Gert Nygårdshaug

Gert Nygårdshaug var den første som begynte å skrive om øko-problematikk i bøkene sine.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Eventyreren

Etter 50 år som forfatter er han i ferd med å få sitt internasjonale gjennombrudd. Men skrivingen er bare en hobby for Gert Nygårdshaug.

– Hagen er livsverket mitt. Alt det andre er bare hobby. Skrivingen også, forteller en av landets mest kjente forfattere.

Å gå på smale steinstier langs bekker og små fossefall under frodige trær i hagen til Gert Nygårdshaug, gir en fornemmelse av regnskog. Den han er så opptatt av å bevare og skriver om i mange av romanene sine.

Skriver for å tjene penger til å lage hage

Nygårdshaug skriver i dag mest for å tjene penger, som for en stor del går til hagen – eller parken som han liker å kalle den tre mål store eiendommen i Lier, Buskerud.

Gert Nygårdshaugs hage

– Jeg klarer ikke å sitte og skrive om mine egne traumer, min egen navle eller naboens seksuelle fantasier. Jeg klarer ikke å «knause», for å si det sånn, sier Gert Nygårdshaug.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Timene han jobber med å stelle busker eller sitte i skyggen med et glass vin, bruker han til å tenke ut historier. Han har ingen planer om å gi seg med skrivingen, selv om han misliker å sitte i ro ved pc-en.

– Jeg synes det er slitsomt. Jeg må ha noe gjøre med hendene mine, drive med ting. Hogge ved eller drive med hagen.

– Hagen er livsverket mitt. Alt det andre er bare hobby. Skrivingen også, forteller forfatteren.

Samtidig er bøkene hans gjennom det 50 år lange forfatterskapet, nå i ferd med å slå gjennom i utlandet.

«Mengele Zoo» ut i verden

Miljøet er gjennomgangstema i veldig mange av de nær 40 bøkene til Nygårdshaug Lenge var han forut for sin tid, nå er han i tiden.

«Mengele Zoo» kom i 1989 og har gjennom årene solgt 150 000 eksemplarer i Norge. Romanen er pensum på norske skoler. Nylig ble boka go de to frittstående oppfølgerne gitt ut i Frankrike, der blir også Nygårdshaug ofte invitert til å møte unge elever. Nå er filmatisering er på trappene.

Romanen er også i ferd med å bli oversatt til spansk. Og hvis spanske lesere liker fortellingen om sommerfuglsamleren Mino fra Amazonas som ble miljøterrorist like godt som franskmennene, kan det gå rette veien for Nygårdshaug. Det spanske markedet er stort, og hovedpersonen er fra Sør-Amerika.

Nå skriver Nygårdshaug på enda en økothriller, personene i «Mino»-trilogien skal møtes.

Mengele Zoo

I 2013 ble «Mengele Zoo» utgitt i Frankrike. Det er planer om å filme boken.

Kresne, sultne franskmenn

Mino Aquiles Portoguesa vokser opp i Amazonas. Når industriherrer tar over landsbyen han bor i, hogger ned trær og dreper vennene og familien, flykter han. Traumene gjør at han vokser opp til å bli verdens mest ettersøkte miljø-terrorist.

Slik begynner historien om Mino i «Mengele Zoo», som fortsetter i «Himmelblomsttreets muligheter» og «Afrodites basseng». I alle de tre romanene er internasjonale klima-utfordringer sentralt.

I hans fjerde øko-thriller «Chimera» som kom ut i 2011 holder jorden på å kollapse på grunn av uhåndterte miljøkriser. Nå jobber han med en femte roman om trusler mot miljøet.

De tre romanene om Mino har begeistret det litterært kresne Frankrike. Sultne franskmenn vil også ha alle de 11 krimromanene til Nygårdshaug, den andre boka om gourmetkokk Drum og Kripos-etterforsker Skarphedin er allerede ute.

Det ligger an til tv-serie basert på krimbøkene om Fredric Drum. Både en fransk og en norsk aktør vurderer dette, i følge utenlandsagenten Trude Kolaas Ciarlette.

Det skjer ting i Gert Nygårdhaugs lange forfatterskap.

Tidlig ute med øko-litteratur

Forfatteren var tidlig ute med å skrive romaner om klimaproblematikk på slutten av 1980-tallet. Nå skriver stadig flere forfattere ut fra et sterkt miljø-engasjement. For eksempel har Maja Lundes debutroman for voksne, «Bienes historie», blitt oversatt til over 20 språk og skal nå gis ut i USA.

