Ønsker å gjøre «Mengele Zoo» til TV-serie

Boka ble kåret til tidenes beste norske bok, og flere har ønsket å filmatisere boka. Nå har Oscar-nominerte Espen Sandberg, Motion Blur og SF Norge kjøpt rettighetene.

Mengele Zoo

Boka «Mengele Zoo» handler om både klimautfordringer og terror. Sommerfuglfangeren Mino er hovedpersonen i historien.

Espen Sandberg har sammen med SF Norge og Motion Blur kjøpt skjermrettighetene til romanen «Mengele Zoo». De har opsjon på fortellingen de neste to årene.

Sandberg er en av regissørene bak den Oscar-nominerte filmen «Kon Tiki», og har også jobbet med en av filmene i serien «Pirates of The Caribbean». Espen Horn, produsent i Motion Blur, sier det lenge har vært en drøm å begi seg ut på «Mengele Zoo».

Espen Sandberg 2

Espen Sandberg blir trolig regissør på en internasjonal skjermversjon av «Mengele Zoo».

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

– Det er en bok jeg leste for mange år siden, og jeg ble veldig fascinert av Nygårdshaug sitt forfatterskap, sier Horn.

Nå håper han å lage en TV-serie av boka som i 2007 ble kåret til tidenes beste norske bok. Den har også vært brukt i undervisning i skolen.

Økothriller om klimaet

Serien er en økothriller med tre bøker, og «Mengele Zoo »handler om regnskoggutten Mino og hva som skjer med ham når landsbyen hans rammes av en katastrofe. I alle de tre romanene er internasjonale klimautfordringer sentralt, men det handler også om terror.

Mengele Zoo

Boka ble for første gang gitt ut i 1989, og har siden vært gitt ut i flere opplag.

– Kultursamfunnet har lært seg å leve med terror på en annen måte enn da jeg leste boken for første gang, men det er en voldsom bok med en voldsom tematikk, sier Horn.

Nettopp derfor tror han TV-serie er det riktige formatet for filmen.

– TV-serieformatet er mye lengre, og kan både analysere og drøfte en slik tematikk på en bedre måte en filmformatet, sier han.

Forsøkt å filmatiseres før

I 2008 ønsket Nils Gaup å filmatisere boken, men disse planene falt bort. I 2014 gjorde Bacon OSL en opsjonsavtale for å lage filmen. Nygårdshaugs agent sier flere har vært interesserte i å lage en TV-serie-versjon, men nå er det altså Motion Blur og SF Norge som ønsker å gjøre et forsøk.

De eier rettighetene de neste to årene, og skal i gang med manusutvikling og finansiering.

Forfatter Gert Nygårdshaug håper de får det til.

– Det er veldig morsomt om det endelig blir en film. Det har jo vært opsjoner i mange år, så det er fint om det skjer nå. Det hadde vært på tide, sier Nygårdshaug.

Boka «Mengele Zoo» kom først i et lite opplag, men skjøt fart etter en nylansering i 1994. Den har solgt over 150.000 eksemplarer i Norge, og er oversatt til dansk og fransk. Den kommer også snart ut på spansk, svensk, tysk og tsjekkisk.

Gert Nygårdshaug

Forfatter Gert Nygårdshaug har skrevet en rekke bøker, flere av dem med et tydelig klima- og miljøperspektiv.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Kulturstrøm

 • Skipstunnel kan bli klar i 2025

  Verdens lengste tunnell for skip som er foreslått på Stadt kan tas i bruk i 2025, melder Kystverket, som mener kostnadene kan holdes innenfor rammene til Nasjonal transportplan. Storinget må vedta investeringen. Her kan du se flere bilder av Snøhettas forslag til tunnelen, 1,7 km lang.

  Stad skipstunnel
  Foto: Kystverket/Snøhetta
 • Gloria Vanderbilt er død

  Den ikoniske amerikanske moteskaperen og kunstneren døde med familien rundt seg, 95 år gammel, melder CNN. Vanderbilt arvet en av USAs rikeste familier, men markerte seg også som forfatter med flere bestselgende bøker. Hun arbeidet også som maler, skuespiller og var en pioner for designerjeansen, skriver Vogue.

  Gloria Vanderbilt
  Foto: AP
 • Fatboy Slim kuraterer Smileykunst

  DJen har inkludert sin egen samling i utstillingen «Smile High Club» han har valgt kunst til i Lisboa. Han har samlet på den ikoniske Smiley-en siden han oppdaget den på Talking Heads´ 12"single «Psycho Killer» i 1977, sier han til Underdogs Gallery. Den stiliserte Smiley-en ble designet av Harvey Ball i 1963.

  Smiley
  Foto: Wikimedia Commons