Hopp til innhold

Nytt tegn på cd-platens død

Sony legger ned cd-fabrikk.

Illustrasjonsbilde: cd-plate

Cd-plater blir stadig mindre populært, noe som nå fører til at fabrikker legges ned.

Foto: YOSHIKAZU TSUNO / AFP

Illustrasjonsbilde: Sony Music

Sony har tatt konsekvensen av det fallende cd-salget og legger ned en av sine største fabrikker i USA.

Foto: Shizuo Kambayashi / AP
Illustrasjonsbilde: Platespiller, vinyl

Fabrikken som nå legges ned startet med produksjon av vinylplater i 1961 for Columbia Records.

Foto: Colourbox.com
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ferske tall har vist at platesalget går ned over hele verden. Og nå har vi fått et nytt tegn resultatene av den ulovlige nedlastingen og at cd-plata som musikalsk medium er i ferd med å forsvinne.

18 millioner i måneden

Et av de store plateselskapene, som også produserer cd-plater under navnet Sony DADC, legger ned en av sine største fabrikker.

Les også:

Det er fabrikken i Pitman, i den amerikanske delstaten New Jersey, som nå legges ned.

Den har hatt en produksjonskapasitet på 18 millioner cd-plater i måneden, men etterspørselen er ikke lenger stor nok til å skape lønnsomhet.

Selskapet sier i en offisiell uttalelse at det skyldes «dagens økonomiske situasjon og utfordringer for det fysiske-mediebransjen», ifølge NetworkWorld.

Fabrikken i Pitman, som har vært i produksjon i 50 år, startet med produksjon av vinylplater i 1961 for Columbia Records, som så ble kjøpt opp av Sony. De gikk over til cd-produksjon i 1988.

Flytter produksjon

Men den 31. mars blir den stengt, noe som fører til at 300 mennesker mister jobbene sine. Restene av produksjonen blir flyttet til selskapets fabrikk i Terre Haute, Indiana.

Dette er et resultat av at salget av cd-plater det siste året har gått ned med ni prosent globalt, bare det siste året. I Norge er platesalget halvert de siste ti årene.

Kulturstrøm

 • Formkraft i to generasjoner

  – Det er virkelig to markante kunstnere vi snakker om: To kvinner som hver især ruver i nyere norsk kunsthistorie, og som gjennom vidt forskjellige medier har utviklet sine egenartede og individualiserte formspråk, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om utstillingen «Bølger og måne» med Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum.

  Bilde fra utstillingen «Bølger og måne» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum
  Terningkast 6 Kunst

  «Her skjer det virkelig ting i utstillingsrommet»

  ANMELDELSE: «Bølger og måner» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum

 • Blues-pioneren John Mayall er død

  Den britiske artisten John Mayall er død, 90 år gammel. Hans band The Bluesbreakers var sentralt i karrieren til senere superstjerner som Eric Clapton og Mick Fleetwood.

  Musikeren døde mandag i sitt hjem i California, heter det i en kunngjøring på Mayalls Instagram-konto. Han hadde familien sin rundt seg, melder nyhetsbyrået AP.

  – Helseplagene som tvang John til å avslutte sin storslåtte turnékarriere, førte til slutt til fred for en av verdens største helter på veien. John Mayall ga oss 90 år med utrettelig innsats for å lære bort, inspirere og underholde, heter det.

  En rekke artister har spilt i John Mayalls band, blant dem Eric Clapton og Jack Bruce, som senere dannet Cream. Det har også Mick Fleetwood, John McVie og Peter Green, som senere spilte i Fleetwood Mac, samt Mick Taylor, som spilte fem år i Rolling Stones.

  John Mayall har holdt konserter i Norge flere ganger, deriblant på Notodden Blues festival i 2004 og 2013.

  Mayall gav ut sitt første album i 1966.

  Han ble innlemmet i Blues Hall of Fame i 2016.

  I fjor ble han nominert til Grammy klassen Best Traditional blues album, for albumet «The sun is shining down».

  NTB/NRK

  Bluesartisten John Mayall er død. Bildet viser Mayall mens han spiller munnspill og holder rundt en mikrofon. Bildet er fra Montreux Jazz Festival i Montreux, Sveits, sent mandag 7. juli 2008
  Foto: Sandro Campardo/Keystone / AP/NTB
 • «Kjærlighet» til filmfestivalen i Venezia

  Den norske spelefilmen «Kjærlighet» av Dag Johan Haugerud er teke ut i hovudkonkurransen på filmfestivalen i Venezia, og kan dermed vinne Gulløven.

  Det er første gong på 38 år at ein norsk spelefilm er invitert til hovudkonkurransen i det som er verdas eldste filmfestival, og ein av dei tre viktigaste filmfestivalane i verda, saman med Cannes og Berlin.

  Regissør Dag Johan Haugerud
  Foto: Baard Henriksen