– Jeg blir veldig glad når jeg leser Maja Lundes nydelige bok, sier Nygårdshaug.

Trude Kolaas Ciarlette er agenten som sørget for at både «Mino»-trilogien og krimserien nådde franske lesere. Hun kontaktet Nygårdshaug på Facebook fordi hun likte bøkene og mente de burde gis ut i flere land.

Anne Nygårdshaug

Oldemor Anne Nygårdshaug har hedersplass på veggen i spisestuen. Eventyrene hun fortalte, preger Nygårdshaug den dag i dag.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

– Jeg tenkte at man kan jo prøve få til noe, og spurte Gert om han syntes det var ok om jeg gjorde et par «moves», sier hun.

– «Mino»-trilogien er mer aktuell enn noensinne. Selv om bøkene begynner dra på årene, håper jeg virkelig at de spansktalende nå skal oppdage dette verket og trykke det til sitt bryst.

«Mengele Zoo» som kom ut i Norge i 1989, har takket være jungeltelegrafen funnet veien til lesernes hjerter og blitt et litterært fenomen,» skrev den franske avisen Le Monde i 2014.

Flaut å vise debutboken

Nygårdshaug labber i blå skinntøfler mot utekjøkkenet. Siden han kjøpte huset for 23 år siden, har han forvandlet et søkk om til et eventyr av en hage.

Når han runder 70 år har han skrevet bøker gjennom 50 av dem, helt fra studietiden. Han er oppvokst i fjellbygden Tynset og flyttet til Oslo for å studere filosofi og samfunnsfag, og jobbet blant annet som tømmerhugger. Han ville bli lærer. Men etter sju år på universitetet, mens han holdt på med magistergraden i sosiologi, klappet han sammen bøkene. Han tok seg heller jobb som ungdomsklubb-leder, han var snekker og en stund sjømann.

Han regnet seg ikke som forfatter før etter fire-fem bøker diktsamlinger. Den første av dem er han litt flau over, fordi han egentlig skrev diktene på fleip.

Gert Nygårdshaugs debutbok

Debutboken står høyt oppe blant bøkene i det kombinerte biblioteket og arbeidsrommet.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

– Jeg skrev mest tulledikt, jeg sendte det inn til Aschehoug forlag nærmest som en fleip. Jeg glemte hele greia. Utpå våren kom nabokjerringa løpende over jordet og sa at det var rikstelefon til Gert fra Oslo. Vi hadde ikke telefon hjemme da. Jeg ble nervøs, for jeg kjente ingen i Oslo.

Diktet Maksimum

Diktet «Maksimum», fra debutboken «Impulser» fra 1966. – Her er det rom for tolkning, jeg skjønner ikke helt selv hva jeg mente da jeg skrev diktene, ler Nygårdshaug.

Det var forlaget som ønsket å gi ut diktene.

– Bare tull. Jeg trodde det var sånn moderne lyrikk skulle være, og det var visst det, sier han og ler høyt.

Trang start

«Mengele Zoo» solgte lite da den ble utgitt på det lille forlaget Solum i 1989. Men boken fikk gode anmeldelser. Først da boken ble utgitt på nytt som paperback hos Cappelen Damm fem år senere, våknet interessen.

Etter 23 år og 20 bøker på Cappelen Damm, fikk han et tilbud av Juritzen forlag som var for godt til å si nei til. De ville relansere alle bøkene hans, dermed kjøpte han med seg rettighetene til øko-trilogien og byttet utgiver. Alt gikk ikke etter planen, alt ble ikke relansert. Men øko-trilogien fikk nytt liv.

Øko-tematikken går igjen i Nygårdhaugs krimromaner også. Teorien om at rovdrift på naturen ødela for befolkningen på Påskeøya, er en av ingrediensene i den neste boken. Den 12. romanen i serien om gourmetkokk Fredric Drum og politietterforsker Skarphedin Olsen utgis i august. Det blir den absolutt siste, bedyrer forfatteren. Men det sa han etter den 10. også.

