Karpe oppfordrer til Eurovision-boikott

Rapduoen har delt bilde av svart skjerm på Instagram, og svarer på Aabels boikott-kritikk.

Karpe

SVARER: På Instagrammen til Karpe har duoen lagt ut bilde med teksten «Svart skjerm. Boikott Eurovision i Israel 2019».

Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix

11. april skrev Suzanne Aabel en kronikk i VG med tittelen: «MGP-boikott er en feig løsning for posører».

I kronikken oppfordrer hun blant annet begge parter i konflikten til å snakke med hverandre, fremfor forbi hverandre.

«Norske artisters boikott av den internasjonale Eurovision-finalen i Israel er en slapp posørhandling, som ikke hjelper noen. Og ingen vet det bedre enn boikotterne selv», skriver hun i ingressen.

Videre i kronikken oppfordrer Aabel partene i konflikten til å prate sammen, og komme med nye ideer.

Torsdag fikk hun svar på kronikken fra rapduoen Karpe. På deres Instagram har de delt et bilde med sort bakgrunn og teksten:

«Svart skjerm! Boikott Eurovision i Israel 2019».

– Trodde boikott var fint. Et fredelig alternativ

Teksten under bildet er signert «Magdi (og Chirag)», men posten er skrevet i jeg-form. Det kan tyde på at det er Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid som har formulert posten.

'Den starter med at Ytreeide Abdelmaguid skriver at han har hatt lyst til å skrive noe flere ganger, men først nå gjør det.

«Jeg trodde boikott var fint, jeg. Et fredelig og fint alternativ til så mye annet. ikke først og frmest fordi jeg tror at jeg alene forandrer noe som helst ved å skru av tv-en eller bytte kanal under Eurovision. Men fordi jeg vil vise palestinerne der nede og de palestinske flyktningvennene mine her hjemme at nordmenn ikke har glemt dem. Og da er én person plutselig mye større», står det i posten.

NRK har vært i kontakt med Karpes manager, Silje Larsen Borgan i Little Big Sister, som sier at duoen ikke har noen ytterligere kommentar til posten.

– Faller på sin egen urimelighet

Suzanne Aabel

URIMELIG: Suzanne Aabel mener Karpes innlegg faller på sin egen urimelighet, og håper man i stedet kan være pragmatiske og snakke sammen om uenigheter.

Foto: Alex Iversen

Suzanne Aabel sier til NRK at hun mener Karpes svar er lett å avkle, og at det faller på sin egen urimelighet.

– For det første er min kronikk seks uker gammel, og ble publisert i en avis med et avislesende publikum som målgruppe. Nå rekker de ut hånden til sine fans i en helt annen kontekst, mens jeg forholdt meg til den politiske debatten.

Aabel mener de ikke viser noen tegn til å ha forstått hennes budskap med teksten.

– Hele budskapet mitt handler om at de lukker øyne og ører for dem som er uenige med dem. Man mister sin troverdighet som aktivist når man velger å ikke forholde seg til én side i en konflikt, sier Aabel som spesielt reagerer på én formulering av rapduoen.

– Men «noe greier om Holocaust» - spar meg, vær så snill. Der ble hele det innlegget bedritent. Takk for meg, Amen!

– Må være pragmatiske, og høre på hva andre sier

Aabel synes det er på kanten at de gjør saken til noe personlig, og legger til at hun mener Karpe skriver om viktige tema, selv om hun ikke alltid er enig.

– Det som er så fint med Karpe er at de verken er feige eller posører. Så stå på - for Guds skyld - jeg har aldri sagt at deres sak ikke er viktig, sier hun og legger til at man må slutte og stange hodene mot hverandre, fremfor å snakke sammen.

– Selv om min måte har vært sånn frem til nå, har ikke den vært effektiv. De siste fem årene har vært forgjeves. Man må være pragmatiske, og høre på hva de andre du snakker med faktisk sier, mener Aabel.

– Keiino har gjort det eneste riktige

Suzanne Aabel mener at Keiino har gjort det eneste riktige, ved å sjekke ut hvordan situasjonen er selv, før man uttaler seg.

– Det er ikke gitt at vi skal sende et samisk musikksamarbeid til Eurovision. Her får vi muligheten til å vise oss fra vår beste side. Keiino har muligheten til å si hva de vil, noe de har gjort, sier Abel, og legger til:

– Boikott av musikk, som jeg mener er det eneste som kan binde folk sammen, blir feil tiltak. Hvis ikke man kan bruke kunsten sin til noe fruktbart, så kaster man det bort.

Verdensstjerner sluttet seg til boikott

I september 2018 sluttet flere verdensstjerner seg til en internasjonal boikott av finalen i Tel Aviv.

Kirsti Aarseth, leder av den norske delen av aksjonen og nestleder i AKULBI (Samordningskomiteen for akademisk og kulturell boikott av staten Israel), mente da det var viktig å støtte det som var en palestinsk oppfordring.

Tidligere i vår oppfordret den norske Palestinakomiteen, Keiino til å boikotte finalen.

Da svarte Fred Buljo, låtskriver og joiker i bandet, at han mener det blir feil å blande kortene. Det samme mente Ambassaderåd Dan Poraz ved Israels ambassade i Oslo.

Kulturstrøm

 • Ikkje kontakt mellom partane

  Partane som meklar for å finne ei løysing på kulturstreiken, har enno ikkje sett seg ved forhandlingsbordet igjen. LO Stats forhandlingsleiar og nestleiar Lise Olsen stadfestar til NTB at det ikkje har vore noko kontakt mellom partane.

  LO og Spekter møtte heller ikkje kvarandre på torsdag, etter at forhandlingane onsdag ikkje førte fram

 • Sci fi-serie på Apple TV+

  Den nye storserien til Apple TV+, «Invasion», er en verdensomspennende science fiction-serie som fokuserer på kommunikasjonen mellom mennesker når verden står i brann. – Stemningsfull, men dvelende invasjon fra rommet, skriver Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Fra serien "Invasion" på Apple TV+
  Foto: Apple TV+