NRK Meny
Normal

Nytt tegn på cd-platens død

Sony legger ned cd-fabrikk.

Illustrasjonsbilde: cd-plate

Cd-plater blir stadig mindre populært, noe som nå fører til at fabrikker legges ned.

Foto: YOSHIKAZU TSUNO / AFP

Illustrasjonsbilde: Sony Music

Sony har tatt konsekvensen av det fallende cd-salget og legger ned en av sine største fabrikker i USA.

Foto: Shizuo Kambayashi / AP
Illustrasjonsbilde: Platespiller, vinyl

Fabrikken som nå legges ned startet med produksjon av vinylplater i 1961 for Columbia Records.

Foto: Colourbox.com
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ferske tall har vist at platesalget går ned over hele verden. Og nå har vi fått et nytt tegn resultatene av den ulovlige nedlastingen og at cd-plata som musikalsk medium er i ferd med å forsvinne.

18 millioner i måneden

Et av de store plateselskapene, som også produserer cd-plater under navnet Sony DADC, legger ned en av sine største fabrikker.

Les også:

Det er fabrikken i Pitman, i den amerikanske delstaten New Jersey, som nå legges ned.

Den har hatt en produksjonskapasitet på 18 millioner cd-plater i måneden, men etterspørselen er ikke lenger stor nok til å skape lønnsomhet.

Selskapet sier i en offisiell uttalelse at det skyldes «dagens økonomiske situasjon og utfordringer for det fysiske-mediebransjen», ifølge NetworkWorld.

Fabrikken i Pitman, som har vært i produksjon i 50 år, startet med produksjon av vinylplater i 1961 for Columbia Records, som så ble kjøpt opp av Sony. De gikk over til cd-produksjon i 1988.

Flytter produksjon

Men den 31. mars blir den stengt, noe som fører til at 300 mennesker mister jobbene sine. Restene av produksjonen blir flyttet til selskapets fabrikk i Terre Haute, Indiana.

Dette er et resultat av at salget av cd-plater det siste året har gått ned med ni prosent globalt, bare det siste året. I Norge er platesalget halvert de siste ti årene.

Kulturstrøm

  • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

    I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om kunstneren. Mannen som hadde mistet alt, og som ingen trodde ville kunne reise seg igjen. Men i 2008 skjer det ingen trodde var mulig, Pushwagner fikk sitt internasjonale gjennombrudd. NRK-regissør Kristin Rosenløw Eeg fulgte ham gjennom dette fantastiske året.

  • Maler for åpen scene

    I hele april har ni kunstnere fra ulike steder i verden bodd sammen og hatt Galleri Ramfjord i Oslo som sitt atelier. Anledningen for kunstmønstringa er galleriets 20-årsjubileum, forteller innehaver og daglig leder Elisabeth Ramfjord. I galleriets åpningstid kan besøkene kan se kunstnerne i arbeid, og resultatene kan sees i utstilling fra 5.–20. mai.(NTB)

    Laster Instagram-innhold