Badeender

Nygårdshaug har to katter og en gjeng med badeender. De får svømme i kulpen, når Nygårdshaug og naboen holder badeand-racerløp på kulpen. Det skjer mens de drikker øl på terrassen ved siden av. Kulpen brukes riktignok mest til morgenbad. Han insisterer han på at han tenker ut nye historier.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK
Gert Nygårdshaugs hage

– Egentlig er det veldig lettstelt, men jeg er en pedant når det gjelder busker. Det skal ikke visne, det skal klippes ned, og se ordentlig ut, sier Gert Nygårdshaug om hagen sin, som han regner som selve livsverket.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

- «Mino»-trilogien ble ikke nok promotert

Nygårdshaug har ikke vært helt fornøyd med hvordan forlagene her hjemme har behandlet bøkene hans på det internasjonale markedet, særlig «Mengele Zoo» som han tror kunne engasjert mange i verden.

– Men det er ikke meg som står for det, og jeg har vel ikke hatt den beste agenten opp i gjennom årene.

Synes du forlagene burde gjort mer for å promotere bøkene dine internasjonalt?

– Jo, men visse bøker, krim for eksempel, ble veldig mye promotert. Det at «Mino»-trilogien ikke ble nok promotert den gangen, skyldes at agenten ikke gadd å sette seg seg inn i det.

Gert Nygårdshaug

Nygårdshaug er stadig i kontakt med Regnskogfondet, som han støtter og som holder ham oppdatert. Men det trengs politikere som har vilje til å sette foten ned i de landene det gjelder, om regnskogen skal reddes. Korrupsjon er et enormt problem, mener han.

Foto: HildeBjørnskau / NRK

Cappelen Damm Agency tilbakeviser at trilogien ikke er promotert godt nok internasjonalt. «Mengele Zoo» er alene er sendt ut til vurdering til 75 forlag i 19 land, ifølge forlaget.

– Gert Nygårdshaugs bøker har 237 registrerte utsendelser til forlag i hele verden, noe som er å anse som svært mange. Det har vært lagt ned stor innsats i oppfølging og salgsfremmende innsats fra forlagets side, forteller informasjonssjef Tone Hansen.

Startet med prøveoversettelse

– Det er dessverre slik at mange fantastiske norske forfattere ikke blir oppdaget der ute før den riktige personen tar opp boken, sier Trude Kolaas Ciarlette.

Agenten fikk via sine kontakter et lite forlag i Boston til å bli interessert i Mino-trilogien. De ba om å få lese en prøveoversettelse. Den ble finansiert av NORLA, Senter for norsk litteratur i utlandet. Da hun kom i kontakt med den franske regissøren Mathieu Kassovitz, kjent for sitt samfunnsengasjement, fikk han lese den engelske oversettelsen.

– Han tente totalt på det han leste fra «Mengele Zoo», men var frustrert over å ikke kunne lese hele boken på fransk, forteller Kolaas Ciarlette.

Det var regissøren som kontaktet det franske forlaget. De så allerede på bøkene takket være en oversetter som også elsket trilogien. Forlaget kjøpte først trilogien, deretter krimserien.

Den tredje av Nygårdshaugs krimbøker står nå for tur på det franske forlaget J'ai Lu, som også utgir forfattere som Stephen King og Fred Vargas.

Blå Morpho-sommerfugl

Gert Nygårdshaug er sommerfuglsamler, i likhet med hovedpersonen Mino. Den blå Morhpo-sommerfuglen blir hans signatur som miljø-terrorist.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Det ligger også an til tv-serie basert på krimbøkene om Fredric Drum. Både en fransk og en norsk aktør vurderer dette, i følge agent Kolaas Ciarlette.

Ser gjennom terroristens øyne

Nygårdshaug skrev den første av krimbøkene mens han var tre måneder i Saint-Émilion, nordøst for Bordeaux, Frankrike.

– Det er et veldig bra forlag der nede. De ordner med turnéer. Jeg er så glad i Frankrike, både filosofien, folket, maten og Tour de France. Jeg er frankofil.

Nygårdshaug er stolt over at han blir bedt til franske skoler for å snakke med elevene. Også i Norge er «Mengele Zoo» blitt pensum i skolen.

Mino tenkte få tanker om de døde. Om de han hadde drept. Han kjente ingen sorg, ingen skyldfølelse. Han visste at jorden han gikk på ikke anklaget ham. Han visste at lover og forkrøplede moralske fordommer som hadde sitt opphav i menneskets eget, opphøyde bilde, ville dømme ham.

Utdrag fra «Mengele Zoo», s. 323.
Nygårdshaug i tegnskogen i Brasil

– Tilstanden er veldig dårlig visse steder. I Brasil er det litt bedring, men Equador og Peru og Colombia er hardt presset, sier Gert Nygårdshaug. Her sitter han på trappen i et regnskogområde i Brasil, tidlig på 1990-tallet.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Tenker du i dag at du kunne brukt et mindre belastet ord enn «miljø-terrorist» om hovedpersonen Mino?

