Hopp til innhold

Norske artister deltar i protestkonsert mot Eurovision

BETLEHEM (NRK): Palestinere og aktivister som boikotter Eurovision i Israel, sender sin protestkonsert samtidig med finalen.

Unni Wilhelmsen, Nosizwe og Sofian i Betlehem

Unni Wilhelmsen, Nosizwe og Sofian er i Betlehem. Dette er en av konsertbyene for Globalvision, som er et palestinsk alternativ til Eurovision.

Foto: Birte Bødtker

Globalvision kaller de konserten som vil minne publikum om konflikten med palestinerne.

De inviterer til en fire timer lang sending under mottoet «Tør å drømme sammen». Slagordet spiller på Eurovision-verten Israels motto «Dare to dream».

Mens opptil 200 millioner mennesker er ventet å se Eurovision-finalen fra Tel Aviv, sender de palestinske aktivistene sitt motsvar på nettet fra Betlehem, Haifa, London og Dublin.

Den palestinske artisten Shahd Salamah

22-årige Shahd Salamah fra Betlehem skal opptre i palestinernes Globalvision.

Foto: Anders Tvegård / NRK

– Jeg er stolt og glad for å delta selv om Eurovision sikkert får flere seere. For oss palestinere handler det om å få vise at vi fortsatt er her, sier artisten Shahd Salamah.

NRK møter henne i flyktningleiren Aida utenfor Betlehem, der en av konsertene holdes.

22-åringen varmer opp stemmen mens skyggen byr på 32 grader. Det er fastemåneden ramadan for troende muslimer. Shahd kan ikke ta ett glass vann før solnedgang.

– Israel utnytter Eurovision

Hun forteller at hennes oppfordring til boikott ikke handler om Eurovision, men vertsnasjonen.

– Det byr meg imot at den skjer på et sted som undertrykker palestinerne. Israel bruker kultur for å skjule seg bak overtramp mot palestinerne, mener hun.

Hun hevder Expo Tel Aviv, arenaen der finalen holdes, er bygget over en tidligere palestinsk landsby.

Sheikh Munis, også kjent som Al-Shaykh Muwannis, lå i Israel, ifølge FNs delingsplan fra 1947. Planen ble aldri iverksatt.

Alrowwad kultursenters utendørsscene

Alrowwad kultursenters utendørsscene i flyktningleiren Aida i Betlehem. Dette er en av plassene artister skal synge under Globalvision.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Utendørsscenen i Betlehem er tom dagen før Globalvision. Konsertens bakgrunn, israelske vakttårn og den omstridte muren, har derimot stått der siden begynnelsen av 2000-tallet.

Arrangørene har også invitert norske artister, men ville ikke si hvem det var før de hadde passert flyplasskontrollen. Ifølge britiske The Guardian vil Israel nekte kjente aktivister å komme inn i landet under Eurovision.

Lørdag ettermiddag var de tre norske artistene Unni Wilhelmsen, Sofian og Nosizwe på plass i Betlehem på den okkuperte Vestbredden.

Sofian, Nosizwe og Unni Wilhelmsen i Betlehem

Sofian, Nosizwe og Unni Wilhelmsen ankom Betlehem lørdag morgen.

Foto: Birte Bødtker

– Jeg velger å dra ned, være med på markeringen, og forhåpentligvis lære en hel del mer om hva som skjer her nede, skriver Unni Wilhelmsen i en e-post til NRK.

Hun frykter hun blir stemplet som antisemitt.

– Å gjøre noe mot noen det man har opplevd selv, synes jeg er et intellektuelt og praktisk problem. Hvis jeg hadde levd under andre verdenskrig, slik mine besteforeldre gjorde, så hadde jeg antageligvis hatt jøder på loftet.

– Nettopp derfor finner jeg meg ikke i å bli kalt antisemitt så fort jeg kritiserer en upraksis, sier Wilhelmsen.

Nosizwe er takknemlig for at hun får være med i Globalvision.

– Eurovision handler om musikk og fellesskap. Jeg sier nei til artistvasking av en okkuperende makt.

– Er glad for å muligheten til å stå sammen med det palestinske folk, takket være Palestinakomiteen i Norge og det internasjonale koordinerende organet Globalvision, sier Nosizwe.

Blant de palestinske artister som skal opptre, er rapperen Mahmoud Jrere fra gruppa Dam, den åpne homofile sangeren Bashar Murad, sopranen Dima Bawab og Rasha Nahas.

Mener Israel får sende feil signal

– Eurovision utnyttes for å skjule realiteten. Den militære og kulturelle undertrykkelsen av det palestinske folk hvitvaskes mens Israel stadig spiser seg mer inn på palestinsk land, sier Abdelfattah Abusrour.

Abdelfattah Abusrour leder Alrowwad kultursenter i Betlehem, som er medarrangør av Globalvision

Abdelfattah Abusrour er grunnlegger av kultursenteret Alrowwad. Han mener boikott er ett av de få våpnene palestinerne har.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Han driver kultursenteret Alrowwad og er medarrangør for det som skjer i Betlehem. Under sendingen vil mange artister vil ta til orde for en slutt på Israels apartheid og okkupasjon, tror han.

– Folk her kan leve sammen, men ikke som herrer og slaver, sier Abusrour.

Israelske postkort irriterer palestinere

Han er opprørt over at Israel bruker palestinske områder som postkort når Eurovision-artistene skal presenteres i direktesendingene.

– Israel lager salgsplakater for turisme og filmer på steder som Øst-Jerusalem og Dødehavet. Dette er palestinernes historiske og religiøse land. Det gjør oss ikke spesielt blide at Israel også her bryter våre rettigheter.

NRK kan ikke bekrefte om «postkortene» er spilt inn på okkupert territorium.

Kringkasteren KAN har tidligere sagt at de ikke blander inn politikk, og kun gjør opptak i Israel.

Demonstranter holder banner der det står "Boikott Eurovision"

Palestina-aktivister demonstrerte også i Tel Aviv denne uka.

Foto: Corinna Kern / Reuters

Israels svar på boikottaksjonene er at antisemitter, eller folk med bånd til militante grupper, står bak.

Falsk konsert fra Gaza

I Gaza, som kalles verdens største fengsel, har palestinere arrangert sin versjon av Eurovision. Artisten som vinner avstemmingen, skal få opptre i Globalvision.

Laster Twitter-innhold

Flere medier omtaler også en konsert i Gaza tidligere i uka. Det palestinske bandet Dawaween spilte i ruinene av det som skal være et nylig israelsk rakettangrep.

Det palestinske bandet Dawaween spiller i Gaza

Det har vært flere boikottaksjoner mot Eurovision denne uka. Dette er det palestinske bandet Dawaween, som spilte i Gaza.

Foto: MAHMUD HAMS / AFP

Denne boikott-konserten var ikke støttet av Globalvisions partnere, men budskapet nådde likevel ut.

– Folk med tilknytning til Hamas-bevegelsen kontaktet oss. Vi ønsket ikke politisk tilknytning så vi takket nei til samarbeid. Likevel ble minikonserten solgt under vårt navn, uten tillatelse, skriver arrangøren «We are not numbers» i en e-post til NRK.

Finalistene i Gazavision - palestinernes motsvar til Eurovision

Seks av disse palestinske finalistene fra Gaza strømmes i en konsert fredag, og vinneren opptrer i Globalvision.

Foto: wearenotnumbers.org

Globalvision strømmes på sosiale medier og organisasjonens nettside fra kl. 21 norsk tid.