Hopp til innhold

Nytt tegn på cd-platens død

Sony legger ned cd-fabrikk.

Illustrasjonsbilde: cd-plate

Cd-plater blir stadig mindre populært, noe som nå fører til at fabrikker legges ned.

Foto: YOSHIKAZU TSUNO / AFP

Illustrasjonsbilde: Sony Music

Sony har tatt konsekvensen av det fallende cd-salget og legger ned en av sine største fabrikker i USA.

Foto: Shizuo Kambayashi / AP
Illustrasjonsbilde: Platespiller, vinyl

Fabrikken som nå legges ned startet med produksjon av vinylplater i 1961 for Columbia Records.

Foto: Colourbox.com
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ferske tall har vist at platesalget går ned over hele verden. Og nå har vi fått et nytt tegn resultatene av den ulovlige nedlastingen og at cd-plata som musikalsk medium er i ferd med å forsvinne.

18 millioner i måneden

Et av de store plateselskapene, som også produserer cd-plater under navnet Sony DADC, legger ned en av sine største fabrikker.

Les også:

Det er fabrikken i Pitman, i den amerikanske delstaten New Jersey, som nå legges ned.

Den har hatt en produksjonskapasitet på 18 millioner cd-plater i måneden, men etterspørselen er ikke lenger stor nok til å skape lønnsomhet.

Selskapet sier i en offisiell uttalelse at det skyldes «dagens økonomiske situasjon og utfordringer for det fysiske-mediebransjen», ifølge NetworkWorld.

Fabrikken i Pitman, som har vært i produksjon i 50 år, startet med produksjon av vinylplater i 1961 for Columbia Records, som så ble kjøpt opp av Sony. De gikk over til cd-produksjon i 1988.

Flytter produksjon

Men den 31. mars blir den stengt, noe som fører til at 300 mennesker mister jobbene sine. Restene av produksjonen blir flyttet til selskapets fabrikk i Terre Haute, Indiana.

Dette er et resultat av at salget av cd-plater det siste året har gått ned med ni prosent globalt, bare det siste året. I Norge er platesalget halvert de siste ti årene.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.