– Nei, nei, for den gangen da jeg skrev den boken var jeg ikke Gert Nygårdshaug. Jeg skrev ikke den boken som Gert Nygårdshaug. Jeg skrev den boken som Mino. Jeg så alt gjennom hans øyne. Han hadde vokst opp i regnskogen og opplevd mor, far, lekekamerater, bror og søster liggende i en blodpøl. Alle var døde.

– Jeg kunne ikke bruke min moral eller min etikk, som er født i et lottomillionærsamfunn. Det hadde blitt falskt. Så jeg forsvarer overhodet ikke miljøterrorisme i det hele tatt, men jeg ser alt gjennom denne guttens øyne.

Avskoging i Indonesia

Mennesker fra Orang Rimba Bujang Tampui-stammen i regnskogen på øyen Sumatra. Stammen er Indonesias siste regnskogsnomader og trues av avskoging. Statsminister Erna Solberg besøkte dem i fjor vår hvor det norsk-indonesiske samarbeidet for å redde regnskog var tema. – Regnskogen i Indonesia og på New Guinea er også forferdelig presset. Det skjer brenning og nedhogging over en stor skala. Så det er jo enda verre enn det har vært altså, sånn samlet sett, mener Nygårdshaug.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Skremmende lite har skjedd

Gert Nygårdshaug gløder når han forteller hvordan han gikk løs på den forfalne eiendommen sin, hvor han har tenkt ut mange historier.

– Her var det bare en dyp og gjengrodd dal. Jeg har fylt den opp med 400 lass fyllmasse og fikk alt på plass, murer og planter. Jeg flyttet bekken som rant gjennom. Jeg er veldig stolt av den dammen, fossen og bekkefarene jeg fikk bygget

Bekken gikk borte i skråningen der, den måtte legges i rør, peker han.

Gert Nygårdshaugs fotoalbum

Fotoalbumet, med bilder fra regnskogen i Amazonas, hvor gutten Mino vokser opp og ser familien bli slaktet. Nygårdshaug har reist hit siden slutten av 1980-tallet. Sist var som gruppeleder for en temareise for regnskoginteresserte turfolk.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Både flyktningstrøm, økonomiske kollaps og miljøproblemer Europa sliter med i dag, er temaer forfatteren er opptatt av. I øko-bøkene skrev han om alt dette noen tiår før det faktisk skjedde.

– Jeg er ingen spåmann, men ser og observerer rundt meg. Nå for tiden synes jeg folk er for mye opptatt av seg selv, sier han.

Nygårdshaug vil samle trådene fra «Mino»-trilogien, i en ny øko-roman, hvis helsa holder. Han er opprørt og sint over at det ikke står bedre til med regnskogen etter alle årene som har gått siden Regnskogfondet, med artister som Sting og Morten Harket på laget, begynte å profilere problematikken med rovhogst av verdens regnskoger.

– Den nye boken starter der det har vært alvorlige børskrakk og borgerkriglignende tilstander i Europa, hvor EU har krakelert fullstendig, forteller Nygårdshaug.

Mer vil han ikke røpe.

  • Les: Vil forhindre at norske forfattere plukkes opp av utenlandske agenter
  • Hør: Han har laget bibliotek, anlagt en kjempehage og satt opp eget kattehus til de fire måneder gamle kattungene Bonnie og Clyde inne i stuen. Reporter Hanne Skrikerud besøker forfatter Gert Nygårdshaug forfatter-hjem i Lier, Buskerud.
    Han har laget bibliotek, anlagt en kjempehage og satt opp eget kattehus til de fire måneder gamle kattungene Bonnie og Clyde inne i stuen. Reporter Hanne Skrikerud besøker forfatter Gert Nygårdshaug forfatter-hjem i Lier, Buskerud. (Sendt i Kulturhuset juni 2016)

    Han har laget bibliotek, anlagt en kjempehage og satt opp eget kattehus til de fire måneder gamle kattungene Bonnie og Clyde inne i stuen. Reporter Hanne Skrikerud besøker forfatter Gert Nygårdshaug forfatter-hjem i Lier, Buskerud.

Gert Nygårdshaugs hage
Foto: Hilde Bjørnskau / NRK