Hopp til innhold

Madonna med politisk markering i Eurovision Song Contest

TEL AVIV (NRK): To av Madonnas dansere viste israelsk og palestinsk flagg på slutten av showet. – Jeg er takknemlig for muligheten til å spre budskapet om fred og samhold med verden, skriver Madonna.

Madonna med politisk markering i Eurovision Song Contest.

Madonna med politisk markering i Eurovision Song Contest.

Opptredenen med Madonna startet med «Like a prayer» før hun sammen med rapperen Quavo fremførte den helt nye melodien «Future».

Mens Madonna og Quavo sang strofene «Not everyone is coming to the future, Not everyone is learning from the past», går to dansere omslynget med ryggen til publikum, mot «fremtiden».

På ryggen har de hvert sitt flagg, et palestinsk og et israelsk.

Ifølge VG, er en av danserne norske Mona Berntsen. Hun danset med det palestinske flagget på ryggen, noe manageren Nassir Achour bekrefter til avisen.

– La oss ikke undervurdere makten som musikk har til å bringe sammen mennesker, sa Madonna tidligere på kvelden.

Takker Madonna

Den norske danseren Mona Berntsen takker på Instagram for at hun fikk være med i pauseinnslaget til Madonna, og for at hun fikk lov å ha det palestinske flagget på ryggen foran 200 millioner TV-seere.

– Timene etter gårsdagens show har vært intense, men jeg hadde aldri trodd jeg skulle føle meg overvåket slik jeg har blitt.

Hun skriver at hun på veg ut av Israel ble avhørt i halvannen time på flyplassen der hun blant annet måtte svare på spørsmål om oppvekst og tidligere reiser til Midtøsten.

– Jeg kan ikke forestille meg hvilken overvåking og undertrykking palestinerne møter i det daglige.

Ikke avtalt

– I finalen av Eurovision Song Contest viste to av Madonnas dansere det israelske og palestinske flaggene på baksiden av antrekkene sine. Dette elementet i forestillingen var ikke en del av prøvene, som var klarert med EBU og vertskringkasteren, KAN, sier EBU i sin uttalelse.

De skal ha ikke ha gitt Madonna tillatelse til å komme med noe politisk budskap.

– Eurovision Song Contest er et ikke politisk arrangement, og Madonna hadde blitt gjort oppmerksom på det, skriver EBU i en e-post til NRK.

Tidligere i uken ble Madonna kritisert for at hun valgte å stå på scenen i Tel Aviv.

– Jeg slutter aldri med musikk for å rette meg til noens politiske dagsorden. Jeg vil heller ikke slutte å snakke mot brudd på menneskerettighetene, uansett hvor det er, skal Madonna ha uttalt.

Rundt 200 millioner mennesker fulgte med på årets finale av Eurovision Song Contest.

– «Freedom fighter»

På slutten av låten «Future», står Madonna og Quavo på toppen av en trapp og holder hverandre i hendene.

– Wake up, sier Madonna, samtidig som de samme ordene lyser opp i bakgrunnen. Deretter faller de bakover og ut av scenen.

Søndag skriver Madonna på sin Instagram-konto at «Madam x» (som er tittelen på hennes kommende album) er en frihetsforkjemper.

– Jeg er takknemlig, for muligheten til å spre budskapet om fred og samhold med verden, skriver Madonna på sin Instagram-konto.

Reaksjoner på Twitter

De politiske markeringene ble også et tema for mange på Twitter.

– Madonna avsluttet sin opptreden i Tel Aviv med to dansere med israelsk og palestinsk flagg på ryggen, skriver Sana Saaed.

Laster Twitter-innhold

– Både den islandske opptredenen og danserne til Madonna viste det palestinske flagget. Jeg har bare ekstrem respekt og beundring for dem som bestemmer seg for å bruke plattformen sin til å øke bevisstheten om problemene som ikke kan ignoreres, når alle våre øyne blir vendt til Israel, skriver Lisa Wehrstedt.

Laster Twitter-innhold

Island med politisk markering

Det islandske bandet Hatari holdt opp et palestinsk flagg under stemmeopptellingen. De hadde på forhånd varslet at de kunne komme med en politisk markering til støtte for Palestina.

Island demonstrer

Det var også sterk motstand på Island mot at landet skulle delta i konkurransen.

Hatari var blant musikerne som skrev under et opprop mot at Island skulle delta, men valgte likevel å reise for å representere landet i Eurovision Song Contest i Tel Aviv.

En av medlemmene i bandet delte episoden da de ble fratatt det palestinske flagget på Instagram.

Kan få følger

Eurovisjonen har varslet at de skal diskutere hvilke konsekvenser dette skal få for Island.

– I direktesendingen av finalen, presenterte Hatari, små palestinske bannere mens de satt i Green Room. Dette er i strid med konkurransebestemmelsene. Bannerne ble raskt fjernet, og konsekvensene av denne handlingen vil bli diskutert av referansegruppen etter konkurransen, skriver EBU i en e-post til NRK.

Eurovision-sjef Jon Ola Sand har ikke vært tilgjengelig for kommentarer søndag.

SISTE NYTT

Siste nytt