NRK Meny
Normal

Mengele Zoo beste norske

Boka Mengele Zoo er kåret til tidenes beste norske bok. Forfatter Gert Nygårdshaug sitter med en merkelig følelse.

Gert Nygårdshaug
Foto: Scanpix / Scanpix

Differansen mellom Mengele Zoo og andreplassen var bare noen titalls stemmer.

Gert Nygårdshaug fra Lier sier at det er en merkelig følelse å gå til topps i konkurransen med tidenes norske bok.

- Det er utrolig å være i selskap med så eksklusive forfattere. Det er jo to nobelprisvinnere og Ibsen.

Folkets favoritt

Kåringen av "tidenes beste norske bok" er et samarbeid mellom Nitimen og Dagbladet i forbindelse med litteraturfestivalen som arrangeres på Lillehammer.

Den endelige lista er utarbeidet ved at folk har stemt på sine favoritter.

De andre forfatterne som hadde bøker i finalen var Knut Hamsun, Sigrid Undset, Henrik Ibsen, Lars Saaby Christensen, Cora Sandel og Anne B. Ragde.

Solgte dårlig

Mengele Zoo ble gitt ut på et lite forlag i 1989. Nygårdshaug forteller at boka fikk gode kritikker, men solgte lite. Først da Cappelen ga ut boka på nytt i paperback-versjon i 1995 tok interessen av.

- Det er tydelig at boka fenger, for den trykkes i stadig nye opplag. Jeg får voldsomt mange henvendelser fra litteraturselskaper og hovedfagstundenter rundt omkring.

Fisketur

Gert Nygårdshaug har skrevet alt fra lyrikk til barnelitteratur, men det er for krimbøkene om mesterkokk, hobbyarkeolog og amatørdetektiv Drum han er mest kjent.

Dagen blir feiret med fisketur i Drammenselva.

- Det er jo regnvær og det er fiskevær. Rekorden er en laks på 12,8 kilo, sier Nygårdshaug. Fiskeinteressen er stor og opplevelsen kan være inspirerende, forteller forfatteren.

 

 

 • Bil utfor vegen på Valebø

  Ein bil har køyrt utfor vegen på Valebøvegen like nord for Dalsvatn i natt. To personar har komme uskadd ut av bilen. Det skal vere glatt på staden.

  Bil utfor vegen på Valebø
  Foto: Theo Aasland Valen
 • Rykka ut til bråtebrann

  Politi og brann rykka i natt ut til ein bråtebrann ved eit industribygg på Romnesområdet på Ulefoss. Politiet var ei stund redd for spreiingsfare til skog og parkerte biler på staden. Brannen er sløkt, og det blei ingen skader.

 • Bulkar og ripar ved jernbanestasjon

  I Porsgrunn har ein bileigar meldt om skadeverk som er utført på bilen, mens den har stått parkert på ein parkeringsplass ved Porsgrunn jernbanestasjon tysdag ettermiddag og kveld. Det er bulkar og riper, saka blir meldt til politiet.

 • E134 stengt over Haukelifjell

  E134 over Haukelifjell er mellombels stengt på grunn av uver, melder vegtrafikksentralen.