Hopp til innhold

Palestinakomiteen: – Feil av KEiiNO å delta i Eurovision Song Contest

Palestinakomiteen mener KEiiNO bør boikotte finalen i Israel. – Uaktuelt, svarer KEiiNO-Fred.

Kathrine Jensen

BOIKOTT ESC: Leder Kathrine Jensen i Palestinakomiteen mener KEiiNO ville oppnådd mer ved å boikotte ESC. – Dette ville ha gitt dem stor internasjonal oppmerksomhet, mener hun.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Eurovision Song Contest 2019 arrangeres i den israelske byen Tel Aviv i midten av mai.

Arrangementet er kontroversielt. Palestinerne maner til internasjonal boikott. De mener det blir feil å holde verdens største musikkshow i et land som stadig bryter menneskerettighetene.

Marthe Valle

STØTTER BOIKOTT: Marthe Valle.

Foto: Hege Bakken Riise/ NRK

– Veldig mange palestinere er blitt drevet på flukt etter at Israel ble opprettet. Palestinere på Vestbredden og Gaza lever under en ekstremt brutal militær okkupasjon, der de ikke har kontroll over sine egne liv, opplyser leder Kathrine Jensen i Palestinakomiteen..

Flere artister skrev i september i fjor under på et opprop om boikott, blant annet Mari Boine, Bugge Wesseltoft, Nils Petter Molvær, Marthe Valle og Aslak Heika Hætta Bjørn.

Det finnes ikke nok glitter og Eurovision-staffasje i verden til å dekke over de langvarige overgrepene mot det palestinske folket.

Marthe Valle, artist og tidligere MGP-deltaker

– Ble startet som et fredsprosjekt

Låtskriver og joiker i KEiiNO, Fred Buljo, mener det blir feil å blande kortene.

– Vi deltar i en musikkonkuranse, som tilfeldigvis holdes i Israel. Jeg reiser dit for å underholde og for å vise samisk kultur for et publikum på 200 millioner. Jeg blander ikke politikk inn i dette, forklarer Buljo.

Fred Buljo

Joikeren Fred Buljo.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Buljo mener det er greit å delta i ESC 2019.

– Eurovision ble startet som et fredsprosjekt, og er et ikke-politisk arrangement, og fremmer ingen politiske budskap eller kampanjer. Vi er valgt av det norske folk til å representere Norge i Tel Aviv, minner Buljo om.

Palestinakomiteen mener dette absolutt dreier seg om politikk.

– Israel vil at vi skal reise dit for at de skal kunne vise hvor fint, flott og normalt alt er der. Dette er politikk, enten man vil det eller ikke. Fred Buljo blir brukt som et redskap for å hvitvaske okkupasjon og undertrykking, hevder Jensen.

Ambassaden: – Israel er et demokrati

I Israels ambassade i Oslo er de enige med Fred Buljo vurderingen av denne saken.

Dan Poraz

Ambassassaderåd Dan Poraz.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det er helt riktig som Fred Buljo sier. Dette dreier seg ikke om politikk, men om underholdning. Eurovision Song Conest er den største feiringen i verden av musikk og inkludering. I Norge kalles dette for en folkefest, sier mabassaderåd Dan Poraz.

Det israelske ekteparet Eléonore og Eitan Bronstein har et prosjekt, som de kaller «De-Colonizer».

De har kartlagt palestinske landsbyer har blitt ødelagt opp gjennom tiden, etter Israels opprettelse i 1948. Mer enn 600 landsbyer har forsvunnet.

– Dette har ikke skjedd i en naturlig prosess. Det er en villet politikk, påpeker Kathrine Jensen.

Ambassaderåd Poraz understreker at Israel er et demokrati.

– Israel er et demokrati som prøver å beskytte sin befolkning, men står overfor mange sikkerhetsutfordringer, ulikt de utfordringene mange andre land står overfor, sier ambassaderåden.

Piggtråd i Palestina

Høye grå murer og piggtråd skiller de palestinske og israelske bosetningene i Israel.

Foto: Lars Håberg Ottesen

Korte nyheter

  • Spesialenheten etterforsker skytehendelsen i Vardø

    – Spesialenheten er varslet om at en person er skutt i beinet av politiet i Vardø. Spesialenheten har besluttet å iverksette etterforsking, og våre etterforskere er på vei til Vardø. Det skriver Spesialenheten for politisaker i en pressemelding. Formålet er å få belyst hendelsesforløpet. De skriver videre at enheten alltid etterforsker saker der en person blir alvorlig skadet som følge av politiets tjenesteutførelse, uavhengig av om det er mistanke om det har skjedd noe straffbart.

  • Jåma Futures-prográmmas

    Oarjelsámi govvejeaddji, govvajournalistta ja duojár Naina Helén Jåma, Snoasas eret, lea válljejuvvon dán jagi Europa govvá fierpmádaga Futures-prográmmii.

    Son lea okta sullii 100 govvejeaddjis geat ožžot vejolašvuođa dán prográmma čađa ovddidit sin prošeavttaid, viiddidit sin oktavuođaid govvá ámmátolbmuiguin miehtá máilmmi, leahkit mielde čájáhusaiguin, vuovdalit iežaset dán govva fierpmádaga lávddis ja maiddai beassat leahkit mielde oktasaš čájáhusain Ungára oaivegávpogis Budapestas.

    Dán muitala SR Sámerádioi.

    Jåma govat leat geavahuvvon nu go The New York Times:s, The Guardian:s, Aftonbladetis ja VG áviissas.

    – Somá go mu barggut ná čalmmustahttojuvvo ja rámiduvvo, lohká Jåma.

  • Gb riikačoahkkin hilggui gieđahallamis Fovsen-ášši

    Guovddášbellodaga (Gb) mannan vahkkoloahpa riikačoahkkin Troanddimis hilggui gieđahallamis Fovsen-ášši, vaikko máŋga sápmelaš áirasa ovddidedje ášši váldodigáštallamis (generaldebatten).

    Earret eará Gb sámediggejoavkku párlamentáralaš jođiheaddji Elisabeth Erke, stáhtačálli Nancy Porsanger Anti ja Lill-Therese Holm Varsi dolle sáhkavuoru Fovsen-áššis.

    – Jáhkán min njunušpolitihkkáriin lea váttis áddet dán ášši ja manne dat lea nu dehálaš sápmelaččaide, oaivvilda Erke.

    Eanandoallo- ja borramušministtar Sandra Borch dadjá dán:

    – Mis (ráđđehusas) lea olu oahppat Fovsen-ášši gieđahallamis. Dát lea váttis ášši. Dál fertet geahččat ovddosguvlui ja mo mii ovttasráđiid boazodoaluin buoremusat sáhtášeimmet čoavdit dán ášši, dadjá Borch.

    Trygve Magnus Slagsvold Vedum på Sps landsmøte
    Foto: Dan Robert Larsen / NRK