skjermer.

Karpe oppfordrer til Eurovision-boikott

Det er Palestinakomiteen og Samordningskomiteen for akademisk og kulturell boikott av staten Israel (AKULBI) i Norge som sto bak «Svart skjerm»-kampanjen, sier lederen Kathrine Jensen. Hun er ikke overrasket over at seertallene holder seg på omtrent samme nivå, men registrerer en nedgang og synes det er bra.

Hun er også fornøyd med både debatten i media og oppmerksomheten saken har fått i forbindelse med ESC.

– Vi opplever at oppmerksomheten både kampanjen og saken har fått er sentral og viktig, og det er hovedformålet med en sånn sak. Vi har kommet et steg lenger på veien for palestinernes sak og fått pekt på Israels okkupasjon. Vi vet det sitter langt inne å gjøre noe, men at det er viktig at det blir snakket om, sier hun.

Ber KEiiNO boikotte Eurovision Song Contest i Israel

– Fredsbudskap kan ikke være politisk

Også under finalen kom artister med politiske innspill. Under Madonnas opptreden gikk to av danserne omslynget, hvor den ene hadde israelske flagget på ryggen og den andre det palestinske. Det var ikke klarert med EBU i forkant, sa de i en uttalelse søndag.

Nå har også en talsperson for Madonna uttalt seg til magasinet Entertainment Weekly.

«Et fredsbudskap kan ikke være politisk», siterer magasinet talspersonen.

I tillegg holdt det islandske bandet Hatari opp det Palestinske flagget under stemmeopptellingen.

Samtidig som Eurovision gikk på TV-skjermer verden over, ble protestkonserten Globalvision arrangert i Betlehem. Der deltok blant annet de norske artistene Unni Wilhelmsen, Nosizwe og Sofian.

EBU skal vurdere tiltak

Sjefen i Eurovision Song Contest, Jon Ola Sand, sier at Den europeiske kringkastingsunion, EBU, skal diskutere hvordan de skal håndtere politiske markeringer.

– Det er leit at Island trakk fram det palestinske flagget, jeg har snakket med den islandske delegasjonen og de har beklaget at det ble gjort, sier Sand.

– Det var brudd på våre regler, og vi ønsker ikke at dette skal utvikle seg videre, sier han.

Kulturstrøm

 • Stjålet maleri funnet i en vegg

  Maleriet «Portrett av en kvinne» av Gustav Klimt er funnet skjult i en vegg i et italiensk museum. Maleriet ble tilfeldigvis oppdaget av gartnere i desember. Fredag kunne statsadvokat Ornella Chicca kunngjøre at maleriet er ekte. Bildet ble kjøpt inn av museet i Piacenza i 1925, men forsvant i februar 1997 mens bygningen ble pusset opp (NTB).

  Over tjue år etter at det ble stjålet, er maleriet «Portrett av en kvinne» av Gustav Klimt funnet skjult i en vegg i et italiensk museum.
  Foto: Antonio Calanni / Scanpix
 • Jean-Paul Gaultier gir seg

  Den franske designeren Jean-Paul Gaultier (67) sier at han gir seg etter sitt neste moteshow i Paris. Begivenheten skal markeres onsdag med en stor fest for å feire 50 år i bransjen. Firmaet hans opplyser at de fortsetter som før i mote- og parfymebransjen, men at Gaultier selv ikke lenger vil designe klær (NTB).

  Jean-Paul Gaultier
  Foto: Benoit Tessier / Scanpix