PFU: Forskning.no brøt god presseskikk

Forskning.no skilte ikke godt nok mellom reklame og journalistikk da de publiserte artikler fra betalende samarbeidspartnere. Dermed brøt de god presseskikk, slår Pressens Faglige Utvalg (PFU) fast.

PFU arkivfoto

LEDER PFU-MØTET: Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund og PF-leder Alf Bjarne Johnsen leder møtene i Pressens Faglige Utvalg. Her fotografert under en pressekonferanse i 2015.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Kilde: NTB/NRK

PFU behandlet tirsdag flere klager på to artikler som har vært publisert på nettstedet Forskning.no, som begge var skrevet av betalende samarbeidspartnere.

Den ene artikkelen var levert til Forskning.no fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter, den andre fra NMBU – Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. I sistnevnte konkluderte en ernæringsprofessor med at rødt kjøtt og melk er sunt.

Et enstemmig utvalg slår fast at forskningsnettstedet ikke har merket artiklene godt nok, skriver Medier24.

Forskning.no er felt for brudd på Vær varsom-plakatens punkt 2.6 om å ikke svekke det klare skillet mellom journalistikk og reklame. Forskning.no har bemerket at artiklene er i en «tredje kategori», som verken er redaksjonelt innhold eller reklame, men PFU mener dette ikke holder.

– Slik utvalget ser det, skapes det et inntrykk av at artiklene er redaksjonelt stoff. Utvalget mener derfor at det redaksjonelle og kommersielle innholdet i dette tilfellet ikke skiller seg nok fra hverandre, og at dette svekker det klare skillet mellom journalistikk og reklame, skriver PFU i uttalelsen.

NTB er innklaget for PFU for å ha sitert artikkelen om kjøtt og melk, men denne saken er ikke behandlet ennå.