Hopp til innhold

Her er vinneren

Folket har talt: "Mengele Zoo" av Gert Nygårdshaug er tidenes beste norske bok.

Gert Nygårdshaug

Gert Nygårdshaug har vunnet folkets hjerter med sin roman 'Mengele Zoo'.

Foto: Scanpix / Scanpix

"Mengele Zoo" fikk 25 prosent av stemmene, og vant avstemninga foran Knut Hamsuns "Markens Grøde", som ble nummer to med 23,44 prosent av stemmene. "Mengele Zoo" kom ut i 1989, og var den nå 61-årige Nygårdshaug fjerde roman.

HØR: Intervju med vinneren

"Mengele Zoo" handler om sommerfuglsamleren Mino fra regnskogen i Latin-Amerika, som opplever at landsbyen hans blir ødelagt av en katastrofe, og vokser opp til å bli en av verdens mest ettersøkte terrorister.

Nitimen har samarbeida med Dagbladet og Litteraturfestivalen på Lillehammer om kåringa. 2491 lesere har stemt i kåringa av tidenes beste norske bok.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober